Κοσμος

Ταλιμπάν στους μαχητές τους: Σταματήστε τις...selfies

Χιλιάδες μαχητές δεν είχαν πιάσει ξανά στα χέρια τους κινητό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ταλιμπάν περιπολούν την επαρχία Nangarhar - Αφγανιστάν, 15 Αυγούστου 2021
Ταλιμπάν περιπολούν την επαρχία Nangarhar - Αφγανιστάν, 15 Αυγούστου 2021 © EPA / STRINGER

O υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης των Ταλιμπάν Μοχάμαντ Γιακούμπ δεν χάρηκε ιδιαίτερα με τη συμπεριφορά των μαχητών και τους διέταξε να σταματήσουν να παίζουν.

Αυστηρή εντολή προς τους μαχητές τους να σταματήσουν τα «παιχνίδια» με τις φωτογραφίες, τα λούνα παρκ και άλλες δραστηριότητες που δεν ταιριάζουν στο προφίλ τους, απεύθυνε η ηγεσία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

Από τη στιγμή που κατέλαβαν την Καμπούλ και την εξουσία χιλιάδες μαχητές κάνουν βόλτες, πικνίκ και επισκέπτονται πάρκα ψυχαγωγίας.  Όσοι μαχητές της ισλαμιστικής ομάδας δεν είναι από την πρωτεύουσα την αντιμετωπίζουν ως τουριστικό προορισμό. Πολλοί από τους οποίους δεν είχαν πάει ποτέ σε μεγάλη πόλη. 

 

 

Κορυφαία αστικά αξιοθέατα για τους χαλαρούς Ταλιμπάν είναι η λίμνη Qargha,  ο ζωολογικός κήπος της Καμπούλ και η γειτονιά Wazir Akbar Khan, όπου οι επισκέπτες περπατούν σε έναν χορταριασμένο λόφο με θέα στην πόλη. Αυτά αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Wall Street Journal.

 

 

Όμως, ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης των Ταλιμπάν Μοχάμαντ Γιακούμπ, γιος του μονόφθαλμου ιδρυτή της ισλαμιστικής ομάδας Μουλά Ομάρ, δεν χάρηκε ιδιαίτερα με τη συμπεριφορά των μαχητών. Σε πρόσφατη ομιλία του, κατηγόρησε τους μαχητές που είδαν την ανάληψη της εξουσίας ως μια ευκαιρία για city sightseeing και βόλτες. «Προσέξτε τις εργασίες που σας έχουν ανατεθεί», είπε σε ηχητικό μήνυμα που κυκλοφόρησε την Πέμπτη. «Βλάπτετε το καθεστώς μας, το οποίο δημιουργήθηκε με το αίμα των μαρτύρων μας».

Μια βασική οδηγία που δόθηκε ήταν να σταματήσουν να βγάζουν τόσες πολλές selfies. Ο Γιακούμπ ενοχλήθηκε ιδιαίτερα που οι στρατιώτες των Ταλιμπάν βγάζουν τα τηλέφωνά τους για να τραβήξουν φωτογραφίες με τους ηγέτες του καθεστώτος όποτε τους συναντούν. Καθώς αυτές οι φωτογραφίες καταλήγουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά τους παραχωρώντας τοποθεσίες και δραστηριότητες των ανώτερων μελών των Ταλιμπάν, προειδοποίησε.

Ο Γιακούμπ  κάλεσε επίσης τους μαχητές των Ταλιμπάν να βελτιώσουν τη στάση και την εμφάνισή τους, φτιάχνοντας  τα γένια, τα μαλλιά και τα ρούχα τους σύμφωνα με τους ισλαμικούς κανόνες. Στην Καμπούλ μπορεί κανείς να δει συχνά άνδρες των Ταλιμπάν με μαλλιά μέχρι τους ώμους, κομψά ρούχα, γυαλιά ηλίου με καθρέφτη ή λευκά αθλητικά παπούτσια Servis Cheetah.

Μέχρι στιγμής, οι προειδοποιήσεις για τη χαρά του Γιακούμπ φαίνεται ότι είχαν περιορισμένο αντίκτυπο στους στρατιώτες των Ταλιμπάν, πολλοί από τους οποίους ήταν ακόμη στην εφηβεία και δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με τον σύγχρονο κόσμο.

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 


ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ