Νέο ξέσπασμα κορωνοϊού σε πόλη της Κίνας - Ανησυχία για εξάπλωση
Εικάζεται ότι η έξαρση ξεκίνησε από τους πελάτες εστιατορίων
Στην πόλη Γκουάνγκτζου της Κίνας υπάρχει νέα έξαρση της πανδημίας με τις Αρχές να παίρνουν πολύ αυστηρά μέτρα για να την περιορίσουν.
Μετά την πρώτη εμφάνιση του κορωνοϊού στο Γουχάν πριν από περίπου έναν χρόνο, η Κίνα, αφού έκλεισε τα σύνορα και εφάρμοσε πολύ αυστηρά μέτρα, κατάφερε να ελέγξει τα κρούσματα. Η ζωή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ήταν σχετικά φυσιολογική για πάνω από ένα χρόνο, και η εικόνα που παρουσίαζε ήταν αισιόδοξη.
Περίπου έναν χρόνο μετά, η ευρεία εξάπλωση της Δέλτα μετάλλαξης απειλεί ολόκληρη τη χώρα. Μέχρι στιγμής έχει περιοριστεί στο Γκουανγκντόνγκ, μια πόλη της δυτικής Γκουανγκντόνγκ με πάνω από 15 εκατομμύρια κατοίκους.
Από τις 21 Μαΐου, η Γκουάνγκτζου έχει δει περίπου «115 κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης που εντοπίστηκε πρώτη φορά στην Ινδία και είναι ιδιαίτερα μεταδοτική» σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Η νέα έξαρση εικάζεται πως ξεκίνησε από μολύνσεις που έγιναν σε εστιατόρια όπου «κάθε μολυσμένο άτομο, κόλλησε περισσότερες επαφές, από οποιαδήποτε αντίστοιχα στατιστικά προηγούμενων εξάρσεων» σύμφωνα με τον υποδιευθυντή του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών στην πόλη, Ζανγκ Ζούμπιν.
Οι Αρχές της πόλης, υποβάλουν τους κατοίκους της σε μαζικά τεστ ενώ λαμβάνουν ειδικά μέτρα για όσους παραβιάζουν τα νόμους για την προστασία των πολιτών από την πανδημία. Ολόκληρες γειτονιές με συνολικό πληθυσμό 180.000 κατοίκων μπήκαν σε καθολικό lockdown, απ’ όπου κανείς δεν επιτρέπεται να βγει, παρά μόνο για ιατρικές εξετάσεις.
Παρόλα αυτά, τα κρούσματα δεν μειώνονται. Τα καταστήματα έχουν κλείσει και σε διάφορες περιοχές της πόλης τα εστιατόρια αναγκάστηκαν να σταματήσουν το ντελίβερι σε εσωτερικούς χώρους. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν γίνει τεστ σε περισσότερους από 27 εκατομμύρια πολίτες και οι τιμωρίες στους παραβάτες των μέτρων που έχουν πάρει οι κινεζικές αρχές είναι ιδιαίτερα αυστηρές.
Ο Τσεν Μπιν, αναπληρωτής διευθυντής της Δημοτικής Επιτροπής Υγείας του Γκουάνγκτζου, δήλωσε την Τρίτη ότι εάν οι άνθρωποι δεν συνεργάζονται με τις προσπάθειες της πόλης να εξαλείψουν τον ιό, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν «νομική ευθύνη», συμπεριλαμβανομένων προστίμων και κράτησης.
Οι παραβιάσεις των νόμων περιλαμβάνουν τη μη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, τη μη συνεργασία όταν τους ζητήθηκε να πραγματοποιήσουν τεστ κορωνοϊού, τη μη τήρησης των κοινωνικών αποστάσεων ή της καραντίνας ή τη διάδοση ψευδών πληροφοριών.
Παράλληλα, οι κινεζικές αρχές πιέζουν τους πολίτες (ακόμα και τα παιδιά από τριών ετών) να εμβολιαστούν (σύμφωνα με τους New York Times, ενώ έχουν ήδη χορηγηθεί περίπου 800 εκατομμύρια δόσεων.
Η Δέλτα μετάλλαξη που εξαπλώνεται στην Γκουανγκζού, έχει μολύνει ακόμα και εμβολιασμένους πολίτες. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει πως μολύνθηκαν άνθρωποι που είχαν κάνει μόνο την μία από τις δύο δόσεις κάποιου εμβολίου.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η νέα έκκληση της οικογένειάς της και οι τελευταίες κινήσεις της αγνοούμενης γυναίκας
Θα διωχθεί για ανθρωποκτονία
Τι αναφέρουν διεθνή Μέσα
Άλλες χώρες, όπως η Βρετανία και η Γαλλία εξετάζουν επίσης τη λήψη αυστηρότερων μέτρων
Η διασάλευση της παγκόσμιας φιλελεύθερης τάξης και η απομάκρυνση των ΗΠΑ από τις ευρωπαϊκές ρίζες
Η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός ότι η Mόσχα έχει μεταβεί σε οικονομία πολέμου
Η περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο υπολογίζεται στα 668 δισ. δολάρια
Το ζεύγος κατηγορεί την εφημερίδα για κλοπή προσωπικών εγγράφων
Σε μια υπόθεση που κλόνισε το μεγαλύτερο και πιο επισκέψιμο μουσείο του κόσμου
O πρίγκιπας και αδελφός του αποχώρησε πρόσφατα από το Royal Lodge
«Δεν υπάρχει τίποτα πιο βαρετό», δήλωσε ο 35χρονος Πέπε Φιαμοντσίνι
«Να αφιερώσουμε για άλλη μια φορά την Αμερική στον Θεό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Παρά τη σφοδρότητα της έκρηξης, κανείς δεν τραυματίστηκε σοβαρά
Ο φυλακισμένος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ζητά επανεκκίνηση σχέσεων Άγκυρας–Βρυξελλών με αιχμή το εμπόριο
«Ως Έλληνες της διασποράς στη Γερμανία, καταδικάζουμε αυτό το έγκλημα», δήλωσε ο Παναγιώτης Ματλής
Η Κατερίνα Ματέρνοβα βρισκόταν σε καταφύγιο στους -23 βαθμούς κελσίου
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Βάλντεμαρ Ζούρεκ ανέλαβε επικεφαλής της ομάδας
Η επιχείρηση διάσωσης δυσχεραίνεται από το γεγονός ότι το ορυχείο βρίσκεται σε απομονωμένη περιοχή
Ανεξέλεγκτος υπερτουρισμός και σοβαρά προβλήματα για τους κατοίκους πόλης κοντά στο όρος Φούτζι
Η κάπως μπρούταλ και γυαλιστερή επιλογή των υποστηρικτριών του Τραμπ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.