Κοσμος

Σχεδόν έτοιμος ο Άγιος Νικόλαος της Νέας Υόρκης

Ξεπέρασαν τα 55 εκατ. δολάρια οι δωρεές για την ανοικοδόμησή του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ι.Ν του Άη-Νικόλα στην Νέα Υόρκη εξωτερικά©ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Άγιος Νικόλαος, που καταστράφηκε από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, είναι σχεδόν έτοιμος.

Ο άγιος Νικόλαος της Νέας Υόρκης, που καταστράφηκε ολοσχερώς από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, είναι σχεδόν έτοιμος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα τελέσει στις 2 Νοεμβρίου τα θυρανοίξια

Για τη αποπεράτωσή του, συγκεντρώθηκαν από τον Ιανουάριο του 2020 έως και σήμερα περισσότερα από 55 εκατομμύρια δολάρια. Συνολικά έχουν συγκεντρωθεί 95 εκατ. δολάρια, με 8,5 εκατ. εξ αυτών να έχουν εισρεύσει στο ταμείο του οργανισμού τους τελευταίους δύο μήνες. Υπήρξαν, μάλιστα, και 25 δωρητές, εκ των οποίων ο καθένας έχει προσφέρει το ποσό των 100.000 δολαρίων.

Ο Ι.Ν του Άη-Νικόλα στη Νέα Υόρκη εξωτερικά©ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η επανέναρξη των εργασιών ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου είχαν ξεκινήσει στις 5 Αυγούστου 2020 με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής. Παρόντες στην τελετή ήταν επίσης ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο και διάφοροι τοπικοί φορείς.

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος δήλωσε ότι «ως κοινότητα είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη γενναιοδωρία και την αφοσίωση των ευεργετών και των υποστηρικτών του Αγίου Νικολάου». Σημείωσε, επίσης, πως «ακόμη και εν μέσω της πανδημίας, οι ηγέτες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας έδωσαν από άκρη σε άκρη σε όλη την Αμερική τον καλύτερό τους εαυτό για να αναστήσουν το εθνικό ιερό προσκύνημα. Τώρα», συνέχισε ο αρχιεπίσκοπος, «πλησιάζουμε στο σημείο ολοκλήρωσης αυτής της τιτάνιας προσπάθειας».

Ο Ι.Ν. του Άγιος Νικόλαος στη Νέα Υόρκη, εξωτερικά©ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το εντυπωσιακότερο στοιχείο της κατασκευής του είναι η κυριαρχία του πεντελικού μαρμάρου, από το οποίο είναι φτιαγμένοι η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας. 

Όταν ξεκίνησε η αποκατάσταση του ναού, ο στόχος ήταν να λειτουργήσει ξανά το 2021 και μάλιστα στις 11 Σεπτεμβρίου - όταν, δηλαδή, θα συμπληρωθούν 20 χρόνια από τους Δίδυμους Πύργους.

Σύμφωνα με τον αρχιεπίσκοπο, την 20ή θλιβερή επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου το εξωτερικό του ιερού ναού θα είναι έτοιμο ενώ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος θα επισκεφθεί επίσημα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το ερχόμενο φθινόπωρο, θα τελέσει στις 2 Νοεμβρίου τα θυρανοίξια.

Ο ιερός ναός αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2022 οπότε και θα αποδοθεί στους προσκυνητές και στους επισκέπτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ