Κοσμος

Σαρλ Μισέλ - SofaGate: Γυναικείες οργανώσεις θέλουν να παραιτηθεί

Τα «τρία μεγάλα λάθη» που του καταλογίζουν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαρλ Μισέλ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο
Σαρλ Μισέλ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο © EPA/PRESIDENTAL PRESS OFFICE

Γυναικείες οργανώσεις ζήτησαν την παραίτηση του Σαρλ Μισέλ μετά το #SofaGate και τη στάση του όταν ο Ερντογάν άφησε όρθια την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Επιστολή με την οποία ζητούν την παραίτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, υπέβαλαν ευρωπαϊκές γυναικείες οργανώσεις, μετά το «Sofagate» στην Άγκυρα.

Στην πρόσφατη επίσκεψη στην Τουρκία ο Ερντογάν άφησε όρθια την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν -κίνηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση στις Βρυξέλλες.

Ο Τούρκος πρόεδρος και ο Σαρλ Μισέλ έκατσαν στις δύο διαθέσιμες καρέκλες, με την επικεφαλής της Κομισιόν να αναγκάζεται να καθίσει σε καναπέ, ο οποίος βρισκόταν σε απόσταση. Με την Τουρκία να δηλώνει «αθώα» και να ρίχνει το φταίξιμο στην ΕΕ, η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» έγραψε ότι ο Ερντογάν ταπείνωσε Ευρώπη και Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Το αίτημα για την παραίτηση του Σαρλ Μισέλ έχει λάβει μέχρι στιγμής περισσότερες από 2.500 υπογραφές σε λιγότερο από δύο ημέρες στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία και ακόμη και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «The Brussels Times».

Πρόκειται για πρωτοβουλία από το Millenia, ένα διεθνές ίδρυμα κοινής ωφέλειας για την ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ζήτησε εκ των υστέρων συγγνώμη, λέγοντας μάλιστα πως «έχει χάσει τον ύπνο του» και πως «αν ήταν δυνατόν, θα επέστρεφα τον χρόνο πίσω για να διορθώσω την κατάσταση».

Σαρλ Μισέλ - #SofaGate: Γιατί πρέπει να παραιτηθεί - Τι αναφέρουν γυναικείες οργανώσεις

Στο αίτημα για την παραίτησή του, επισημαίνονται «τρία μεγάλα λάθη» που διαπράχθηκαν από τον Σαλ Μισέλ, τα οποία εκτός από την προσβολή απέναντι στη Φον ντερ Λάιεν, «αποτελούν προσβολή για όλες τις γυναίκες».

Τα σφάλματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τη διπλωματία, την ΕΕ και τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδίως, τα δικαιώματα των γυναικών, ανέφεραν οι υπογράφοντες, προσθέτοντας πως οι «απαλές» δικαιολογίες δεν θα επιλύσουν το πολιτικό κενό, το οποίο άφησε το περιστατικό μεταξύ της Ευρώπης και των γυναικών πολιτών της, αφενός, και μεταξύ Ευρώπης και κόσμου, αφετέρου.

Τα περισσότερα πρακτορεία Τύπου ανέφεραν το περιστατικό και έκαναν αστεία σχετικά με αυτό, πρόσθεσαν οι γυναικείες οργανώσεις, επαναλαμβάνοντας πως ζητούν την παραίτηση του Σαρλ Μισέλ από τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά το #SofaGate.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ