Κοσμος

Ματέο Σαλβίνι: Παραπέμπεται σε δίκη

Για το μεταναστευτικό - Τι είχε συμβεί με το πλοίο «Open Arms»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Για την υπόθεση με τους 147 μετανάστες του πλοίου «Open Arms» παραπέμπεται σε δίκη ο Ιταλός πολιτικός Ματέο Σαλβίνι.

Την παραπομπή σε δίκη του γραμματέα της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, αποφάσισε ο δικαστικός του Παλέρμο, αρμόδιος για τις προκαταρκτικές έρευνες.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σαλβίνι παραπέμπεται για στέρηση ατομικής ελευθερίας 147 μεταναστών και προσφύγων.

Η υπόθεση αφορά τους επιβαίνοντες στο πλοίο της ισπανικής ΜΚΟ «Open Arms», οι οποίοι αναγκάστηκαν να περιμένουν μια εβδομάδα, πριν αποβιβαστούν σε ιταλικό λιμάνι, τον Αύγουστο του 2019, λόγω της άρνησης Σαλβίνι (σ.σ. τότε ήταν υπουργός Εσωτερικών στη συγκυβέρνηση) να ανάψει το «πράσινο» φως. Υπενθυμίζεται ότι στο «Open Arms» είχε επιβιβαστεί ο ηθοποιός Ρίτσαρντ Γκιρ, εκφράζοντας ανοικτά την υποστήριξή τους στους μετανάστες. Ακολούθησε η άγρια κόντρα με τον Ματέο Σαλβίνι, με τον Ιταλό πολιτικό να ζητά από τον διάσημο ηθοποιό να πάρει τους μετανάστες στις βίλες του στις ΗΠΑ.

Οι ακροαματικές διαδικασίες της δίκης θα αρχίσουν στις 15 Σεπτεμβρίου.

 

Ματέο Σαλβίνι - Τι δήλωσε για την παραπομπή του σε δίκη

Στην πρώτη του επίσημη τοποθέτηση ο γραμματέας της Λέγκα υπογράμμισε μέσω διαδικτύου: «Παραπέμπομαι σε δίκη επειδή υπερασπίστηκα τη χώρα μου; Θα πάω, λοιπόν, στο δικαστήριο, με ψηλά το κεφάλι, εξ ονόματος όλων».

Η πάγια θέση του Σαλβίνι είναι ότι όλη η κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, συμμεριζόταν τη θέση του και πως είχε ζητήσει σαφείς δεσμεύσεις για ανακατανομή των μεταναστών και προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε.

Η μη κυβερνητική οργάνωση «Open Arms», από την μεριά της, έγραψε στο Twitter: «Είμαστε ευτυχισμένοι και για τους τόσους ανθρώπους που σώσαμε, τα τελευταία χρόνια». Η θέση της ΜΚΟ είναι ότι παραβιάστηκε η βασική αρχή της διάσωσης ναυαγών στον βωμό της πολιτικής προπαγάνδας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις