Κοσμος

Πέθανε από ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ

Ο βετεράνος του Βιετνάμ είχε παράλληλα πολλαπλό μυέλωμα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πέθανε ο Κόλιν Πάουελ
Ο Κόλιν Πάουελ © EPA Pool

Ο Κόλιν Πάουελ πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και βασικό στέλεχος των κυβερνήσεων Μπους πέθανε από επιπλοκές του κορωνοιού.

Ο Κόλιν Πάουελ, o πρώτος Αφροαμερικανός επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ιστορία των ΗΠΑ, Υπουργός Εξωτερικών επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου και σύμβουλος εθνικής ασφαλείας επί προεδρίας Τζόρτζ Μπους του πρεσβύτερου πέθανε σε ηλικία 84 ετών από επιπλοκές του κορωνοιού. 

Ο Πάουελ είχε πολλαπλό μυέλωμα, έναν καρκίνο των κυττάρων πλάσματος που καταστέλλει την ανοσολογική αντίδραση του σώματος, καθώς και νόσο του Πάρκινσον είπε Πέγκυ Σιφρίνο, επί χρόνια αρχηγός του προσωπικού του Πάουελ, επιβεβαίωσε στο CNN. 

Όπως ανακοίνωσε μέσω Facebook η οικογένειά του, ο Κόλιν Πάουελ ήταν πλήρως εμβολιασμένος κατά του κορωνοϊού. Η οικογένεια ευχαρίστησε το προσωπικό του Walter Reed National Medical Center, όπου νοσηλευόταν ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

«Χάσαμε έναν ξεχωριστό και αγαπημένο σύζυγο, πατέρα, παππού και έναν σπουδαίο Αμερικανό» πρόσθεσε η οικογένεια του Κόλιν Πάουελ.

 

 

Φόρο τιμής στον Κόλιν Πάουελ απέτισε ο Τζορτζ Μπους

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους απέτισε φόρο τιμής στον Κόλιν Πάουελ που πέθανε σε ηλικία 84 ετών, και ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί προεδρίας του. Ο κ. Μπους υπογράμμισε ότι ήταν «ένας σπουδαίος υπηρέτης του κράτους», «πολύ σεβαστός».

«Πολλοί πρόεδροι βασίστηκαν στην κρίση και την εμπειρία του στρατηγού Πάουελ», σημείωσε ο πρώην Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε ανακοίνωση. «Ήταν ιδιαίτερα σεβαστός στη χώρα και στο εξωτερικό», πρόσθεσε.

Παιδί φτωχής οικογένειας

Ο στρατηγός Πάουελ είχε μια λαμπρή στρατιωτική καριέρα 35 ετών. Από το φτωχό παιδί μιας τζαμαϊκανής οικογένειας μεταναστών, η θέληση και η πειθαρχία του τον έφεραν στο ανώτατο σκαλί της στρατιωτικής ιεραρχίας. Παντρεύοντας την πολιτική με την ιδιότητα του στρατιωτικού ο Πάουελ έφτασε ως τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Ρόναλντ Ρίγκαν στα τέλη των 80s, ενώ τo 1989 με τον βαθμό του στρατηγού έγινε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, επιβλέποντας την εισβολή στον Παναμά κατά του διαβόητου Μανουέλ Νοριέγκα, αλλά και την «Καταιγίδα της Ερήμου» κατά του Σαντάμ, μετά την εισβολή του τελευταίου στο Κουβέιτ. 

Τότε, μάλιστα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που προέβλεπαν την άνοδό του στο προεδρικό αξίωμα. Όταν, όμως του δόθηκε η ευκαιρία να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ, εκείνος απέρριψε την πρόταση. Αντιθέτως, επελέγη από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους το 2001 ως ο καταλληλότερος να χειριστεί την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.  

Η εξαιρετικά υψηλή του δημοφιλία υπέστη πλήγμα όταν παρουσίασε παραποιημένα στοιχεία στον ΟΗΕ για να υπερασπιστεί τον πόλεμο στο Ιράκ.

Το 2008 ο Πάουελ στήριξε δημόσια τον Μπαράκ Ομάμα. Το 2020 στήριξε δημόσια τον Τζο Μπάιντεν, μιλώντας μάλιστα υπέρ του στο συνέδριο των Δημοκρατικών. «Δεν είμαι Ρεπουμπλικανός. Σε όλη τη ζωή μου έχω ψηφίσει και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και το Δημοκρατικό Κόμμα», είχε πει. 

Εναντίον του Τραμπ - Υπέρ του Μπάιντεν

Παρότι στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων, ο Πάουελ δήλωσε στις αρχές του έτους ότι δεν θεωρεί πλέον τον εαυτό του μέλος του κόμματος λόγω Ντόναλντ Τραμπ. 

Όπως εξήγησε τότε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, έλαβε την απόφαση αυτή επειδή πολλά στελέχη του κόμματος στο Κογκρέσο στηρίζουν τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Γι’ αυτό δεν μπορώ πλέον να αποκαλώ τον εαυτό μου Ρεπουμπλικάνο», είπε ο κ. Πάουελ. «Είμαι απλώς ένας πολίτης που έχει ψηφίσει τους Ρεπουμπλικάνους ή τους Δημοκρατικούς». «Αυτή τη στιγμή, παρακολουθώ τι γίνεται στη χώρα μου, δεν με απασχολούν τα κόμματα», πρόσθεσε.

Ο κ. Πάουελ καταφέρθηκε εναντίον των Ρεπουμπλικάνων που δεν ύψωσαν το ανάστημά τους στον κ. Τραμπ επιλέγοντας να προωθήσουν τις πολιτικές τους καριέρες και έκρινε πως οι ΗΠΑ χρειάζονται ανθρώπους που «να λένε την αλήθεια».

«Δεν μπορώ με κανέναν τρόπο να στηρίξω αυτή την χρονιά τον πρόεδρο Τραμπ», είχε πει σε συνέντευξή του στο CNN ο Πάουελ λίγους μήνες νωρίτερα, ο οποίος δεν τον ψήφισε το 2016.

Οι 13 κανόνες ηγεσίας του Κόλιν Πάουελ

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Πάουελ είχε αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική, αναλαμβάνοντας συμβουλευτικούς ρόλους. Μεταξύ άλλων έγραψε ένα βιβλίο σχετικά με την ηγεσία, δίνοντας μαθήματα ζωής και συμβουλεύοντας «θύμωσε και μετά ξεπέρασέ το». Το βιβλίο κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το Μάιο του 2012. 

Το «It Worked For Me: Lessons in Leadership and Life», είναι μια συλλογή προσωπικών ιστοριών από τον στρατηγό, ξεκινώντας με τους περίφημους «13 κανόνες», καθώς και τη συμβουλή «θύμωσε».
 

Colin Powell's 13 Rules of Leadership

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ