Κοσμος

Σαράγεβο: 100 χρόνια από τη δολοφονία του Φερδινάνδου

Το συμβάν που οδήγησε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σαν σήμερα συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη δολοφονία του Αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου, διαδόχου του αυστροουγγρικού θρόνου, στο Σαράγεβο από τον Βοσνιοσέρβο εθνικιστή Γκαβρίλο Πρίντσιπ - ένα ιστορικής σημασίας συμβάν, αφού θεωρείται πως πυροδότησε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

 Στο Σαράγιεβο πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις με αφορμή τα 100 χρόνια από το συμβάν, ενώ και η Φιλαρμονική της Βιέννης θα δώσει μια συναυλία.

Στην Αυστρία, η δισέγγονη του Φερδινάνδου και άλλοι απόγονοί του θα διοργανώσουν χάπενινγκ στο οικογενειακό κάστρο, στο οποίο βρίσκεται θαμμένος ο αρχιδούκας.

Ο Πρίντσιπ και τα πραγματικά κίνητρά του εξακολουθούν να διχάζουν ακόμα και μέχρι σήμερα τη Βοσνία. Στην άνω φωτογραφία, Βόσνιος ηθοποιός ποζάρει με ψεύτικο όπλο στα αποκαλυπτήρια αγάλματος του Πρίντσιπ στο Σαράγεβο, στις 27 Ιουνίου.