Κοσμος

Ερντογάν «κατά πάντων» ενώ η λίρα «κατρακυλά» σε ιστορικά ρεκόρ

«Να απελαθούν οι πρεσβευτές των 10 χωρών που στηρίζουν τον Καβαλά»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ενώ η λίρα βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό, ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν να ζητά τα χρήματα πίσω για τα F-35 και να απειλεί με απέλαση ξένους πρεσβευτές.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητά η Άγκυρα να αποζημιωθεί για τα 1,4 δισ. δολάρια που πλήρωσε για τα F-35 και απειλεί με απέλαση τους πρεσβευτές που στηρίζουν την αποφυλάκιση του ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά. Όλα αυτά την ώρα που η τουρκική λίρα σημειώνει ιστορικά «χαμηλά» έναντι του δολαρίου.  

«Θα πάρουμε αυτά τα 1,4 δισ. με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», ανέφερε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Anadolu, κατά την πτήση επιστροφής του από τη Νιγηρία.

«Πιστεύω πως θα σημειώσουμε πρόοδο. Θα το συζητήσουμε φυσικά με τον [Αμερικανό πρόεδρο] Μπάιντεν στη συνάντηση των G20 στη Ρώμη», πρόσθεσε.

Οργισμένος Ερντογάν – «Να απελαθούν οι πρεσβευτές των 10 χωρών που στηρίζουν τον Καβαλά»

Ο Τούρκος πρόεδρος ζητά παράλληλα την απομάκρυνση και να κηρυχθούν ανεπιθύμητοι («persona non grata) στην χώρα ο πρέσβης των ΗΠΑ, οι πρεσβευτές Γερμανίας, Δανίας, Φινλανδίας,  Γαλλίας, Ολλανδίας, Σουηδίας, Καναδά, Νορβηγίας και Νέας Ζηλανδίας με αφορμή την υπόθεση του Οσμάν Καβαλά

«Είπα στον Υπουργό Εξωτερικών μας, ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια αυτούς να τους φιλοξενήσουμε στη χώρα μας. Πως μπορείτε να επιχειρήσετε να δώσετε ένα τέτοιο μάθημα στην Τουρκία; Ποιος είσαi; Τι είναι αυτό; Λένε, αφήστε τον Καβάλα. Εσείς αποφυλακίζετε τους τρομοκράτες, τους δολοφόνους στις δικές σας χώρες.», αναφέρει χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος. Χαρακτηρίζει ακόμα τον Καβάλα ως κατάλοιπο του Σόρος.

Παράλληλα, εμμένει στην επιθετική ρητορική κατά του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν λέγοντας πως η κυβέρνησή του είναι η πιο ατυχής για τη Γαλλία.

Οργανώσεις για τα δικαιώματα υπογραμμίζουν πως η υπόθεση Καβαλά είναι εμβληματική της καταστολής των διαφωνούντων από τον Ερντογάν.

Στα τέλη του 2019 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είχε ζητήσει την άμεση απελευθέρωση του Καβαλά επειδή δεν υπήρχαν εύλογες υποψίες ότι έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα, εκτιμώντας ότι η κράτησή του έχει στόχο τη φίμωσή του.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει δηλώσει πως θα αρχίσει διαδικασίες επί παραβάσει σε βάρος της Τουρκίας, αν ο Καβαλά δεν απελευθερωθεί.

Η επόμενη ακροαματική συνεδρίαση του δικαστηρίου για την υπόθεση εναντίον του Καβαλά, ο οποίος αρνείται όλες τις κατηγορίες, και άλλων θα πραγματοποιηθεί στις 26 Νοεμβρίου.

Κατρακυλά η λίρα -Νέο ιστορικό χαμηλό

Όλα αυτά την ώρα που το εθνικό νόμισμα της γειτονικής χώρας υποχώρησε κατά 2,9% στο χαμηλό επίπεδο -ρεκόρ των 9,4782 ανά δολάριο, μετά τη μείωση των επιτοκίων στο 16% από 18%.

Η Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ότι υπάρχει ακόμη λίγος χώρος για τη χαλάρωση της πολιτικής της έως το τέλος του έτους, κάτι που οδηγεί σε αύξηση του πληθωρισμού στη χώρα και μεγαλύτερη πίεση στη λίρα, η οποία έχει ήδη φέτος τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.

Η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια στο 18% τον Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έφθασε σχεδόν στο 20% στην Τουρκία. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε ως μία συνέχεια της αντίθεσης του Ερντογάν στα υψηλά επιτόκια, η οποία τον οδήγησε στην αντικατάσταση τριών κεντρικών τραπεζιτών την τελευταία διετία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ