- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αφγανιστάν: Φιλικές σχέσεις με τους Ταλιμπάν επιθυμεί η Κίνα
Η πρεσβεία της Κίνας στην Καμπούλ λειτουργεί κανονικά
Το Πεκίνο «σέβεται το δικαίωμα του αφγανικού λαού να αποφασίζει για την μοίρα και το μέλλον του», δήλωσε εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας.
Η Κίνα, η οποία έχει κοινά σύνορα 76 χιλιομέτρων με το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα ότι επιθυμεί να έχει φιλικές σχέσεις με τους Ταλιμπάν, την επομένη της κατάληψης της Καμπούλ.
Το Πεκίνο «σέβεται το δικαίωμα του αφγανικού λαού να αποφασίζει για την μοίρα και το μέλλον του», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Χουά Τσουνγίνγκ.
Η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Χουά Τσουνγίνγκ, ανέφερε πως «οι Ταλιμπάν εξέφρασαν επανειλημμένως την ελπίδα να αναπτύξουν καλές σχέσεις με την Κίνα», πρόσθεσε η ίδια.
Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε εξάλλου ότι η πρεσβεία της Κίνας στην Καμπούλ «συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά» πρόσθεσε.
Η Κίνα, η οποία επαναπάτρισε στις αρχές του Ιουλίου 210 πολίτες της από το Αφγανιστάν, κάλεσε τις νέες αρχές να εγγυηθούν την ασφάλεια αυτών που παραμένουν εκεί.
Η κινεζική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει τις τελευταίες εβδομάδες «ανεύθυνη» την αμερικανική αποχώρηση από το Αφγανιστάν, φοβούμενη προπάντων έναν εμφύλιο στη γειτονική της χώρα.
Ταλιμπάν - Κίνα: Συνομιλίες και εμπορικές συμφωνίες
Για την αντιμετώπιση του κινδύνου πρόκλησης χάους στο Αφγανιστάν, η κινεζική κυβέρνηση άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2019 συνομιλίες με τους Ταλιμπάν και μια αντιπροσωπεία τους είχε γίνει δεκτή τότε στην Κίνα.
Η τελευταία επίσημη συνάντηση στη χώρα ανέρχεται στα τέλη Ιουλίου.
Ο δεύτερος στην ιεραρχία των Ταλιμπάν, ο μουλάς Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, συναντήθηκε με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.
Η Κίνα ενέταξε επίσης το 2016 το Αφγανιστάν στο μεγάλο σχέδιό της υποδομών «Νέοι δρόμοι του Μεταξιού». Ωστόσο ελλείψει ασφάλειας, οι κινεζικές επενδύσεις παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο: 4,4 εκατομμύρια δολάρια το 2020, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απομάκρυνση των κατοίκων από αρκετά χωριά για λόγους ασφαλείας
Η αμερικανική πλευρά αποδίδει τις επιθέσεις στην παραβίαση μνημονίου συνεννόησης από την Τεχεράνη
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρήκε την όλη κατάσταση «ειλικρινά, ντροπιαστική»
Η αντιπαράθεση αναδεικνύει και τις διαφορετικές στρατηγικές προσεγγίσεις για τη συνέχιση του πολέμου
Η ποιότητα του αέρα σε μεγάλες περιοχές της Βόρειας Αμερικής θεωρείται «επικίνδυνη»
Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από συνωστισμό πέρυσι
Σε «ρινγκ» μετατράπηκε ένα κατάστημα «In-N-Out Burger»
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου οξύνει τη σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη
Πολλοί φοιτητές κάνουν κατάχρηση της διαμονής τους στις ΗΠΑ, μένοντας στη χώρα για επιπλέον χρόνια
Σε κλοιό πολέμου η Μέση Ανατολή μετά από έξι ημέρες συγκρούσεων
Ποτάμια της χώρας έχουν ιστορικά χαμηλά επίπεδα νερού και δεν έχει βρέξει σχεδόν καθόλου τις τελευταίες εβδομάδες
Η μόδα αποτελούσε μία από τις μεγάλες της αγάπες
Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα υπερασπιστεί τη σύζυγό του
Η σύζυγος και η κόρη του βρίσκονταν μέσα στο κατάστημα
Η σχετική νομοθεσία προβλέπει ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως ένα έτος
Δύο μοτοσυκλέτες, ένα ΙΧ κι ένα τροχόσπιτο ενεπλάκησαν στο θανατηφόρο τροχαίο
Το χρονικό της υπόθεσης
Η υποχώρηση του ενδιαφέροντος και οι αποτυχημένες προσπάθειες επίλυσης
Στο στόχαστρο οι αμερικανικές βάσεις σε Κουβέιτ και Μπαχρέιν
Τα δεδομένα της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και της αμυντικής πολιτικής της Τουρκίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.