Κοσμος

Ευρωκοινοβούλιο: Αναγνώριση σε γάμους ομόφυλων ζευγαριών στην ΕΕ

Υπερψηφίστηκε το ψήφισμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Pride παρέλαση
Pride παρέλαση © Unsplash

Οι γάμοι και τα σύμφωνα ομόφυλων ζευγαριών να αναγνωρίζονται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο.

Τα ίδια δικαιώματα ελεύθερης κυκλοφορίας και οικογενειακής επανένωσης θα πρέπει να έχουν όλες οι ΛΟΑΤΚΙ οικογένειες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στην ΕΕ (εγκρίθηκε με 387 ψήφους υπέρ, 161 κατά και 123 αποχές) καθορίζει την πλήρη εξίσωση των δικαιωμάτων αυτών των πολιτών, όπως αυτό της ελεύθερης κυκλοφορίας σε όλη την Ευρώπη.

Μάλιστα, μείζονος σημασίας ζήτημα κρίνεται από το Ευρωκοινοβούλιο η ανάληψη δράσης κατά της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας που έχουν υποπέσει σε παραβιάσεις των συγκεκριμένων δικαιωμάτων.

Ειδικότερα, το ψήφισμα που εγκρίθηκε επισημαίνει πως τόσο οι γάμοι όσο και τα σύμφωνα συμβίωσης που έχουν συναφθεί σε οποιοδήποτε κράτος μέλος θα πρέπει να αναγνωρίζονται σε όλα τα κράτη μέλη με ομοιόμορφο τρόπο. 

Ακόμα, οι σύζυγοι και οι σύντροφοι του ιδίου φύλου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως και τα ετερόφυλα ζευγάρια. Να θυμίσουμε πως στην περίπτωση της Ρουμανίας, η κυβέρνηση δεν έχει επικαιροποιήσει την εθνική νομοθεσία ώστε να αντικατοπτρίζει την εν λόγω απόφαση για την ελεύθερη κυκλοφορία των ομόφυλων ζευγαριών.

Με αυτό το ψήφισμα, λοιπόν, καλούνται όλες οι χώρες της ΕΕ να δεχθούν ως νόμιμους γονείς τους ενήλικες που αναφέρονται στο πιστοποιητικό γέννησης παιδιού. Και αυτό διότι το Κοινοβούλιο επιχειρεί να προασπίσει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και για την παροχή της απαραίτητης προστασίας και ασφάλειας στα παιδιά αυτών των οικογενειών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, όσες χώρες δεν προβαίνουν στην συμμόρφωση με τα πρωτόκολλα αυτά θα έρθουν αντιμέτωπες με περαιτέρω μέτρα όπως δικαστικές διεξόδους ή δημοσιονομικών μέσων εις βάρος τους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ