Κοσμος

Έκθεση Μπορέλ: Συνέπειες σε Τουρκία για μονομερείς ενέργειες

Επιδείνωση του πολιτικού πλαισίου των ευρω-τουρκικών σχέσεων - Η αντίδραση του Έλληνα ΥΠΕΞ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Ύπατος Εκπρόσωπος ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ
O Ύπατος Εκπρόσωπος ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ © EPA / FABIO FRUSTACI

Έκθεση Μπορέλ: Τι αναφέρει για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και Τουρκίας - Ε.Ε.. - Το ενδεχόμενο για πολιτικές και οικονομικές συνέπειες

Η έκθεση Μπορέλ περιγράφει τις «πολιτικές και οικονομικές συνέπειες» που θα υποστεί η Τουρκία αν προχωρήσει εκ νέου σε «μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις που παραβιάζουν το διεθνές Δίκαιο» και που πλήττουν τα συμφέροντα κρατών-μελών της Ε.Ε., «ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», στις συνέπειες περιλαμβάνεται «η έγκριση των πρόσθετων καταχωρίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου» και η διεύρυνσή τους και σε νομικά πρόσωπα. Ακόμη αναφέρεται ότι θα εξεταστούν «περαιτέρω περιορισμοί στην οικονομική συνεργασία Ε.Ε.-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων». Πρόκειται για μέτρα που «στοχεύουν άλλους τομείς σημαντικούς για την τουρκική οικονομία, όπως απαγόρευση παροχής τουριστικών υπηρεσιών, αρνητικές ταξιδιωτικές συμβουλές από τα κράτη-μέλη κ.λπ.», ενώ ακόμη και πρόσθετα μέτρα της Ε.Ε. στον τομέα της ενέργειας και σε συναφείς τομείς. 

Έκθεση Μπορέλ: Επιδείνωση του πολιτικού πλαισίου των ευρω-τουρκικών σχέσεων

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι το πολιτικό πλαίσιο των ευρω-τουρκικών σχέσεων «έχει προοδευτικά επιδεινωθεί κυρίως λόγω των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο». Επιπλέον, στην έκθεση Μπορέλ επισημαίνεται η αποτυχία επίλυσης του Κυπριακού, που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, συνδυάζεται «με απειλητικές ενέργειες και υποτιμητική ρητορική» από την πλευρά της Άγκυρας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» και του Γιάννη Παλαιολόγου, η έκθεση σημειώνει την εμπλοκή της Τουρκίας σε σειρά περιφερειακών συγκρούσεων, «με τρόπο που συχνά εναντιώνεται στα ευρύτερα συμφέροντα της Ε.Ε.», αλλά και στην επιδεινούμενη κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα, μα και την οικονομική διακυβέρνηση.

Έκθεση Μπορέλ: Η Τουρκία ενθάρρυνε ενεργά μετανάστες και πρόσφυγες να εισέλθουν δια της βίας στην ΕΕ

Η έκθεση Μπορέλ αναφέρεται και στα γεγονότα που καταγράφηκαν τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο, όταν χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονταν στα ελληνοτουρκικά σύνορα επί αρκετές ημέρες, ζητώντας να περάσουν στην Ευρώπη. Η έκθεση υποστηρίζει ότι «κατά παράβαση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016, ενθάρρυνε ενεργά μετανάστες και πρόσφυγες να εισέλθουν διά τη βίας στην Ε.Ε. Αυτό προκάλεσε βίαιες καταστάσεις στα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα». Επιπλέον, για το Oruç Reis, σημειώνεται ότι η δραστηριότητά του τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο κοντά στο Καστελόριζο «οδήγησε σε κλιμάκωση των εντάσεων στα όρια μίας πιθανής σύρραξης μεταξύ των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων».

Ακόμη, αναφορά γίνεται και στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο «αγνόησε τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών στις σχετικές περιοχές», αλλά και στην «περαιτέρω απότομη αύξηση σε άλλες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας προς την Ελλάδα». Αναφέρονται οι τουρκικές υπερ-πτήσεις επί ελληνικών κατοικημένων περιοχών, αλλά και η πραγματοποίηση «απειλητικών ναυτικών ασκήσεων».

Πάντως η έκθεση προτείνει την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών σε σειρά από πεδία, μετά τις κινήσεις αποκλιμάκωσης της έντασης που έχουν γίνει. «Είναι αναγκαίο να δούμε μία αξιόπιστη συνέχεια στη στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς πισωγυρίσματα, για να αποδειχθεί ότι οι εκπεφρασμένες προθέσεις είναι γνήσιες και να διασφαλιστεί ότι η ευρύτερη αποκλιμάκωση στην περιοχή μπορεί να διατηρηθεί. Πρόσφατα ελάσσονα περιστατικά μας θυμίζουν ότι η αποκλιμάκωση παραμένει επισφαλής και πρέπει να παγιωθεί».

Δένδιας για έκθεση Μπορέλ: Προσλαμβάνει σωστά την Τουρκία ως πρόβλημα

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, χαρακτηρίζει την έκθεση του Ζοζέπ Μπορέλ «κατ'αρχήν είναι θετική», καθώς σημειώνει ότι «προσλαμβάνει σωστά την Τουρκία ως πρόβλημα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης και υπογραμμίζει τα προβλήματα τα οποία η τουρκική συμπεριφορά δημιουργεί για την ΕΕ». Ο Έλληνας ΥΠΕΞ προσέθεσε ότι «υπάρχουν και ελλείψεις όπως π.χ. το casus belli ή οι αναφορές σε τουρκικές παραβατικότητες όπως τα Βαρώσια ή ευθείες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τη θάλασσα, της UNCLOS».

«Παρουσιάζεται σήμερα στο Συμβούλιο η Έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου Μπορέλ και της Επιτροπής όσον αφορά τα ζητήματα της Τουρκίας. Κατ' αρχήν η έκθεση είναι θετική, διότι προσλαμβάνει σωστά την Τουρκία ως πρόβλημα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης και υπογραμμίζει τα προβλήματα τα οποία η τουρκική συμπεριφορά δημιουργεί για την ΕΕ. Βεβαίως όμως υπάρχουν και ελλείψεις όπως π.χ. το casus belli ή οι αναφορές σε τουρκικές παραβατικότητες όπως τα Βαρώσια ή ευθείες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τη θάλασσα της UNCLOS. Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει στο Συμβούλιο, θα υπογραμμίσω αυτές τις ελλείψεις. Όμως οφείλουμε να κρατήσουμε το θετικό: Η Ευρώπη προσλαμβάνει την Τουρκία ως πρόβλημα και προτείνει τη διπλή ατζέντα. Θετικά μέτρα μεν αλλά από την άλλη πλευρά σαφώς τη δυνατότητα λήψης μέτρων, κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας εάν διολισθήσει πάλι στην απαράδεκτη παραβατική της συμπεριφορά», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ