- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στο Θιβέτ ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ - Οι πρώτες εικόνες
Η πρώτη επίσκεψη Κινέζου ηγέτη τα τελευταία 30 χρόνια
Ιστορική επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ στο Θιβέτ, ο οποίος έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Κίνας που πηγαίνει εκεί τα τελευταία 30 χρόνια.
Ο Σι Τζινπίνγκ, πρόεδρος στην Κίνα, επισκέφθηκε την Αυτόνομη Περιοχή του Θιβέτ στις 21 και 22 Ιουλίου, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, στην πρώτη καταγεγραμμένη επίσκεψή του ως ηγέτη του έθνους και την πρώτη επίσκεψη στο Θιβέτ ηγέτη της χώρας εδώ και τρεις δεκαετίες.
Η επίσκεψη του Σι έρχεται σε μια περίοδο όπου η Κίνα αντιμετωπίζει αυξημένες εντάσεις ασφαλείας λόγω συγκρούσεων με την Ινδία και της αποχώρησης των υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.
Ο Σι μετέβη αεροπορικώς στην πόλη Νίνγκτσι προχθές, Τετάρτη, και πήρε το τρένο για τη θιβετιανή πρωτεύουσα Λάσα την επομένη κατά μήκος ενός τμήματος της σιδηροδρομικής γραμμής μεγάλου ύψους που κατασκευάστηκε προκειμένου να συνδέσει την ορεινή συνοριακή περιοχή με την επαρχία Σιτσουάν.
Στη Λάσα, ο Σι επισκέφθηκε ένα μοναστήρι και την Πλατεία του Μεγάρου Ποτάλα και «επιθεώρησε εθνική θρησκευτική εργασία» και την προστασία της θιβετιανής πολιτιστικής κληρονομιάς, σύμφωνα με το Xinhua.
Το μέγαρο είναι η παραδοσιακή κατοικία του πνευματικού ηγέτη του θιβετιανού βουδισμού, του Δαλάι Λάμα, ο οποίος είναι εξόριστος και χαρακτηρίζεται επικίνδυνος αυτονομιστής από το Κρεμλίνο. Στη Νίνγκτσι επιθεώρησε, επίσης, την αναζωογόνηση της υπαίθρου και την προστασία του περιβάλλοντος.
Στα σύνορα της Κίνας με την Ινδία, το Θιβέτ θεωρείται ότι έχει κρίσιμη στρατηγική σημασία για το Πεκίνο. Πέρυσι, η Κίνα και η Ινδία είδαν τις πιο σοβαρές συγκρούσεις εδώ και δεκαετίες στα διαφιλονικούμενα σύνορά τους στα Ιμαλάια, με νεκρούς και από τις δύο πλευρές.
Σε φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Xinhua, ο Σι συνοδεύεται από τον Ζιάνγκ Γουσία, αντιπρόεδρο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής της Κίνας και υψηλόβαθμο στρατηγό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Ο Σι επισκέφθηκε τελευταία φορά το Θιβέτ το 2011, όταν ήταν αντιπρόεδρος.
Η στρατιωτική επέμβαση της Κίνας στο Θιβέτ
Το Πεκίνο έστειλε στρατεύματα στο Θιβέτ το 1950 σε αυτό που επίσημα αποκαλεί ειρηνική απελευθέρωση και διατηρεί μια ισχυρή παρουσία ασφάλειας στην περιοχή που είναι επιρρεπής σε συγκρούσεις.
Μια βίαιη σύγκρουση το 2008 ανάμεσα στην κινεζική αστυνομία και Θιβετιανούς μοναχούς, στην επέτειο της 14ης εξόδου του Δαλάι Λάμα από το Θιβέτ, έκανε τις τοπικές αρχές να μην αισθάνονται βέβαιες επί χρόνια για το κατά πόσον ένας επισκεπτόμενος Κινέζος ηγέτης θα ήταν καλοδεχούμενος ή ασφαλής, δήλωσε ο Γιανγκ Τσαοχούι, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.
Το μεγάλο ύψος του Θιβέτ, το οποίο μπορεί να κοστίσει στους ηγέτες που δεν είναι συνηθισμένοι στο κλίμα, είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο οι ανώτατοι ηγέτης της Κίνας επισκέπτονται σπάνια το Θιβέτ, είπε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eκτιμά ότι η χώρα του βρίσκεται πλέον σε πιο ευνοϊκή στρατηγική θέση
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 57 αστυνομικοί τραυματίστηκαν
Η κρίση αποδίδεται σε συνδυασμό παραγόντων
H νέα πραγματικότητα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στην τοπική αλιευτική βιομηχανία
Τα επεισόδια ξέσπασαν στην περιοχή Πορτονόβα, βόρεια της Αυλώνας
Tο Παρίσι κάνει λόγο για «μεγάλο λάθος» του Μπενιαμίν Νετανιάχου
Οι αρχές σφράγισαν το κατάστημα για διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων που προωθούσε «παρεκκλίνουσες συμπεριφορές»
Η χώρα ψηφίζει στον πρώτο γύρο εν μέσω του χειρότερου κύματος βίας από το 2016
Ο Αμερικανός πρόεδρος σκληραίνει τη στάση του για τα πυρηνικά και τα Στενά του Ορμούζ
Τέσσερις τραυματίες
Aφού παραδέχθηκε τρεις κατηγορίες που αφορούσαν άσεμνο υλικό με ανηλίκους
Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη
Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι ο πρόεδρος πλησιάζει τα 80 χρόνια
Aρκετοί επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα
Οι δύο καλλιτέχνες επρόκειτο να εμφανιστούν στο φεστιβάλ «Pulse of Gaia»
Ο θερμικός θόλος που πλήττει την ήπειρο προκαλεί πρωτοφανή ζέστη για τον Μάιο
Ιταλός τραγουδιστής καλείται να καταθέσει ως βασικός μάρτυρας στην καταγγελία κατά του διάσημου σχεδιαστή
Επιτίθεται με οργή κατά του δικαστή και προαναγγέλλει τη μεταβίβαση του «αποτυχημένου ιδρύματος» στο Κογκρέσο
O εμβληματικός χώρος δεν επιτρέπεται να μετονομαστεί χωρίς σχετική απόφαση του Κογκρέσου
Τι αναφέρει δημοσίευμα των New York Times
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.