Κοσμος

Γερμανικές εκλογές: Νίκη των Σοσιαλδημοκρατών μετά από 19 χρόνια

Τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης- Κομβικός ο ρόλος Πρασίνων και Φιλελευθέρων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι σοσιαλδημοκράτες πανηγυρίζουν τη νίκη τους στις εκλογές
Οι σοσιαλδημοκράτες πανηγυρίζουν τη νίκη τους στις εκλογές © Getty Images

Με όλες τις ψήφους να έχουν καταμετρηθεί οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αναδεικνύονται νικητές των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στη Γερμανία.

Οι Σοσιαλδημοκράτες συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στις γερμανικές εκλογικές νικώντας το κεντρικό δεξιό μπλοκ της Ένωσης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ σε έναν αγώνα που διεξήχθη με μεγάλη και οριακή μάχη.

Το SPD συγκεντρώνει το 25,7% των ψήφων, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ το CDU έλαβε 24,1% (-8,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές), σημείωσαν με άλλα λόγια τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία του, έπειτα από 16 χρόνια στην κυβέρνηση. Το  δε CSU, το βαυαρικό αδελφό κόμμα του CDU, είδε το χειρότερο αποτέλεσμα από τις πρώτες εκλογές της Bundestag το 1949, αναφέρει η εφημερίδα Tagesspiegel, έχοντας κερδίσει μόλις 31,7 % σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα. 

Οι Πράσινοι κέρδισαν  το 14,8% των ψήφων και το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) συγκέντρωσε το 11,5% των ψήφων.

Το ξενοφοβικό, ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) πέφτει από την τρίτη στην πέμπτη θέση, με το 10,3% των ψήφων. Το κόμμα «Η Αριστερά» (Die Linke) πέφτει στο 4,9%.

Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών 2021
Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών 2021 © DW

Σε κάθε περίπτωση, το εκλογικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται θρίαμβος για τον Όλαφ Σολτς, που κατόρθωσε να επαναφέρει το SPD στην κορυφή. Τελευταία νίκη για το SPD ήταν το 2002 όποτε ο τότε αρχηγός Γκέρχαρντ Σρέντερ επικράτησε οριακά του Έντμουντ Στόιμπερ τότε επικεφαλής του CDU. 

Κατά τη διάρκεια πάντως του λεγόμενου «Γύρου των Ελεφάντων», της καθιερωμένης εμφάνισης όλων των πολιτικών αρχηγών σε τηλεοπτική συζήτηση μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, ο Αρμίν Λάσετ υποστήριξε ότι  θα προσπαθήσει να σχηματίσει συμμαχία η οποία «θα επιτρέπει σε όλους» τους συμμετέχοντες «να μην αθετήσουν τις υποσχέσεις προς τους ψηφοφόρους του. 

Τα πιθανότερα σενάρια για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης

Πλέον, αναμένονται -πιθανόν μακρές- διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης συνεργασίας. Ήδη, ο υποψήφιος των CDU/CSU Άρμιν Λάσετ προσπαθεί να να σχηματιστεί κυβέρνηση «Τζαμάικα» (CDU/CSU, Πράσινοι, FDP- από τα χρώματα των κομμάτων), το μοναδικό σχήμα στο οποίο ο καγκελάριος θα προέρχεται από την Ένωση, ενώ ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος Όλαφ Σολτς μιλά για κυβέρνηση «φανάρι» (SPD, Πράσινοι, FDP). 

Εάν ο Σολτς καταφέρει να σχηματίσει συνασπισμό, θα γίνει ο τέταρτος μεταπολεμικός καγκελάριος του SPD μετά τους Γουίλι Μπραντ, Χέλμουτ Σμιτ και Γκέρχαρντ Σρέντερ.

 

Οι πιθανοί συνασπισμοί μετά τις γερμανικές εκλογές
Οι πιθανοί συνασπισμοί μετά τις γερμανικές εκλογές ©DW

Πράσινοι και  FDP έχουν ήδη δηλώσει ότι είναι πρόθυμοι να συζητήσουν τη δημιουργία μιας τριμερούς συμμαχίας με οποιονδήποτε από τους δύο μεγαλύτερους αντιπάλους τους για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Τα δύο κόμματα θεωρούνται κομβικά σε αυτές τις εκλογές, καθώς και οι δύο τριμερείς συνασπισμοί που θεωρούνται πιθανότερο να διαδεχθούν την τρέχουσα κυβέρνηση περιέχει και τα δύο κόμματα στον σχηματισμό. Τα γερμανικά ΜΜΕ στρέφουν τώρα την προσοχή τους στο πώς θα πρέπει να διαπραγματευτούν τα δύο κόμματα, τα οποία έχουν ελάχιστα κοινά σημεία μεταξύ τους.

«Οι Σολτς και Λάσετ πρέπει να τους προσεγγίσουν τώρα τους βασιλιάδες», έγραψε η εφημερίδα Bild.

Ο επικεφαλής του FDP Κρίστιαν Λίντερ έσπευσε να δηλώσει το βράδυ της Κυριακής ότι «ίσως οι Πράσινοι και το FDP πρέπει να μιλήσουν πρώτα μεταξύ τους». Μάλιστα έδειξε τη σαφή του προτίμηση για συνασπισμό με το CDU/CSU, αλλά οι Πράσινοι, που συγκέτρνωσαν το καλύτερο αποτέλεσμα από ποτέ την Κυριακή, είναι ασαφείς ως προς τις προτιμήσεις τους, με την υποψήφια καγκελάριο Αναλένα Μπέρμποκ να λέει μόνο ότι ήρθε η ώρα για «μια νέα αρχή» .

Σημειώνεται πως η Άγκελα Μέρκελ θα παραμείνει επικεφαλής σε υπηρεσιακό ρόλο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, που θα καθορίσουν τη μελλοντική πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ