- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Καναδικές εκλογές: μια από τα ίδια
Ελάχιστα άλλαξε το καναδικό κοινοβούλιο μετά τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο Τζάστιν Τριντό
Εκλογές στον Καναδά: Τρίτη θητεία στην πρωθυπουργία για τον Τζάστιν Τριντό
Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, αστέρι των liberals, ονειρευόταν μια τρίτη θητεία και πράγματι την κέρδισε στις προχθεσινές βουλευτικές εκλογές ― πλην όμως με οριακή πλειοψηφία. Ο Τριντό περίμενε καλύτερα αποτελέσματα ιδίως μετά την άριστη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, αλλά αν και το κόμμα του συνεχίζει να έρχεται πρώτο έναντι των συντηρητικών του Erin O’Toole δεν κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία των 170 εδρών.
Ψήφισαν 27 εκατομμύρια Καναδοί εκλέγοντας 158 εκπροσώπους του Φιλελεύθερου κόμματος του κ. Trudeau, 121 Συντηρητικούς, 31 εθνικιστές του Κεμπέκ, 26 του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος και 2 οικολόγους. Υπήρχε σασπένς μέχρι την τελευταία στιγμή χθες όταν καταμετρώνταν οι επιστολικές ψήφοι που έφτασαν φέτος το 1,2 εκατομμύριο.
Τη χλομή νίκη γιόρτασαν τη νύχτα της Δευτέρας οι Φιλελεύθεροι και ο Τριντό στο πολυτελές Hôtel Montréal όπου ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Σας άκουσα. Θέλετε να εργαστούμε περισσότερο και θα εργαστούμε περισσότερο.» Αν και ο Τριντό προκήρυξε εκλογές για να αποκτήσει περισσότερη κοινοβουλευτική δύναμη ―δαπανώντας, παρεμπιπτόντως 600 εκατομμύρια δολάρια Καναδά (400 εκ. ευρώ)― η λεγόμενη Τρυντομανία φαίνεται να φτάνει στο τέλος της. Είναι αλήθεια ότι ο 50χρονος σήμερα Justin Trudeau υπήρξε, και σε κάποιο βαθμό συνεχίζει να είναι, ίνδαλμα της νεολαίας: το 2017 το αμερικανικό περιοδικό Rolling Stone αναρωτιόταν σε τι έχουν φταίξει οι ΗΠΑ για να μην έχουν κι αυτές έναν τέτοιο πρόεδρο. Ο 48χρονος Erin O’Toole, μέχρι πρότινος άγνωστος στο ευρύ κοινό, φαίνεται ότι καραδοκεί: οι Συντηρητικοί πιστεύουν ότι οι Φιλελεύθεροι έχουν αγγίξει το πλαφόν τους κι ότι καμιά πολιτική και κοινωνική τους επιτυχία δεν μπορεί να αυξήσει τη λαϊκή στήριξη. Εξάλλου, στον Καναδά όλα τα πολιτικά κόμματα ενδιαφέρονται για προβλήματα όπως την κλιματική κρίση, τις σχέσεις με τους παλαιούς αυτόχθονες πληθυσμούς, τους κινδύνους της πολυπολιτισμικότητας, την εξωτερική πολιτική σ’ έναν πολυπολικό κόσμο• όλοι θέλουν να παίξει ο Καναδάς διεθνή ρόλο: ο Τριντό δεν θεωρείται πιο δραστήριος από άλλους.
Ο Τζάστιν Τριντό είναι γιος του χαρισματικού πρώην πρωθυπουργού Pierre Elliott Trudeau, που πέθανε το 2000. Έχει σπουδάσει αγγλική φιλολογία και παιδαγωγική, και προτού μπει στην πολιτική (το 2007) ασχολήθηκε με την πυγμαχία και το snowboard. Στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του ο Καναδάς έγινε η δεύτερη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την κάναβη• επίσης, θέσπισε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, επέβαλε φόρους στις εκπομπές άνθρακα, υποδέχτηκε χιλιάδες Σύριους πρόσφυγες και υπέγραψε μια αναθεωρημένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απόφαση σταθμός Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου
Για «υβριδική επίθεση» κάνει λόγο η φον ντερ Λάιεν
«Οι γιατροί δεν μας λένε αν θα τα καταφέρει» λέει ο αδελφός της
Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί τις επόμενες μέρες
Τι απαντά η πλευρά Μπλερ στο δημοσίευμα
«Δεν θέλουμε η Ευρώπη να αλλάξει», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι ακτιβίστριες είχαν διαδηλώσει έξω από το θέατρο του ηθοποιού Αρί Αμπιτάν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για βιασμό
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.