Κοσμος

Γερμανία: Παραιτήθηκε ο υποψήφιος καγκελάριος του CDU Άρμιν Λάσετ

Πρόθυμος να κάνει στην «άκρη» για το σχηματισμό κυβέρνησης με Πράσινους και Φιλελεύθερους

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία και υποψήφιος Καγκελάριος Αρμίν Λασέτ παραιτήθηκε από την προεδρία του κόμματος.

Ο Άρμιν Λάσετ παραιτήθηκε από πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, λίγες μέρες μετά την ήττα στις γερμανικές εκλογές. 

Σύμφωνα με το Reuters, ο Λάσετ δήλωσε στα αρμόδια πρόσωπα εντός των Χριστιανοδημοκρατών ότι το κόμμα πρέπει να κάνει μια νέα αρχή μετά την εκλογική του ήττα και ότι ο ίδιος επιθυμεί να βοηθήσει στον συντονισμό αυτής της προσπάθειας.

«Αν αυτό γίνεται καλύτερα με άλλους, τότε ευχαρίστως. Προέχει ο στόχος και μετά το πρόσωπο», είπε ο μέχρι σήμερα πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) σε μια διάσκεψη ανταλλαγής πληροφοριών της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU / CSU για την τρέχουσα κατάσταση τη παράταξης, όπως πληροφορήθηκε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων από συμμετέχοντες.

Σύμφωνα με αρκετούς από αυτούς, ο Λάσετ ανακοίνωσε μια νέα σύνθεση – από την κορυφή έως τις επιτροπές- σε προσεχές συνέδριο του κόμματος. «Το κόμμα δεν χρειάζεται πλέον μια διαμάχη μεταξύ των ανθρώπων, αλλά μια κοινή πρόταση συναίνεσης. Ακριβώς όπως έκανα με τον υπουργό Μεταφορών Χένρικ Βιστ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, τον οποίο πρότεινα ως διάδοχό μου στην πρωθυπουργία του κρατιδίου και την προεδρία του κόμματος», πρόσθεσε.

Ο Λάσετ δήλωσε για τις διαπραγματεύσεις με τους Πράσινους και το FDP την Κυριακή και την Τρίτη ότι το CDU/CSU ήταν πολύ καλά προετοιμασμένο. Το γεγονός ότι υπήρξαν διαρροές σε σχέση με τις συνομιλίες τους δεν είναι καλό σημάδι. Πολλοί πολίτες θα ανέμεναν έναν συνασπισμό Τζαμάικα, Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), Πρασίνων και FDP. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και να μην προσβάλουμε κανέναν. Δεν γνωρίζω πώς το SPD, οι Πράσινοι και το FDP θα συγκεράσουν τα θέματά τους σε ένα συνασπισμό», τόνισε.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που Πράσινοι, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι έχουν ξεκινήσει τις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Όλαφ Σόλτς.

Από τη στιγμή που τα τρία κόμματα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν περιθώρια για συμβιβασμούς, θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση κυβερνητικού προγράμματος. Στόχος όλων των κομμάτων είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης το συντομότερο δυνατόν.

Μεγάλη πτώση των ποσοστών του CDU/CSU σε δημοσκόπηση

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Bild am Sonntag, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση θα έπαιρνε σήμερα 21% (-3,1 από τις εκλογές), ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) θα ενισχυόταν περαιτέρω, εξασφαλίζοντας ποσοστό 28% (+2,3).

Οι Πράσινοι θα ενισχύονταν κατά 1,2 μονάδες στο 16%, όπως και το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) κατά μισή μονάδα στο 12%.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θα έπεφτε στο 10% (-0,3), ενώ η Αριστερά θα ενισχυόταν οριακά στο 5% (+0,1).

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ