Κοσμος

Μακρόν για διαχείριση της πανδημίας: «Κανένα mea culpa»

Μέτρα λαμβάνουν οι «γείτονες» της Γαλλίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν © ICON SPORT / EUROKINISS

Γαλλία: Γιατί οι Γάλλοι περιμένουν να ακούσουν mea culpa από τον Εμανουέλ Μακρόν για τη διαχείριση της πανδημίας.

Από σήμερα η Γερμανία κηρύσσει τη Γαλλία περιοχή υψηλού κινδύνου και την ερχόμενη Τρίτη θα ακολουθήσει η Ισπανία. 

Σύμφωνα με την DW, οι Γάλλοι ακούν το mea culpa της Μέρκελ για την ακύρωση των μέτρων για το Πάσχα και αναρωτιούνται εάν και στη Γαλλία θ’ ακούσουν ποτέ κάτι τέτοιο. Φαίνεται ότι την απάντηση έδωσε ήδη από την Παρασκευή ο Εμανουέλ Μακρόν: «Δεν υπάρχει λόγος για κανένα mea culpa, καμία τύψη ή αποτυχία. Δικαιωθήκαμε γιατί δεν υπήρξε η προβλεπόμενη έξαρση» είπε, απαντώντας στις κριτικές ότι δεν προχώρησε σε γενικό lockdown τουλάχιστον τον Φεβρουάριο.

Την ίδια ώρα, ο Μακρόν αναγνώρισε ότι οι μεταλλάξεις έχουν αλλάξει τα δεδομένα και ήδη 19 διαμερίσματα της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένης και της περιφέρειας των Παρισίων βρίσκονται κάτω από αυστηρά μέτρα. Ο Γάλλος πρόεδρος θέλησε, πάντως, να προειδοποιήσει ότι ίσως να χρειαστεί τώρα νέα στρατηγική. 

Οι γείτονες της Γαλλίας παίρνουν ήδη μέτρα. Συγκεκριμένα, στο βορρά από σήμερα η Γερμανία κλείνει τα σύνορά της επιβάλλοντας αυστηρούς ελέγχους και από την Τρίτη το ίδιο κάνει και η Ισπανία στο νότο. Συγκεκριμένα για τη Γερμανία ισχύσουν τα εξής: Όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν από τη Γαλλία στη Γερμανία πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού. Αυστηρότεροι περιορισμοί ισχύουν ειδικότερα για όσους φτάνουν από την γαλλική περιφέρεια Μοζέλ στο Ζάαρλαντ και τη Ρηνανία Παλατινάτο, οι οποίοι υποχρεούνται να μπουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων.

Λόγω της καλοκαιρίας οι Παριζιάνοι φεύγουν για αποδράσεις δυτικά στις ακτές του Ατλαντικού, με τους ντόπιους, όμως, να γκρινιάζουν ότι τους φέρνουν τον ιό. 

Τα σχολεία στη Γαλλία παραμένουν ανοιχτά, κλείνουν οι τάξεις μόνο όταν υπάρχει κρούσμα. Ο Μακρόν φαίνεται ότι ποντάρει στους μαζικούς εμβολιασμούς οργανώνοντας ακόμη και «εμβολιοδρόμια» σε αθλητικές εγκαταστάσεις με την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν αναβολές στις αφίξεις των εμβολίων.

Με πληροφορίες από DW

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ