Κοσμος

Γκουτέρες για Αφγανιστάν: Μια ανθρωπιστική καταστροφή αναδύεται

Βέμπερ: Η Δύση έχει ένα ηθικό καθήκον στο Αφγανιστάν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντόνιο Γκουτέρες
Αντόνιο Γκουτέρες © EPA / MANUEL ELIAS / UNITED NATIONS PHOTO HANDOUT

Αντόνιο Γκουτέρες: Προειδοποίησε για μια «ανθρωπιστική καταστροφή» στο Αφγανιστάν - Ζητά κονδύλια για τη χώρα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε για μια «ανθρωπιστική καταστροφή» στο Αφγανιστάν, ζητώντας κονδύλια για τη χώρα μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

«Μια ανθρωπιστική καταστροφή αναδύεται», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας την «επιδείνωση της ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης» και «την απειλή ολικής κατάρρευσης των βασικών υπηρεσιών».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες παροτρύνει τα κράτη μέλη του ΟΗΕ «να παράσχουν επαρκή, ευέλικτη και ολοκληρωμένη χρηματοδότηση» στον αφγανικό λαό, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται «στην πιο σκοτεινή του ώρα» όσον αφορά τις βασικές του ανάγκες.

Βέμπερ: Η Δύση έχει ένα ηθικό καθήκον στο Αφγανιστάν

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, θεωρεί ότι η Δύση έχει ένα ηθικό καθήκον στο Αφγανιστάν.

«Υπάρχουν άνθρωποι που διακινδύνεψαν το κεφάλι τους για μας τα τελευταία χρόνια. Αυτοί αξίζουν την αλληλεγγύη και τη βοήθειά μας», είπε ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πολιτικός σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας του Μονάχου «Muenchner Merkur».

«Οι Αφγανοί πρόσφυγες θα μπορούσαν να γίνουν δεκτοί στα λεγόμενα προγράμματα επανεγκατάστασης: «Το (κάθε) κράτος θα θέτει σαφή κριτήρια για το ποιον θα δέχεται και θα οργανώνει την επανεγκατάσταση. Εν όψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτήν την εβδομάδα, αναμένω από τα κράτη μέλη να δράσουν αλληλέγγυα. Άλλωστε, δεν βρισκόμασταν στο Αφγανιστάν ως μεμονωμένα κράτη, αλλά εκπροσωπούσαμε κοινές αξίες. Η Δύση έχει ένα ηθικό καθήκον στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε.

«Τώρα σήμανε η ώρα της Ευρώπης. Γι 'αυτό θεωρώ πολύ εξοργιστικό το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει συγκληθεί ειδική σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην οποία συναποφασίζουν τα ευρωπαϊκά κράτη. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής για τον δυτικό κόσμο. Ας μην γελιόμαστε», είπε ο κ. Βέμπερ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ