Κοσμος

Βρετανία: Μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού η είσοδος σε clubs

Η Ένωση Βιομηχανιών Νυχτερινής Διασκέδασης αναφέρει ότι η κίνηση είναι «απογοητευτική καθώς θα ακρωτηριάσει τη βιομηχανία»

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κλαμπ διασκέδασης στην Old Street στο Λονδίνο
Κλαμπ διασκέδασης στην Old Street στο Λονδίνο © Emilio Georgiou

Βρετανία: Η κυβέρνηση Τζόνσον απαιτεί από τους θαμώνες στα κλαμπ και άλλους χώρους διασκέδασης την είσοδο μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η πανδημία του κορωνοϊού επιμένει για ακόμα μια χρονιά, με τις μεταλλάξεις να είναι περισσότερο μεταδοτικές και πολλές χώρες να θεσπίζουν αυστηρά μέτρα για την προστασία των πολιτών.

Μια από αυτές τις χώρες που συνεχίζει να μετρά έναν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που πλέον περιλαμβάνουν μεγάλο ποσοστό ατόμων νεαρής ηλικίας, είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεσή της να επιτρέπεται μόνο σε πλήρως εμβολιασμένους, η είσοδός τους σε νυχτερινά κέντρα και άλλους πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους διασκέδασης.

Το νέο μέτρο πρόκειται να ισχύσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα βασιστεί στην υπάρχουσα εφαρμογή (app) NHS, που επιτρέπει στους χρήστες να εκδώσουν τα διαβατήριά τους που αποδεικνύουν ότι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Αυτό το σχέδιο ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο, θεωρήθηκε όμως ότι θα καταργούνταν μετά από τις αντιδράσεις ηγετών της βιομηχανίας, καθώς και ορισμένως βουλευτών. Εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον είπε την 1η Σεπτεμβρίου ότι η νέα κυβερνητική απόφαση δεν επρόκειτο να αποσυρθεί όπως προηγουμένως πίστευαν πολλοί και σίγουρα θα προχωρήσει αυτόν τον μήνα μετά από διαβούλευση.

«Επικοινωνήσαμε στο κοινό την πρόθεσή μας να απαιτήσουμε πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο σε νυχτερινά κέντρα και κάποιες άλλες ρυθμίσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού. «Θα παρουσιάσουμε σχετικές λεπτομέρειες τις επόμενες εβδομάδες».

Η Ένωση Βιομηχανιών Νυχτερινής Διασκέδασης της χώρας (Night Time Industries Association -NTIA) επέκρινε την κίνηση αυτή, λέγοντας ότι είναι «απογοητευτική καθώς θα ακρωτηριάσει τη βιομηχανία».

«Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πως κάτι τέτοιο δεν είναι πρακτικά εφικτό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της NTIA Μάικλ Κιλ σε ανακοίνωση. «Οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές και ο τομέας θα πληγεί υπέρμετρα από αυτήν την απόφαση, εμπλεκόμενος σε περιπτώσεις διακρίσεων, ελλείψεις προσωπικού και εφοδιαστικής αλυσίδας, τουρισμού κοκ».

Και συμπλήρωσε: «Προσπαθούμε να σταθούμε πάλι στα πόδια μας. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαφοροποιήσει τις επιχειρήσεις στον τομέα μας είναι εξαιρετικά δύσκολη, ακόμη και για τους ανθρώπους που ζουν και αναπνέουν αυτήν τη βιομηχανία. Είτε πρόκειται για κατάτμηση της αγοράς είτε για θέσπιση ορίων δυναμικότητας, δεν αποτελεί μια λειτουργική απόφαση, υπάρχουν πάρα πολλές μεταβλητές και οι επιχειρήσεις είναι πολύ διαφορετικές, δεν μπορεί να υπάρξει εύκολη κατηγοριοποίηση».

Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει τους φορείς εκείνους που μπορούν να της παράσχουν έμπρακτη ανατροφοδότηση σχετικά με αυτές τις προκλήσεις. Αυτές οι πολιτικές αποφάσεις θα έχουν καταστροφικό αντίκτυπο στη ζωή και σταδιοδρομία των ανθρώπων».

Ορισμένα άτομα, όπως για παράδειγμα άτομα με αλλεργίες, προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις ή γυναίκες σε εγκυμοσύνη ή θηλασμό, μπορεί κατά περίπτωση να μην μπορούν να εμβολιαστούν.

Η είδηση όμως «συναντά» τη συνεχή αντίθεση των βουλευτών. Ο σερ Εντ Ντέιβι, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, δήλωσε ότι το κόμμα του θα αντιταχθεί στο σχέδιο, ενώ προηγουμένως οι Εργατικοί το χαρακτήριζαν «δαπανηρό, ανοιχτό σε απάτη και καθόλου πρακτικό».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ