- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις στη Λευκορωσία για την κρατική αεροπειρατεία
Τι ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Τζεν Ψάκι
Οι ΗΠΑ επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Λευκορωσία και το καθεστώς Λουκασένκο για την κρατική αεροπειρατεία στο αεροσκάφος της Ryanair και τη σύλληψη Προτάσεβιτς.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την Παρασκευή (28/5) την επιβολή νέων κυρώσεων στη Λευκορωσία, μετά την εκτροπή επιβατικού αεροσκάφους της Ryanair την περασμένη Κυριακή στο Μινσκ και τη σύλληψη του Ρόμαν Προτάσεβιτς.
Πέραν των μέτρων που είχαν ήδη ανακοινωθεί τις προηγούμενες εβδομάδες, η Ουάσινγκτον ανέφερε σε δελτίο Τύπου, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος, ότι καταρτίστηκε σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση «κατάλογος στοχευμένων κυρώσεων εναντίον μελών-κλειδιών του καθεστώτος» του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκάσενκο.
«Η εξαναγκαστική εκτροπή από τη Λευκορωσία, με ψευδείς προφάσεις, εμπορικής πτήσης της Ryanair μεταξύ δύο κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και η σύλληψη του αντιπολιτευόμενου δημοσιογράφου Ρόμαν Προτάσεβιτς συνιστούσαν «προσβολή των διεθνών κανόνων» αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφεται από την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, την Τζεν Ψάκι.
Οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος 9 δημόσιων επιχειρήσεων της Λευκορωσίας, που επιβλήθηκαν εκ νέου τον Απρίλιο έπειτα από την καταστολή διαδηλώσεων με αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας, θα τεθούν σε ισχύ στις 3 Ιουνίου.
Μετά τις εκλογές του 2006, το αποτέλεσμα των οποίων είχε αμφισβητηθεί από την αντιπολίτευση, η Ουάσινγκτον είχε απαγορεύσει κάθε συναλλαγή με τις εταιρείες αυτές. Το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών ανέστειλε τις κυρώσεις το 2015, κάνοντας λόγο για κάποια πρόοδο, όμως η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποίησε στα τέλη Μαρτίου πως η αναστολή πιθανόν δεν θα ανανεωνόταν.
Ταξιδιωτική οδηγία σε Αμερικανούς πολίτες - Μην ταξιδεύετε στη Λευκορωσία
Ακόμη, η Ουάσινγκτον εξέδωσε νεότερη ταξιδιωτική οδηγία για τη Λευκορωσία, προτρέποντας τους πολίτες των ΗΠΑ να «μη μεταβαίνουν» εκεί, αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.
Η ΕΕ μελετά την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας, βάζοντας στο στόχαστρο την εξαγωγή ποτάσας και το διερχόμενο ρωσικό φυσικό αέριο, δύο σημαντικές πηγές εσόδων για το Μινσκ, ανέφερε την Πέμπτη (27/5) ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη ζητήσει από τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να παρακάμπτουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Unesco αναγνωρίζει την ιταλική κουζίνα ως «άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας»
Χρηματοδότηση της Ουκρανίας και Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο στην ατζέντα
«Το νιώθω σαν φίλο» υποστηρίζουν
Απόφαση σταθμός Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου
Για «υβριδική επίθεση» κάνει λόγο η φον ντερ Λάιεν
«Οι γιατροί δεν μας λένε αν θα τα καταφέρει» λέει ο αδελφός της
Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί τις επόμενες μέρες
Τι απαντά η πλευρά Μπλερ στο δημοσίευμα
«Δεν θέλουμε η Ευρώπη να αλλάξει», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι ακτιβίστριες είχαν διαδηλώσει έξω από το θέατρο του ηθοποιού Αρί Αμπιτάν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για βιασμό
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.