- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΟΗΕ: Οι Αφγανοί που κινδυνεύουν δεν έχουν σαφή τρόπο διαφυγής
Τι λέει η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
ΟΗΕ: Οι περισσότεροι Αφγανοί δεν μπορούν να φύγουν από την πατρίδα τους και εκείνοι που μπορεί να κινδυνεύουν "δεν έχουν σαφή τρόπο διαφυγής".
Κανέναν ασφαλή ή σαφή τρόπο διαφυγής δεν έχουν οι Αφγανοί που κινδυνεύουν στην Καμπούλ και τις υπόλοιπες περιοχές του Αφγανιστάν σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ.
Η Σαμπία Μαντού, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), επανέλαβε την έκκληση της υπηρεσίας στις γειτονικές χώρες να κρατήσουν ανοικτά τα σύνορά τους ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να ζητήσουν άσυλο υπό το φως αυτού που αποκάλεσε "κρίση σε εξέλιξη".
"Η συντριπτική πλειονότητα των Αφγανών δεν μπορεί να φύγει από τη χώρα μέσω συνηθισμένων διαύλων", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. "Μέχρι σήμερα, εκείνοι που μπορεί να κινδυνεύουν δεν έχουν σαφή τρόπο διαφυγής".
Υπήρξαν μόνο "μικρής κλίμακας κινήσεις" Αφγανών που διασχίζουν τα σύνορα προς το Πακιστάν και το Ιράν, είπε η Μαντού. Οι δύο χώρες φιλοξενούν ήδη το 90% των 2,6 εκατ. Αφγανών προσφύγων που έχουν καταγραφεί αφότου έφυγαν από την πατρίδα τους τις τελευταίες δεκαετίες.
Τουλάχιστον 18.000 άνθρωποι έχουν αναχωρήσει από την Καμπούλ αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, το οποίο δεσμεύθηκε να διπλασιάσει τις προσπάθειες απομάκρυνσης καθώς αυξάνονται οι επικρίσεις για τη διαχείριση της κρίσης από τη Δύση.
Η Μαντού καλωσόρισε την απομάκρυνση Αφγανών υπηκόων μέσω ξεχωριστών διμερών προγραμμάτων, αλλά τόνισε πως δεν πρέπει να υποκαταστήσουν μια "επείγουσα και ευρύτερη διεθνή ανθρωπιστική απόκριση".
"Η Ύπατη Αρμοστεία παραμένει ανήσυχη για τον κίνδυνο παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος αμάχων σε αυτό το εξελισσόμενο πλαίσιο, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών", πρόσθεσε.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η πολιτική βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία» - Ταυτοποιήθηκε ο δράστης που εισέβαλε ένοπλος
Το προφίλ του «μοναχικού λύκου» από την Καλιφόρνια - 31χρονος δάσκαλος και προγραμματιστής
Σε τεντωμένο σχοινί η εκεχειρία μετά τη νέα οδηγία του Ισραηλινού πρωθυπουργού
Εσπευσμένη απομάκρυνση του προεδρικού ζεύγους μετά από πυροβολισμούς στην εκδήλωση
Εσπευσμένη απομάκρυνση του Αμερικανού προέδρου από τη δεξίωση των ανταποκριτών μετά από πυρά - Τι δήλωσε
Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και παρουσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι οι εκδηλώσεις μνήμης
Χάος και τρόμος όταν ακούστηκαν πυρά - Ασφαλείς ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ
Μετά τη συντριπτική εκλογική ήττα της συμμαχίας του έπειτα από 16 χρόνια
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια και εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να περικόψει τη χρηματοδότησή της
Παράλληλα, ένα διαφορετικό μοντέλο πατρότητας φαίνεται να αναδύεται στα social media
Από κινητά μέχρι τρακτέρ
Από τη σύγκρουση υπέστη βαριά τραύματα και έπεσε σε κώμα
Μπορεί η Αμερική να καθαιρέσει τον Τραμπ; Και αν ναι, θέλει;
Το διπλωματικό σκηνικό γίνεται εκ νέου θολό
Ορισμένοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους για περισσότερες από 12 ώρες
Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η ταπείνωση από τον Ομπάμα το 2011 τον έστρεψε στην πολιτική
Σε μια περίοδο που οι λεγόμενες «prediction markets» κερδίζουν συνεχώς έδαφος
«Ο κόσμος μου, όπως τον ήξερα, κατέρρευσε», αναφέρει χαρακτηριστικά
Μπαράζ 660 πυραύλων και drones έπληξε υποδομές στο Ντνίπρο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.