- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Λουκασένκο: Οι επιθέσεις ξεπέρασαν τις «κόκκινες γραμμές» μας
Πρώτη αντίδραση του προέδρου της Λευκορωσίας μετά την «κρατική αεροπειρατεία»
Η πρώτη αντίδραση του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, μετά την «κρατική αεροπειρατεία» με στόχο τον Προτάσεβιτς
Στο πρώτο του σχόλιο μετά από την «κρατική αεροπειρατεία» πτήσης της Ryanair προχώρησε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή υποστήριξε πως οι επιθέσεις εναντίον της χώρας του ξεπέρασαν τις «κόκκινες γραμμές».
«Όπως έχουμε προβλέψει, όσοι εύχονται το κακό μας εντός της χώρας αλλά και από το εξωτερικό έχουν αλλάξει τις μεθόδους επίθεσης. Έχουν ξεπεράσει πολλές κόκκινες γραμμές και έχουν διασχίσει τα όρια της κοινής λογικής και της ανθρώπινης ηθικής», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας για τις κυρώσεις αλλά τις διεθνείς αντιδράσεις για την αεροπειρατεία και τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.
Μάλιστα, ισχυρίστηκε πως η Δύση αρνείται την έρευνα σχετικά με το συμβάν, ενώ επέμεινε πως η χώρα του λειτούργησε σε βάση τη διεθνή νομοθεσία.
«Έδρασα νομότυπα, προστάτευα τον λαό μου, έδρασα με βάση τους διεθνείς νόμους. Το αεροσκάφος βρέθηκε κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο ενέργειας της Λευκορωσίας (NPP).Τι θα γινόταν εάν το σύστημα ελέγχου του NPP ετίθετο σε πλήρη συναγερμό;» διερωτήθηκε.
Οι λευκορωσικές αρχές είπαν στο πλήρωμα της πτήσης της Ryanair πως το αεροπλάνο ήταν παγιδευμένο και τους «συνέστησαν» να προσγειωθούν στο Μινσκ, σύμφωνα με την καταγραφή των συνομιλιών ανάμεσα στον πιλότο και τον πύργο ελέγχου που δόθηκε στη δημοσιότητα.
«Έχουμε πληροφορίες από τις ειδικές υπηρεσίες που λένε πως μια βόμβα βρίσκεται στο αεροπλάνο και πρόκειται να ενεργοποιηθεί πάνω από το Βίλνιους», αναφέρεται σ' αυτή την καταγραφή στα αγγλικά που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη διεύθυνση αερομεταφορών του λευκορωσικού υπουργείου Μεταφορών. «Μπορείτε να επαναλάβετε αυτό το μήνυμα;», απαντά ο πιλότος και οι συνομιλητές του τού επιβεβαιώνουν την ίδια πληροφορία.
Στη διάρκεια της συνομιλίας, ο ελεγκτής διευκρινίζει πως η ειδοποίηση για την παρουσία βόμβας εστάλη «με email» και πως η πληροφορία αυτή έχει κοινοποιηθεί σε «πολλά αεροδρόμια».
Σε ανακοίνωσή του, το λευκορωσικό υπουργείο Μεταφορών ισχυρίστηκε πως πρόκειται για ένα email στο οποίο αναφέρεται πως προέρχεται από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς και πως η βόμβα θα εκραγεί πάνω από το Βίλνιους, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίσει να υποστηρίζει το Ισραήλ.
Η καταγραφή της συνομιλίας με τον πύργο ελέγχου καταδεικνύει πως ο πύργος ελέγχου ήταν αυτός που συνέστησε επίμονα να προσγειωθεί το αεροπλάνο στο Μινσκ. Όταν ο πιλότος ρώτησε από πού προέρχεται η «σύσταση», ο πύργος απάντησε «είναι οι δικές μας συστάσεις».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ενώ οι επιθέσεις από αρκούδες αποτελούν συχνότατο φαινόμενο
Σε δέκα περιπτώσεις «συνεργάστηκε με άγνωστο πρόσωπο»
«Για στημένη υπόθεση», κάνει λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ανώνυμος ιδιώτης ο αγοραστής - Αντιδράσεις από τους παλαιοντολόγους
Mετά από 107 χρόνια
Το Μεξικό προσέφυγε στα δικαστήρια των ΗΠΑ ζητώντας εξηγήσεις για θανάτους Μεξικανών υπό κράτηση
Η φωτιά εξαπλωνόταν μέσω του φρεατίου του ανελκυστήρα στο συγκρότημα
Αυξάνονται οι πιέσεις προς το Ισραήλ - Τι αναφέρει δημοσίευμα του Axios
Μπλεξίματα για έναν από τους σπουδαιότερους παίκτες της χώρας του
Η εξομολόγηση του Kάπτεν «Σάλι»
Καλείται να πληρώσει πρόστιμο εκατοντάδων χιλιάδων
Από τις πυρκαγιές έχουν καεί περισσότερα από 20.000 στρέμματα δάσους
Δυστύχημα έλαβε χώρα σε πάρκο του National Trust
Η τραγουδίστρια εκτιμά πως πρέπει να ληφθούν μέτρα βάσει ενός μοντέλου «που θα στηρίζει ο πληθυσμός»
Η 78χρονη Γουίτικαμ ήταν στέλεχος του Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ
Τι λέει σήμερα ο τραυματίας
Τι αναφέρουν οι ειδικοί για το περίεργο φαινόμενο
Πολλοί εργαζόμενοι παγιδεύτηκαν μέσα σε ασανσέρ καθώς η φωτιά εξαπλωνόταν στο φρεάτιο του ανελκυστήρα
Ζητά τώρα επιστροφή των χρημάτων
Η συνάντηση προκάλεσε θύελλα επικρίσεων από οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.