Συγγενείς του Τζορτζ Φλόιντ πραγματοποίησαν πορεία χθες Κυριακή στη Μινεάπολη, ένα χρόνο μετά τον θάνατό του.
Πορεία μνήμης του Τζορτζ Φλόιντ, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του από τον Ντέρεκ Σοβίν πραγματοποιήθηκε στη Μινεάπολη των ΗΠΑ την Κυριακή 23 Μαΐου.
Περίπου 1.500 άνθρωποι διαδήλωσαν στην πόλη των στις βόρειων ΗΠΑ, μια πορεία στην οποία συμμετείχαν, εκτός από τους συγγενείς του Φλόιντ, και μέλη των οικογενειών άλλων Αφροαμερικανών που ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία.
Η πορεία ξεκίνησε μπροστά από το κτίριο του δικαστηρίου όπου στις 20 Απριλίου ο Ντέρεκ Σοβίν, ο αστυνομικός που πέρυσι στις 25 Μαΐου κράτησε το γόνατό του πάνω στον λαιμό του Φλόιντ επί σχεδόν 9 λεπτά προκαλώντας τον θάνατό του, κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία. Ο Σοβίν είναι πλέον στη φυλακή, ενώ η ποινή του πρόκειται να ανακοινωθεί στις 25 Ιουλίου.
Η φράση του Φλόιντ “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” αποτέλεσε το βασικό σύνθημα των διαδηλωτών στις εκατοντάδες πορείες που πραγματοποιήθηκαν μετά τον θάνατο του στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.
Στη διάρκεια της χθεσινής πορείας, της πρώτης από τις πολλές που είναι προγραμματισμένες σε όλη τη χώρα για την πρώτη επέτειο από τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ, πολλοί άνθρωποι κρατούσαν πανό με τη φωτογραφία του, αλλά και άλλων Αφροαμερικανών που έπεσαν νεκροί από τα πυρά αστυνομικών.
“Ήταν μια μακρά χρονιά, ήταν μια οδυνηρή χρονιά”, δήλωσε η αδελφή του, Μπρίτζετ Φλόιντ απευθυνόμενη στο συγκεντρωμένο πλήθος. “Ήταν φοβερό για εμένα και την οικογένειά μου να αλλάξει η ζωή μας τόσο απότομα, ακόμη δεν γνωρίζω γιατί”, πρόσθεσε.
“Αυτό που συνέβη στον Τζορτζ Φλόιντ και σε τόσους πολλούς άλλους προκάλεσε μια αλλαγή όχι μόνο στην Αμερική αλλά και στον κόσμο”, δήλωσε ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον, γνωστή προσωπικότητα που μάχεται κατά του ρατσισμού, χαρακτηρίζοντας τον φόνο του Φλόιντ “μια από τις μεγαλύτερες ντροπές της αμερικανικής ιστορίας”.
“Θέλουμε να προκύψει κάτι από την Ουάσινγκτον. Θέλουμε κάτι που θα αλλάξει την ομοσπονδιακή νομοθεσία”, πρόσθεσε ο ίδιος. “Η δικαιοσύνη καθυστέρησε πάρα πολύ καιρό”.
Το George Floyd Memorial Foundation, μια μη κερδοσκοπική που ιδρύθηκε από τα αδέλφια του Τζορτζ Φλόιντ τον Σεπτέμβριο για να αντιμετωπιστεί η φυλετική ανισότητα, θα πραγματοποιήσει μια σειρά εκδηλώσεις στη Μινεάπολις aυτή την εβδομάδα για να τιμήσει τη μνήμη του.
“Ο Τζορτζ Φλόιντ δεν θα πρέπει να μείνει στην ιστορία ως κάποιος με ένα γόνατο στον λαιμό του, αλλά ως κάποιος που έσπασε την αλυσίδα της αστυνομικής βίας και της ανισότητας”, τόνισε ο Σάρπτον.
Ένα χρόνο μετά το περιστατικό στη Μινεάπολις εξακολουθούν να ξεσπούν βίαια επεισόδια, ενώ υπάρχει αύξηση των ανθρωποκτονιών και των ένοπλων επιθέσεων --πρόσφατα τρία παιδιά τραυματίστηκαν από εξοστρακισμένες σφαίρες-- με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να κάνουν περιπολίες στις γειτονιές τους.
Ο δήμαρχος Τζέικομπ Φρέι προβλέπει να δημιουργήσει επιπλέον 200 θέσεις αστυνομικών και δήλωσε ότι στηρίζει τις πρωτοβουλίες των κατοίκων, περιλαμβανομένων των περιπολιών.
“Η μεγαλύτερή μας ισχύ είναι όταν συνεργαζόμαστε για να εγγυηθούμε την ασφάλεια της πόλης μας”, δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας Μεντάρια Αραντόντο το Σάββατο έπειτα από ένα νέο περιστατικό με πυροβολισμούς στη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί η νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου αποτελεί μια τομή για την αμερικανική εξωτερική πολιτική
Το περιστατικό αφορούσε την πτήση 803 της United Airlines και αεροσκάφος τύπου Boeing 777-200
Έκκληση του Γκουτέρες για παύση των εχθροπραξιών
Οι αφγανικές αρχές μιλούν για «ξένη επιρροή» και παραβίαση των τοπικών πολιτισμικών κανόνων
Η διάσημη παρουσιάστρια περιέγραψε τον εφιάλτη που έζησε
Οι ΗΠΑ θα προβούν σε «σοβαρά αντίποινα», τόνισε ο πρόεδρος της χώρας
Στην εντατική το ένα από τα θύματα
Youtuber παραδέχτηκε ότι δημιούργησε την εικόνα χρησιμοποιώντας ChatGPT
Τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους συνεχίζουν να εξαπολύουν σποραδικές επιθέσεις
Η επίθεση σηματοδοτεί μια προφανή παραβίαση της εκεχειρίας από το Τελ Αβίβ
Ρωσία και Ουκρανία πραγματοποιούν τακτικές ανταλλαγές αιχμαλώτων, μετά από τη ρωσική εισβολή το 2022
«Δεν ζούμε σε πόλεμο, αλλά ούτε σε ειρήνη», δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος
Στην Αυστραλία ένα νεαρό αγόρι ξεσπά για την απαγόρευση των social media σε ανήλικους
Το σχόλιο του προέδρου των ΗΠΑ μετά τη δημοσιοποίησή τους
Δεν είναι η πρώτη φορά που υποστηρίζει τον Κύπριο ευρωβουλευτή
Η φωτογραφία που προκάλεσε σάλο
Ήταν ο κακός των «Pulp Fiction» και «Μάσκας»
Η Μόσχα αντιδρά στο σχέδιο της ΕΕ - Μήνυση στη Euroclear για τα 210 δισ. ευρώ
Μειώνεται η θεραπεία του για τον καρκίνο από το νέο έτος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.