Κοσμος

Β.Ιρλανδία-Συμφωνία Μπέλφαστ: Παραστρατιωτικές ομάδες αποσύρονται

Επικαλούνται την αναστάτωση στις συναλλαγές και το εμπόριο μετά το Βrexit

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λιμάνι Larne - Βόρεια Ιρλανδία
Λιμάνι Larne - Βόρεια Ιρλανδία © Charles McQuillan/Getty Images / ideal image

Βορειοϊρλανδικές παραστρατιωτικές οργανώσεις, αποσύρουν την υποστήριξή τους στην ειρηνευτική συμφωνία του Μπέλφαστ, λόγω Brexit

Μια ομάδα που περιλαμβάνει εκπροσώπους πιστών παραστρατιωτικών της Βόρειας Ιρλανδίας, διεμήνυσε στον Μπόρος Τζόνσον ότι αποσύρει την υποστήριξή της στην ειρηνευτική συμφωνία του 1998 για τη Βόρεια Ιρλανδία, γνωστή ως «Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής» ή του Μπέλφαστ. Μια ιστορική συμφωνία που έβαλε τέλος σε τρεις δεκαετίες βίας ανάμεσα στους εθνικιστές, που μάχονταν για να γίνει η Βόρεια Ιρλανδία τμήμα της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, και τους ενωτικούς, που ήθελαν να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η οργάνωση ομπρέλα, που αντιπροσωπεύει τις εκτός νόμου οργανώσεις,  Loyalist Communities Council (LCC), και οι παραστρατιωτικές οργανώσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται οι Ulster Volunteer Force, Ulster Defence Association και Red Hand Commando, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αναστάτωση στο εμπόριο ανάμεσα στη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία, που οφείλεται στη συμφωνία του Brexit, καθώς φοβούνται ότι το πρωτόκολλο μετά το Brexit απειλεί τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στην εσωτερική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η σύνδεση της Συμφωνίας της «Μεγάλης Παρασκευής» με το Brexit έγκειται στο ότι η συμφωνία αυτή ρυθμίζει όχι μόνο το σύστημα αποκεντρωμένης διοίκησης της Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ Ιρλανδίας-Βόρειας Ιρλανδίας καθώς και τις σχέσεις Ιρλανδίας-Ηνωμένου Βασιλείου. 

«Ανησυχούμε για την αναστάτωση στις συναλλαγές και το εμπόριο που συμβαίνει ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρεται στην επιστολή, την οποία έχει γράψει ο Ντέιβιντ Κάμπελ, πρόεδρος του Loyalist Communities Council.

Όμως, όπως λένε, η κεντρική διαφωνία τους είναι πιο θεμελιώδης: έγκειται στο ότι η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση παραβίασαν με το Βορειοϊρλανδικό Πρωτόκολο τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει έναντι της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1998 και των δύο κοινοτήτων.

«Παρακαλώ μην υποτιμάτε τη δύναμη των συναισθημάτων σχετικά με το ζήτημα αυτό σε όλη την ενωτική οικογένεια», υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Η προειδοποίηση αυτή - αν και συνοδεύεται από υποσχέσεις για μη άμεση πρόκληση βίαιων επεισοδίων - αυξάνει δραματικά την πίεση που δέχονται ο Τζόνσον, ο ιρλανδός ομόλογός του Μίχαλ Μάρτιν και η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το Brexit.

 Μετά την 1η Ιανουαρίου 2020, οπότε τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή το Brexit, η Βόρεια Ιρλανδία είχε προβλήματα στις εισαγωγές μιας σειράς αγαθών από τη Βρετανία, κάτι για το οποίο οι Ενωτικοί υποστηρίζουν ότι διαιρεί το Ηνωμένο Βασίλειο και είναι ως εκ τούτου απαράδεκτο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη αφού η βρετανική κυβέρνηση παρέτεινε μονομερώς την περίοδο χάριτος όσον αφορά τους ελέγχους στις εισαγωγές τροφίμων στη Βόρεια Ιρλανδία, μια κίνηση για την οποία οι Βρυξέλλες υπογράμμισαν πως παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας διαζυγίου της ΕΕ με τη Βρετανία.

Σημειώνεται ότι το σημαντικότερο ίσως σημείο της Συμφωνίας της «Μεγάλης Παρασκευής» είναι η αναγνώριση από πλευράς Ηνωμένου Βασιλείου της δυνατότητας ένωσης της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, αν στο μέλλον η πλειοψηφία του πληθυσμού και στις δύο περιοχές το επιθυμεί. Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος για το Ηνωμένο Βασίλειο, με βάση τα νέα δεδομένα, οι κάτοικοι της Βόρειας Ιρλανδίας να ζητήσουν την Ένωση με την Ιρλανδία προκειμένου να αποφύγουν με τον τρόπο αυτό την έξοδό τους από την ΕΕ.

Με πληροφορίες από το ΒΒC

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ