Κοσμος

Γαλλία: Ο πρωθυπουργός Καστέξ έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca

Χορηγείται ξανά το εμβόλιο στις χώρες που διέκοψαν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Καστέξ
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Καστέξ © EPA / THOMAS COEX / POOL

Εμβόλιο AstraZeneca: Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου - Επανεκκίνηση των εμβολιασμών στη Γαλλία.

Την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού έκανε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Καστέξ, στο στρατιωτικό νοσοκομείο Bégin του Σεν Μαντέ, κοντά στο Παρίσι. 

«Δεν ένιωσα τίποτα, δεδομένου ότι αντέχω κάπως τον πόνο», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός. Δύο ώρες νωρίτερα, η Ανώτατη Αρχή Υγείας της χώρας (HAS) έδωσε το πράσινο φως για την επανάληψη «χωρίς καθυστέρηση» του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, συστήνοντας τη χορήγησή του στους 55 ετών και άνω.

Ο Καστέξ είχε ανακοινώσει από την Τρίτη ότι θα εμβολιαστεί «πολύ σύντομα», εάν είχε αρθεί η αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca, χαρακτηρίζοντας το εμβόλιο αυτό «χρήσιμο», παρά τις ανησυχίες σχετικά με πιθανές παρενέργειες.

AstraZeneca: Αρχίζουν οι εμβολιασμοί στις χώρες που τους διέκοψαν

Oι χώρες που είχαν αναστείλει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca αρχίζουν η μία μετά την άλλη να το χορηγούν και πάλι από σήμερα, 19 Μαρτίου, αφού οι ευρωπαϊκές και βρετανικές ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα οφέλη υπερτερούν των όποιων κινδύνων.

Το τέλος των αναστολών αυτών θα αποτελέσει δοκιμασία για την εμπιστοσύνη των πολιτών, τόσο στο ίδιο το εμβόλιο όσο και στις ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων, των οποίων τα συμπεράσματα βρίσκονται στο μικροσκόπιο, καθώς τα παραλλαγμένα στελέχη του ιού εξαπλώνονται και ο παγκόσμιος αριθμός των νεκρών, στα 2,7 εκατ. αυτή τη στιγμή, αυξάνεται.

Η Ινδονησία ακολούθησε το παράδειγμα της Γερμανίας, της Γαλλίας και άλλων χωρών στην εκ νέου χορήγηση των εμβολίων μετά την αναστολή των εμβολιασμών ύστερα από αναφορές για περίπου 30 περιστατικά σπάνιων θρόμβων αίματος στον εγκέφαλο μετά από εκατομμύρια εμβόλια που είχαν ως αποτέλεσμα επιστήμονες και κυβερνήσεις να προσπαθούν να εντοπίσουν εάν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ τους.

 

«Σαφές» συμπέρασμα για το εμβόλιο από τον ΕΜΑ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) κατέληξε σε ένα σαφές, όπως το χαρακτήρισε, συμπέρασμα, ότι τα οφέλη του εμβολίου στο να προστατεύουν τους ανθρώπους από θάνατο ή νοσηλεία λόγω του κορωνοϊού υπερτερούν των πιθανών κινδύνων.

Ωστόσο, ο ΕΜΑ ανέφερε ότι η σύνδεση μεταξύ σπάνιων περιστατικών θρόμβων αίματος στον εγκέφαλο και του εμβολίου δεν μπορεί να αποκλειστεί οριστικώς και θα συνεχίσει να το παρακολουθεί στενά, παράλληλα με την βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων MHRA.

«Είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», ανέφερε η διευθύντρια του ΕΜΑ Έμερ Κουκ σε χθεσινή ενημέρωση. «Εάν επρόκειτο για μένα, θα εμβολιαζόμουν αύριο».

Ο ΕΜΑ ανέφερε ότι επικαιροποιεί τις κατευθυντήριες γραμμές του για το εμβόλιο προκειμένου να συμπεριλάβει μια σύσταση προς τους ασθενείς για τους δυνητικούς κινδύνους και πληροφορίες για τους επαγγελματίες υγείας, προκειμένου να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναγνωρίζουν συμπτώματα για το οποία ίσως χρειαστούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια μετά τον εμβολιασμό τους.

Μετά την κίνηση του ΕΜΑ και άλλοι προσπάθησαν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο παγκοσμίως θεωρείται σημαντικό λόγω της σχετικά εύκολης αποθήκευσης και μεταφοράς του και της χαμηλής του τιμής, συγκριτικά με τα εμβόλια mRNA που ανέπτυξαν η Pfizer και η Moderna.

«Αυτό στο οποίο θα έπρεπε πραγματικά να επικεντρωνόμαστε είναι ότι αυτό είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικό. Οι διαδικασίες λειτουργούν, η παρακολούθηση της ασφάλειας, που όλοι αναμένουμε από τις αρχές μας, γίνεται», δήλωσε ο Άντριου Πόλαρντ, επικεφαλής του Oxford Vaccine Group, στο ραδιόφωνο του BBC, αφού και οι δύο ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι εμβολιασμοί μπορούν να συνεχιστούν μετά τις αναφορές για θρόμβους αίματος. «Πράγματι χρειάζεται να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την ασφάλεια, αλλά στο τέλος είναι ο ιός τον οποίο πολεμάμε, όχι τα εμβόλια».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ