Κοσμος

Νέα Υόρκη: Δημοκρατικοί Vs ριζοσπαστών στις δημοτικές εκλογές

Μετριοπαθείς Δημοκρατικοί εναντίον ριζοσπαστών στις προκριματικές

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ekloges-dimarhos-nea-yorki.jpg
© Getty Images / Ideal Image

Δημοτικές εκλογές στη Νέα Υόρκη: Οι υποψήφιοι, η στήριξη των κομμάτων και Ελληνοαμερικανοί.

Στις 22 Ιουνίου θα γίνουν οι προκριματικές εκλογές για τη δημαρχία της πόλης της Νέας Υόρκης. Η εκστρατεία για το χρίσμα θα κορυφωθεί στην τηλεμαχία της 16ης Ιουνίου. Στις δημοτικές, που θα διενεργηθούν στις 2 Νοεμβρίου, δεν θα συμμετέχει ο σημερινός δήμαρχος Bill de Blasio ο οποίος έχει υπηρετήσει ήδη επί δύο τετραετίες.

Μέχρι σήμερα, 13 Δημοκρατικοί και 2 Ρεπουμπλικανοί συγκέντρωσαν τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών για να κατέβουν υποψήφιοι: ανάμεσά τους είναι ο πρόεδρος του Μπρούκλυν Eric Adams (πρώην αξιωματικός της αστυνομίας), ο πρόεδρος του Μπρονξ Rubén Díaz Jr., ο εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου Corey Johnson, ο ταμίας Scott Stringer, ο αντιδήμαρχος Jumaane Williams και η Kathryn Garcia, υπεύθυνη Υγείας της δημαρχίας de Blasio. Αυτά είναι τα αναμενόμενα ονόματα, υπάρχουν ωστόσο και υποψήφιοι από τον χώρο των επιχειρήσεων, όπως ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία Andrew Yang ο οποίος σε δημοσκόπηση του Ιανουαρίου ερχόταν πρώτος με δεύτερη την Dianne Morales από τον χώρο των ΜΚΟ και τρίτη την ακτιβίστρια Maya Wiley που υπήρξε σύμβουλος του απερχόμενου δημάρχου. Η Wiley θεωρείται η πιο αριστερή από τους υποψηφίους και το πρόγραμμά της περιλαμβάνει περικοπές ενός δισεκατομμυρίου από το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης προκειμένου να διοχετευτεί στις κοινότητες που υποφέρουν από ένοπλη βία. Τη Wiley στηρίζει η εκπρόσωπος του Κογκρέσου Alexandria Ocasio-Cortez και πολλοί αριστεροί εκλεγμένοι αλλά το σύνθημά της «defund the police» δεν έχει ευρεία απήχηση. 

gettyimages-1322880959.jpg
H υποψήφια Kathryn Garcia, υπεύθυνη Υγείας της δημαρχίας de Blasio © Michael M. Santiago / Getty Images / Ideal Image

Maya-Wiley.jpg
Η ακτιβίστρια Maya Wiley θεωρείται η πιο αριστερή από τους υποψηφίους © Michael M. Santiago/Getty Images

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας που ξεκίνησε τον Ιανουάριο δεν έλειψαν οι κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση -αυτή τη φορά εναντίον του Scott Stringer ο οποίος τις αρνήθηκε και δεν υποχώρησε στις πιέσεις να εγκαταλείψει τον προεκλογικό αγώνα- και οι γκάφες: σε ερώτηση δημοσιογράφου ποιος είναι ο αγαπημένος του σταθμός του μετρό, ο  Andrew Yang απάντησε «η Times Square» λες και είναι χαζοτουρίστας που επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη για πρώτη φορά.

andrew-yang-new-york.jpg
O Andrew Yang ο οποίος σε δημοσκόπηση του Ιανουαρίου ερχόταν πρώτος © Spencer Platt / Getty Images

Από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα το χρίσμα διεκδικούν ο Fernando Mateo, ιδρυτής της Ομοσπονδίας Ταξιτζήδων της Νέας Υόρκης και ο Curtis Sliwa, ιδρυτής της άοπλης οργάνωσης δημόσιας ασφάλειας «Φύλακες Άγγελοι» ο οποίος έχει και μια δημοφιλή ραδιοφωνική εκπομπή. Τον Sliwa στηρίζουν τρεις επιφανείς Ελληνοαμερικανοί: η βουλευτής Nicole Malliotakis, ο Michael Tannousis από τη Συνέλευση της Νέας Υόρκης και ο δισεκατομμυριούχος John Catsimatidis ο οποίος το 2013 είχε θέσει υποψηφιότητα για τη δημαρχία.

gettyimages-1290341687.jpg
Ο Fernando Mateo, ιδρυτής της Ομοσπονδίας Ταξιτζήδων της Νέας Υόρκης © Michael M. Santiago / Getty Images

Τα ζητήματα γύρω από τα οποία καλούνται να πάρουν θέση οι υποψήφιοι είναι, όπως πάντοτε, η ασφάλεια και η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας -μετά από τρεις δεκαετίες μείωσης της εγκληματικότητας, τα βίαια επεισόδια αυξήθηκαν κατά 77% τα τελευταία δύο χρόνια- τα σχολεία και η βιομηχανία των ακινήτων. Το ότι θα εκλεγεί Δημοκρατικός υποψήφιος στη Νέα Υόρκη είναι σχεδόν σίγουρο: το διακύβευμα σ’ αυτές τις εκλογές είναι ποια πτέρυγα του Κόμματος θα επικρατήσει, αν δηλαδή θα αναδειχθεί η ριζοσπαστική αριστερά η οποία επηρεάζεται από τους Democratic Socialists of America ή αν θα εκλεγεί κάποιος στη γραμμή Joe Biden, όπως για παράδειγμα η Kathryn Garcia ή ο Εric Adams. Παρότι το Δημοκρατικό Κόμμα στη Νέα Υόρκη έχει πολύ ισχυρή αριστερή πτέρυγα οι θέσεις της για την αστυνόμευση, τους αστέγους και την εκπαίδευση δεν είναι απαραιτήτως δημοφιλείς ακόμα και στις συνοικίες με μεγάλα ποσοστά Δημοκρατικών. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ