Κοσμος

Το Βατικανό παρεμβαίνει σε ιταλικό νομοσχέδιο κατά της ομοφοβίας

To νομοσχέδιο θα ποινικοποιεί την άρνηση της εκκλησίας να παντρέψει ομόφυλα ζευγάρια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To Βατικανό©Pixabay
Παρενέβη το Βατικανό σε νομοσχέδιο κατά της ομοφοβίας στην Ιταλία©Pixabay

Παρενέβη το Βατικανό σε νομοσχέδιο κατά της ομοφοβίας στην Ιταλία.

Το Βατικανό είχε μια «άνευ προηγουμένου» επίσημη διπλωματική ένσταση σε ιταλικό νόμο κατά της ομοφοβίας, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το «νομοσχέδιο Ζαν», που πήρε το όνομά του από τον ανοικτά ομοφυλόφιλο βουλευτή του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Αλεσάντρο Ζαν, επιδιώκει να τιμωρεί πράξεις διακρίσεων και υποκίνησης βίας κατά ομοφυλόφιλων, τρανσέξουαλ και ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Το νομοσχέδιο είχε περάσει από την Βουλή των Αντιπροσώπων τον Νοέμβριο αλλά, επί του παρόντος, βρίσκεται υπό συζήτηση σε μία αρμόδια επιτροπή της ιταλικής Γερουσίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, το Βατικανό υποστήριξε με επίσημη δήλωση ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει τη Συνθήκη του Λατερανού (1929), η οποία θεσμοθέτησε την κρατική αυτονομία του Βατικανού και έθεσε τους όρους που θα διέπουν στο εξής τις σχέσεις μεταξύ του κέντρου της Καθολικής Εκκλησίας και του ιταλικού κράτους. 

Επί της ουσίας, το νομοσχέδιο Ζαν θα μπορούσε να ποινικοποιήσει την άρνηση της Καθολικής Εκκλησίας στην Ιταλία να τελεί γάμους μεταξύ ομοφυλόφιλων, να δίνει άδεια για την υιοθέτηση παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια και να διδάσκει θεωρία φύλου στα καθολικά σχολεία.

Επιπλέον, η επιστολή του Βατιονακανού ισχυρίζεται ότι το «νομοσχέδιο Ζαν» θα περιορίσει την καθολική ελευθερία πίστης και έκφρασης, αφού τα καθολικά σχολεία δεν θα εξαιρούνται από την υποχρέωση συμμετοχής σε μια νεοσύστατη εθνική ημέρα κατά της ομοφοβίας, της λεσφοφοβίας και της τρανσφοβίας.

«Είναι η πρώτη φορά που η εκκλησία έχει κάνει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Ρόμπερτ Μίκενς, συντάκτης της εφημερίδας La Croix με έδρα τη Ρώμη. «Ανησυχούν για πρόστιμο λόγω ρητορικής μίσους» συμπληρώσε ο δημοσιογράφος. 

Ο νόμος έχει επίσης αμφισβητηθεί από άλλα δεξιά κόμματα και καθολικές ομάδες καθώς και από φεμινιστικές ομάδες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η «ταυτότητα φύλου», ένας όρος που χρησιμοποιείται στο νομοσχέδιο, είχε «οπλιστεί εναντίον των γυναικών».

Παρόλο που το Βατικανό και ο Πάπας Φραγκίσκος έχει εκφράσει απόψεις όπως η στάση του υπέρ του συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών, το Βατικανό παραμένει «συντηρητικό» απέναντι σε ορισμένα  ζητήματα αναφορικά με τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. 

Πληροφορίες από Guardian, Daily Mail

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ