- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τζόνσον για Γλυπτά Παρθενώνα: Αποκτήθηκαν νομίμως από τον Έλγιν
«Ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου»
Μπόρις Τζόνσον: Η δήλωσή του σε ελληνική εφημερίδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα - «Αποκτήθηκαν νομίμως από τον Λόρδο Έλγιν» υποστηρίζει.
Συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα» παραχώρησε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, και μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν πρόκειται ποτέ να επιστραφούν στην Ελλάδα, καθώς υποστήριξε ότι «αποκτήθηκαν νομίμως από τον Έλγιν».
«Αντιλαμβάνομαι τα έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού και του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα, αλλά τα Γλυπτά αποκτήθηκαν νομίμως από τον λόρδο Έλγιν και ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα «Νέα», αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Τζόνσον τοποθετείται δημοσίως στο ζήτημα αυτό από την ημέρα που βρέθηκε στον πρωθυπουργικό θώκο. Η τελευταία φορά ήταν πριν από επτά χρόνια, όταν, ως δήμαρχος Λονδίνου, ενεπλάκη σε φραστικό επεισόδιο με τον Τζορτζ Κλούνι, επειδή ο Αμερικανός ηθοποιός ζήτησε την επανένωση των Γλυπτών, που εκτίθενται από το 1817 στο Βρετανικό Μουσείο.
Στην ίδια συνέντευξη, απαντώντας στο πώς η Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα στη μετά Brexit εποχή, δήλωσε ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εταιρικής σχέσης, η οποία βασίζεται στους κοινούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, με τη διαφορά ότι η Βρετανία έχει πλέον ανεξάρτητη φωνή, ώστε να μπορεί να μιλήσει για τα πράγματα που την ενδιαφέρουν.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζόνσον, η ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών που γίνεται χάρη στους χιλιάδες Έλληνες που μεταβαίνουν στη χώρα του για σπουδές ή εργασία, κάνει τη Βρετανία και γενικά τον κόσμο καλύτερο, τονίζοντας ότι οι τελευταίοι 12 μήνες απέδειξαν ότι η σχέση μεταξύ Ελλάδας-Βρετανίας είναι χτισμένη σε γερά θεμέλια. Επιπλέον αναφέρθηκε και στον κορωνοϊό, επισημαίνοντας ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών ανταλλάσσουν επιδημιολογικά δεδομένα και συνεργάζονται στο πεδίο της επιβολής ταξιδιωτικών περιορισμών με στόχο να διατηρηθεί η ασφάλεια των πολιτών. «Η ετήσια αξία της εμπορικής σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας ανέρχεται σε 6,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει πολλά πράγματα που μπορεί να σας εκπλήξουν. Για παράδειγμα, πέρυσι εξήχθησαν στην Ελλάδα βρετανικά λεμόνια αξίας πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ για να τα απολαύσετε σε εδέσματα, όπως το σουβλάκι και το αυγολέμονο. Παράλληλα, εδώ στη Βρετανία απολαμβάνουμε μια μεγάλη ποικιλία ελληνικών προϊόντων. Πραγματικά ανυπομονώ για τη στιγμή, η οποία ελπίζω ότι δεν θα αργήσει να έρθει, όπου ο βρετανικός λαός θα είναι και πάλι σε θέση να επισκεφθεί την πανέμορφη χώρα σας και να γευθεί ό,τι έχει να προσφέρει η Ελλάδα».
Αντίδραση του Υπ. Πολιτισμού: Η Ελλάδα δεν αποδέχεται νόμιμη κατοχή
«Η Ελλάδα δεν αποδέχεται νόμιμη κατοχή, νομή και κυριότητα των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο», επανέλαβε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, απαντώντας στις δηλώσεις που έκανε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον. «Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορεί να προσκομίσει τα απαραίτητα τεκμήρια προκειμένου να ενημερωθεί ο βρετανικός λαός, ότι το Βρετανικό Μουσείο κατέχει τα Γλυπτά παρανόμως», σημείωσε η κ. Μενδώνη.
Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ:
«Από τη δήλωση του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας κ. Boris Johnson αντιλαμβανόμεθα ότι δεν έχει ενημερωθεί από τις υπηρεσίες του, για τα νέα ιστορικά δεδομένα της Οθωμανοκρατίας, από τα οποία τεκμαίρεται ότι δεν υπήρξε νόμιμη κτήση από τον λόρδο Έλγιν των Γλυπτών του Παρθενώνα και συνεπώς ούτε από το Βρετανικό Μουσείο. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορεί να προσκομίσει τα απαραίτητα τεκμήρια προκειμένου να ενημερωθεί ο βρετανικός λαός ότι το Βρετανικό Μουσείο κατέχει τα Γλυπτά παρανόμως.
» Η Ελλάδα δεν αποδέχεται νόμιμη κατοχή, νομή και κυριότητα των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο. Ο Παρθενώνας, ως σύμβολο της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Δυτικού Πολιτισμού εκπέμπει πανανθρώπινες αξίες. Προς την κατεύθυνση αυτή οφείλουμε να εργαστούμε όλοι».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eκτιμά ότι η χώρα του βρίσκεται πλέον σε πιο ευνοϊκή στρατηγική θέση
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 57 αστυνομικοί τραυματίστηκαν
Η κρίση αποδίδεται σε συνδυασμό παραγόντων
H νέα πραγματικότητα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στην τοπική αλιευτική βιομηχανία
Τα επεισόδια ξέσπασαν στην περιοχή Πορτονόβα, βόρεια της Αυλώνας
Tο Παρίσι κάνει λόγο για «μεγάλο λάθος» του Μπενιαμίν Νετανιάχου
Οι αρχές σφράγισαν το κατάστημα για διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων που προωθούσε «παρεκκλίνουσες συμπεριφορές»
Η χώρα ψηφίζει στον πρώτο γύρο εν μέσω του χειρότερου κύματος βίας από το 2016
Ο Αμερικανός πρόεδρος σκληραίνει τη στάση του για τα πυρηνικά και τα Στενά του Ορμούζ
Τέσσερις τραυματίες
Aφού παραδέχθηκε τρεις κατηγορίες που αφορούσαν άσεμνο υλικό με ανηλίκους
Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη
Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι ο πρόεδρος πλησιάζει τα 80 χρόνια
Aρκετοί επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα
Οι δύο καλλιτέχνες επρόκειτο να εμφανιστούν στο φεστιβάλ «Pulse of Gaia»
Ο θερμικός θόλος που πλήττει την ήπειρο προκαλεί πρωτοφανή ζέστη για τον Μάιο
Ιταλός τραγουδιστής καλείται να καταθέσει ως βασικός μάρτυρας στην καταγγελία κατά του διάσημου σχεδιαστή
Επιτίθεται με οργή κατά του δικαστή και προαναγγέλλει τη μεταβίβαση του «αποτυχημένου ιδρύματος» στο Κογκρέσο
O εμβληματικός χώρος δεν επιτρέπεται να μετονομαστεί χωρίς σχετική απόφαση του Κογκρέσου
Τι αναφέρει δημοσίευμα των New York Times
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.