- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εξελίξεις στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) καθώς ο πρόεδρος του κόμματος Άρμιν Λάσετ δηλώνει ότι δεν αρνείται να παραιτηθεί ωστόσο θα μείνει …μέχρι να φύγει.
Στη διάρκεια συνεδρίασης της Κ.Ο. το απόγευμα της Πέμπτης οργίαζαν οι φήμες για άμεση παραίτηση του Αρμίν Λασέτ ηττημένου των γερμανικών εκλογών από την ηγεσία του CDU. Λίγο αργότερα ο ίδιος, σε τηλεοπτική δήλωση, άφησε να εννοηθεί ότι επιμένει στο σενάριο μίας κυβέρνησης συνασπισμού με Πράσινους και Φιλελεύθερους, αλλά όχι πλέον στη δική του υποψηφιότητα για την καγκελαρία. «Αν κάποια άλλα πρόσωπα μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα, ευχαρίστως», δήλωσε χαρακτηριστικά. Άρα λοιπόν παραιτείται αμέσως; Όχι ακριβώς γιατί, όπως ανέφερε, θέλει ο ίδιος να συντονίσει τη διαδικασία για την ανανέωση του κόμματος σε επικείμενο συνέδριο. Πότε; Που; Άγνωστο. Την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσει προτάσεις για την ανανέωση του κόμματος αρχής γενομένης «από τον πρόεδρο και το προεδρείο», υπόσχεται ο Λάσετ.
Πληροφορίες της εφημερίδας Bild για έκτακτο συνέδριο τον Δεκέμβριο στη Δρέσδη με στόχο την εκλογή νέας ηγεσίας διαψεύδονται από τους Χριστιανοδημοκράτες. Μήπως ο Άρμιν Λάσετ απλώς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, ελπίζοντας σε άδοξο τέλος των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης που έχουν αρχίσει Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι, μία εξέλιξη που θα τον έφερνε και πάλι στο προσκήνιο; «Ό,τι και να συμβεί, ο αγώνας δρόμου για τη διαδοχή του Άρμιν Λάσετ έχει πλέον αρχίσει» σχολιάζει το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Για «παραίτηση σε δόσεις» κάνει λόγο το πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD.
Μία «νέα αρχή» για τους Χριστιανοδημοκράτες
Ο εσωκομματικός αντίπαλος του Λάσετ, Φρίντριχ Μερτς, που είχε διεκδικήσει παλαιότερα την ηγεσία του κόμματος, δηλώνει ότι «σήμερα ο Μάρτιν Λάσετ άνοιξε τον δρόμο για μία νέα αρχή στην CDU. Γι αυτό αξίζει τον σεβασμό μας, τις ευχαριστίες μας, την αναγνώρισή μας». Σύμφωνα πάντως με τον συντηρητικό σχολιαστή Ρόμπιν Αλεξάντερ ο Λάσετ θέλει να επιβλέψει ο ίδιος τη διαδικασία για αναζήτηση νέας ηγεσίας και προσανατολίζεται στη σκέψη να παραμείνει για «μερικούς μήνες». Όλα δείχνουν ότι είχαν γίνει αφόρητες οι πιέσεις προς τον Λάσετ να αναλάβει επιτέλους την ευθύνη για την ήττα στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου και να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος.
Ήδη προ ημερών ο Άρμιν Λάσετ είχε δηλώσει ότι παραιτείται από το αξίωμα του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας, προκειμένου να λάβει θέση στα έδρανα της Ομοσπονδιακής Βουλής. Ως διάδοχός του στο «τιμόνι» της τοπικής κυβέρνησης στο Ντίσελντορφ προαλείφεται, με τις «ευλογίες» του απερχόμενου πρωθυπουργού, ο υπουργός Μεταφορών Χέντρικ Βιστ, που ανήκει στην συντηρητική πτέρυγα του CDU. Εάν ο Λάσετ όντως παραιτηθεί από την προεδρία της CDU και στη συνέχεια δεν αναλάβει κάποιο άλλο κορυφαίο αξίωμα, όλα δείχνουν ότι θα περάσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια ως απλός βουλευτής στο Βερολίνο.
Πηγή: Deutsche Welle
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία από τις πιο μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες στη βρετανική ιστορία
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης γνωστές προσωπικότητες που έχουν δώσει τη δική τους μάχη
Πάνω από 37 οι τραυματίες - Μάχη με τον χρόνο για τους απεγκλωβισμούς όσων είναι μέσα στα οχήματα
Η ηθοποιός επικαλείται έναν νέο νόμο
Οι περισσότεροι φορούν προστατευτικό εξοπλισμό και στη συνέχεια αλλάζουν ρούχα
Οι παράνομες διελεύσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ έχουν μειωθεί κατά περίπου 55% τα τελευταία δύο χρόνια
«Ζούμε τη σκοτεινότερη στιγμή που έχω βιώσει σε αυτόν τον πλανήτη», δήλωσε ο 76χρονος ηθοποιός
Ο 53χρονος Βρετανός ηθοποιός τιμήθηκε για τις υπηρεσίες του προς τους νέους
Διατηρούσε δείγμα στην California Cryobank
Ανάμεσα στις καταγγέλλουσες υπάρχουν και συγγενικά του πρόσωπα
Οι θερμοκρασίες κινήθηκαν 2,1°C πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα - Πού αποδίδουν οι επιστήμονες την άνοδο
Οι μάχες με τη Χεζμπολάχ συνεχίζονται παρά τις δεσμεύσεις για αποκλιμάκωση
Tον είχε κατηγορήσει για σεξουαλική επίθεση και σεξουαλική παρενόχληση
777 πυροσβέστες και 27 εναέρια μέσα αναπτύσσονται σε ζώνες υψηλού κινδύνου - Στο επίκεντρο και η Ελλάδα
Όταν ενημερώθηκε για την ύπαρξη του βίντεο λιποθύμησε από το σοκ
Σε μια παραδοσιακά συντηρητική πολιτεία
Το περιστατικό σημειώθηκε στις 29 Μαΐου και καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας κατοικίας
Έντονη ανησυχία για το νέο ξέσπασμα της επιδημίας στην Αφρική
Σημαντικό χάσμα μεταξύ πληθυσμιακών ομάδων, αλλά και γεωγραφικών περιοχών
Το ζώο περιφερόταν ανάμεσα σε εργοστάσια και σπίτια στη Φουκουσίμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.