- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
ΗΠΑ: Ο στρατός παραδέχεται ότι σκότωσε 23 άμαχους στο εξωτερικό
Κατά την περσινή χρονιά - Στην πλειονότητά τους ήταν στο Αφγανιστάν
Για τον θάνατο 23 αμάχων φαίνεται πως ευθύνεται ο αμερικανικός στρατός όπως επιβεβαίωσε χθες έκθεση του Πενταγώνου για την περσινή χρονιά.
Ο αμερικανικός στρατός αναγνωρίζει ότι ευθυνόταν για τον θάνατο 23 αμάχων το 2020, στην πλειονότητά τους στις επιχειρήσεις του στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το μη διαβαθμισμένο τμήμα έκθεσης του Πενταγώνου που δημοσιοποιήθηκε χθες· ο αριθμός που δίνεται είναι πολύ κατώτερος των εκτιμήσεων διαφόρων ΜΚΟ.
«Το υπουργείο Άμυνας εκτιμά ότι 23 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 10 τραυματίστηκαν το 2020 σε αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις», αναφέρει η ετήσια έκθεση που υποβάλλεται στο Κογκρέσο από το 2018, μέρος της οποίας είναι διαβαθμισμένο άκρως απόρρητο.
Τα περισσότερα από τα θύματα σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν, όπου το αμερικανικό Πεντάγωνο αναγνωρίζει την ευθύνη του για είκοσι θανάτους, σύμφωνα με το δημόσιο τμήμα της έκθεσης. Διευκρινίζεται ακόμη ότι ένας άμαχος σκοτώθηκε στη Σομαλία τον Φεβρουάριο του 2020 και άλλος ένας στο Ιράκ τον Μάρτιο. Στο τμήμα της έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε δεν διευκρινίζεται ούτε πού σκοτώθηκε το 23ο θύμα ούτε το πότε.
Εξάλλου το Πεντάγωνο αναθεώρησε τους απολογισμούς του για τα έτη 2017 και 2019, αναγνωρίζοντας 65 θανάτους και 22 τραυματισμούς επιπλέον, κυρίως στη Συρία και στην Υεμένη.
Στο κείμενο σημειώνεται ακόμη πως παρότι το Κογκρέσο προέβλεψε για το Πεντάγωνο προϋπολογισμό 3 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χορήγηση αποζημιώσεων – αποκαλούνται ex gratia στην έκθεση – σε οικογένειες αμάχων που έχασαν τη ζωή τους σε αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, δεν δόθηκε απολύτως καμία αποζημίωση (1).
Μη κυβερνητικές οργανώσεις δημοσιεύουν τακτικά πολύ βαρύτερους απολογισμούς αμερικανικών επιχειρήσεων, κυρίως αεροπορικών πληγμάτων, σε θέατρα πολέμων.
Η ΜΚΟ Airwars, η οποία καταγράφει τα θύματα μεταξύ των αμάχων σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε όλο τον κόσμο, υπογραμμίζει πως κατά τους πλέον συντηρητικούς υπολογισμούς το 2020 σκοτώθηκαν 102 άμαχοι σε αμερικανικές επιχειρήσεις σε παγκόσμια κλίμακα – αριθμός σχεδόν πενταπλάσιος από αυτόν που παραδέχεται το Πεντάγωνο.
Η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA) καταμέτρησε 89 νεκρούς και 31 τραυματίες σε επιχειρήσεις των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, εξηγεί η Airwars. Στη Σομαλία, όπου το Πεντάγωνο δεν παραδέχεται παρά μόλις έναν θάνατο αμάχου, η Airwars και άλλες ΜΚΟ εκτιμούν πως ο απολογισμός ήταν τουλάχιστον επτά νεκροί, ενώ στη Συρία και στο Ιράκ τοπικές πηγές κάνουν λόγο για τουλάχιστον έξι θανάτους, προσθέτει.
Για την ισχυρή αμερικανική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ACLU, «οι εκθέσεις του υπουργείου Άμυνας και η αναγνώριση της ευθύνης του για τους θανάτους αμάχων συνεχίζουν να είναι τρομακτικά ανεπαρκείς».
«Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι το 2020 το υπουργείο Άμυνας δεν πρότεινε ούτε χορήγησε ουδεμία αποζημίωση στις οικογένειες αμάχων που επλήγησαν παρά τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων από το Κογκρέσο», τόνισε η Χίνα Σάμσι, στέλεχος της ACLU
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο ηθοποιός που έπαιξε τον γιο του Γουόλτερ Γουάιτ
Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν την έκταση της επίθεσης στα συστήματα ψύξης
O πρόεδρος ωστόσο υπεραμύνεται της επιλογής του
Η οικονομική παρέμβαση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το κόμμα
Δεν έχει γίνει γνωστό πώς τραυματίστηκε ο 56χρονος ράπερ
O πρόεδρος είχε αποκαλέσει τον Τίλις «γκρινιάρη» και «loser»
Μετέδωσαν το περιστατικό ζωντανά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο επενδύσεων, από την Ευρώπη-Φρούριο σε μια Μεσόγειο συνεργασίας
«Το να ζητάς να πληρωθείς δεν είναι διαφθορά» - Οι εξηγήσεις για τα ιδιωτικά αεροσκάφη
Κατηγορούν τον αμερικανικό κολοσσό ότι παραβίασε την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα
Οι επιθέσεις στις ψηφιακές υποδομές της Yandex ανοίγουν ένα νέο μέτωπο στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Φωτιές και καταστροφή τροφίμων
Εκατομμύρια άλλαξαν ιδιοκτησία στα χαρτιά, έγγραφα πλαστογραφήθηκαν - Τι απαντά ο Ρώσος ολιγάρχης
Η υπόθεση άρχισε μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023
Οι πίνακες βρέθηκαν πίσω από ψεύτικο τοίχο
Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστα
Δυσαρέσκεια στον Λευκό Οίκο μετά τα δημοσιεύματα για φερόμενη ανάρμοστη συμπεριφορά και πολυτελή δώρα
Η συμφωνία των ΗΠΑ με τη Ρωσία για το ντίζελ δεν αλλάζει τον σχεδιασμό της ΕΕ
Το μεγαλύτερο πακέτο μέτρων της ΕΕ θέτει στο στόχαστρο την παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων
Τα βίντεο με κύματα να σφυροκοπούν και να διαλύουν κατοικίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.