Κοσμος

Μαθήτριες διαμαρτύρονται για «σεξιστικό ενδυματολογικό κώδικα»

«Οι ενδυματολογικοί κανόνες προωθούν την κουλτούρα του βιασμού»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαθήτριες με κοντές μπλούζες και συνθήματα κατά του σεξιστικού ενδυματολογικό κώδικα γραμμένα στην κοιλιά τους©TikTok
Έφηβα κορίτσια διαμαρτύρονται για τον σεξιστικό ενδυματολογικό κώδικα του σχολείου τους με κοντές μπλούζες και συνθήματα©TikTok

Έφηβα κορίτσια διαμαρτύρονται για τον σεξιστικό ενδυματολογικό κώδικα του σχολείου τους με κοντές μπλούζες και συνθήματα.

Μια ομάδα έφηβων κοριτσιών, αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν για τους σεξιστικούς ενδυματολογικούς κανόνες του σχολείο τους που τους απαγορεύει να ντυθούν όπως θέλουν για να μην προκαλέσουν τους συμμαθητές και τους αντρες καθηγητές τους. 

Μία από τις διαδηλωτές, η Εβίτα, η οποία είναι γνωστή στο TikTok ως @baggyjeanmom, μοιράστηκε ένα βίντεο με τους διαδικτυακούς της φίλους από την «ημέρα διαμαρτυρίας», το οποίο έγινε αμέσως Viral. Το βίντεο δείχνει κορίτσια με κοντές μπλούζες και μηνύματα γραμμένα στην περιοχή της κοιλιάς με μαύρο μαρκαδόρο. 

@baggyjeanmom

we started this all because our principal was going to have an assembly abt dress code so day of the assembly we did this. (There was a reason)

♬ original sound - Sickickmusic

Το βασικό μήνυμα που θέλησαν να περάσουν οι συγκεκριμένες έφηβες, ήταν πως δεν φταίει ούτε το σώμα τους, ούτε το ντύσιμό τους εάν τα αγόρια του σχολείου δεν μπορούσαν να συγκεντρωθούν στα μαθήματά τους. Μάλιστα, έγραψαν σε μεγάλα χαρτόνια το σύνθημα «Διδάξτε τα αγόρια να συγκεντρώνονται, και όχι τα κορίτσια να καλύπτουν το σώμα τους». Όσο για τους άντρες καθηγητές του σχολείου, είχαν να τους πουν το εξής: «Εάν τα σώματα μας σας αποσπούν την προσοχή, δεν πρέπει να εργάζεστε με παιδιά». 

Μαθήτριες με κοντές μπλούζες και συνθήματα κατά του σεξιστικού ενδυματολογικό κώδικα γραμμένα στην κοιλιά τους©TikTok
«Διδάξτε τα αγόρια να συγκεντρώνονται, και όχι τα κορίτσια να καλύπτουν το σώμα τους»©TikTok

Στο τέλος του βίντεο, η Evita είπε ότι η διαμαρτυρία τους είχε αποτέλεσμα, αφού οδήγησε σε έναν ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο ανάμεσα στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Ωστόσο, κάποιες μαθήτριες πήραν αποβολή την ημέρα της διαμαρτυρίας. 

Μετά την επιτυχία του πρώτου βίντεο, η Εβίτα έκανε και ένα δεύτερο, πάλι στο TikTok, εξηγώντας πως οι ενδυματολογικοί κανόνες που ισχύουν στο σχολείο της ενισχύουν την κουλτούρα του βιασμού και είναι βαθιά σεξιστικές. «Εμείς νιώθουμε ότι αυτό που φοράμε δεν αποσπά την προσοχή των άλλων και δεν επηρεάζει το μαθησιακό περιβάλλον κανενός», κατέληγε στο βίντεό της.

Μαθήτριες με κοντές μπλούζε και συνθήματα κατά του σεξιστικού ενδυματολογικό κώδικα γραμμένα στην κοιλιά τους©TikTok
«Εάν τα σώματα σας αποσπούν την προσοχή σας, δεν πρέπει να εργάζεστε με παιδιά»©TikTok

Κάποιος σχολίασε πως, αν δεν μάθουν να σέβονται από τώρα τους ενδυματολογικούς κανόνες, αργότερα θα δυσκολευτούν να βρουν δουλειά. Ωστόσο, το έφηβο κορίτσι απάντησε πως τόσο εκείνη όσο και οι φίλες της, έχουν πλήρη επίγνωση για τα ρούχα που θα πρέπει να φορούν όταν έρθει η ώρα να μπουν στον επαγγελματικό στίβο. 

«Γνωρίζουμε ότι θα ακολουθούμε συγκεκριμένο ενδυματολογικό κώδικα όσο μεγαλώνουμε και ενδεχομένως να φοράμε συγκεκριμένα ρούχα στη δουλειά μας, αλλά προς το παρόν είμαστε στο σχολείο» είπε το κορίτσι και συμπλήρωσε: «Δεν πρέπει να παίρνουμε αποβολή μόνο και μόνο επειδή φοράμε κοντά μπλουζάκια ή σορτς. Δεν πρέπει να είμαι η μόνη που μιλάει για αυτό το θέμα και γι 'αυτό δημοσιοποιώ την διαμαρτυρία μας». 

Ο διευθυντής του σχολείου, Joe Wood, δήλωσε στο Independent ότι ο ενδυματολογικός κώδικας «είναι σκόπιμα ουδέτερος ως προς το φύλο» και ότι «πολλοί από τους μαθητές που διαμαρτύρονται δεν είχαν διαβάσει καν τον ενδυματολογικό κώδικα του σχολείου».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ