Κοσμος

8 στους 10 φόνους τρανς γίνονται στη Λατινική Αμερική

Στο Πουέρτο Ρίκο, αν και έδαφος με δικαιοδοσία των ΗΠΑ, τρανς πέφτουν θύματα εγκλημάτων μίσους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η κοινότητα LGBTQ γιορτάζει τον εορτασμό του Gay Pride παγκοσμίως ως μέρος του εορτασμού της Ημέρας Υπερηφάνειας
Η κοινότητα LGBTQ γιορτάζει τον εορτασμό του Gay Pride παγκοσμίως ως μέρος του εορτασμού της Ημέρας Υπερηφάνειας © Franklin Jácome / Agencia Press South / Getty Images

Τα ποσοστά βίας και δολοφονιών κατά των τρανς ατόμων στη Λατινική Αμερική και η πολιτική Μπάιντεν για την προστασία των δικαιωμάτων τους

Δώδεκα τρανς άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στο Πουέρτο Ρίκο από το 2019. Τα φονικά φαίνεται ότι συνδέονται με τον δημόσιο διάλογο για τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ και με τα κινήματα κατά της βίας εναντίον των γυναικών.

Η κοινότητα των τρανσέξουαλ και οι σύμμαχοί τους αποδίδουν τη βία σε συνδυασμό θρησκευτικού φονταμενταλισμού, τρανσφοβίας, αδιαφορίας των αρχών, καθώς και των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 και του τυφώνα «Μαρία».

«Οι τρανσέξουαλ υφίστανται τις εντονότερες διακρίσεις από την κοινότητα των LGBTQ και το Πουέρτο Ρίκο δεν αποτελεί εξαίρεση», είπε η Carmen Yulín Cruz Soto, δήμαρχος του San Juan, πρωτεύουσας του νησιού, από το 2013 μέχρι το 2020. «Στο Πουέρτο Ρίκο επικρατεί πολύ συντηρητική νοοτροπία εμπνευσμένη από τη θρησκεία. Δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα του καθενός να ζει τη ζωή του με τον τρόπο που θέλει».

Αν και οι αρχές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Πουέρτο Ρίκο δηλώνουν ότι ο αριθμός των δολοφονιών των τρανσέξουαλ αντιστοιχεί λίγο-πολύ στον πληθυσμό τους –ότι δηλαδή οι τρανσένξουαλ πέφτουν θύματα εγκληματιών όπως και οι μη-τρανσέξουαλ– ο πρόσφατος θάνατος της 49χρονης Keri Washington, την 1η Μαΐου στο Clearwater της Φλόριντα, ενέτεινε την ανησυχία των τρανς σε όλη την Αμερική. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ήδη λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει ομοσπονδιακή προστασία στα δικαιώματα των τρανσέξουαλ και να διαβεβαιώσει την κοινότητα LGBTQ ότι είναι στο πλευρό τους σε περίπτωση διακρίσεων. Στο μεταξύ, πάνω από δέκα πολιτείες πιέζουν για συνέχιση του status quo σχετικά με τη νομοθεσία σχετικά με τους τρανσέξουαλ.

Στο Πουέρτο Ρίκο έγιναν οι 6 από τους 44 φόνους τρανς που σημειώθηκαν στις ΗΠΑ και στα εδάφη της το 2020. Τα θύματα ήταν από 19 έως 33 ετών: 4 σκοτώθηκαν από σφαίρες, ενώ 2 κάηκαν σε αυτοκίνητο. Μόνο μία υπόθεση κατέληξε σε συλλήψεις, τις οποίες δεν έκανε η αστυνομία του Πουέρτο Ρίκο αλλά το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το οποίο έχει δικαιοδοσία στο Πουέρτο Ρίκο και εφαρμόζει τον ομοσπονδιακό νόμο για τα εγκλήματα μίσους.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Πουέρτο Ρίκο το 2017 σχετικά με τις τρανσέξουαλ γυναίκες, τα υψηλά επίπεδα βίας κατά των γυναικών δεν αντιμετωπίζονται όπως αντιμετωπίζονται άλλες μορφές βίας. Κι όπως είπε η Sheilla Rodriguez-Madera, καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το Πουέρτο Ρίκο, αν και έχει πολιτική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ουσιαστικά μέρος της Λατινικής Αμερικής όπου ο Καθολικισμός και η παράδοση εμποδίζει τα δικαιώματα των LGBTQ. «Υπό αυτή την έννοια», πρόσθεσε, «οι δολοφονίες δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη ως μεμονωμένα γεγονότα, αλλά ως προσπάθεια εξάλειψης των τρανς ατόμων στη Λατινική Αμερική».

Σύμφωνα με το Transrespect Versus Transphobia Worldwide, το οποίο συγκεντρώνει τέτοια ετήσια δεδομένα, πέρυσι στην Κεντρική και Νότια Αμερική σημειώθηκε το 82% των 350 δολοφονιών τρανσέξουαλ που καταγράφηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Περισσότερες από τις μισές συνέβησαν στη Βραζιλία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ