Κοσμος

Βρετανία- Θραύσμα μετεωρίτη: «Ίσως περιέχει συστατικά ζωής»

Ο μετεωρίτης ταξίδεψε με ταχύτητα σχεδόν 14 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο μέχρι να προσεγγίσει τη Γη

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρετανία- Θραύσμα μετεωρίτη
Βρετανία- Θραύσμα μετεωρίτη © The Trustees of the Natural History Museum, London

Το θραύσμα του μετεωρίτη, που εντοπίστηκε στη Βρετανία, είναι παρόμοιο με το δείγμα που έφερε πρόσφατα στη Γη η ιαπωνική αποστολή Hayabusa2, λένε οι επιστήμονες

Ένας μεγάλος μετεωρίτης έγινε ορατός, για περίπου επτά δευτερόλεπτα, σε μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου την Κυριακή στις 28 Φεβρουαρίου, φαινόμενο που καταγράφηκε από κάμερες ασφαλείας. 

Large meteor 'fireball' blazes cross the UK, lighting up skies

Αυτό, ωστόσο, που ενθουσίασε ακόμη περισσότερο τους επιστήμονες είναι ότι εντοπίστηκε ένα κομμάτι αυτού του μετεωρίτη, σε ένα δρόμο στην πόλη Cotswolds.

 

 

Το θραύσμα, που ζύγιζε σχεδόν 300 γραμμάρια, και άλλα, μικρότερα, κομμάτια του διαστημικού βράχου, εντοπίστηκαν αφού οι επιστήμονες υπολόγισαν και ακολούθησαν την πορεία  του μετεωρίτη. Mε βάση την πορεία του, ερευνητές  υπολόγισαν ότι ο μετεωρίτης είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της τροχιάς του μεταξύ Άρη και Δία πριν προσεγγίσει την ατμόσφαιρα της Γης, ενώ ταξίδεψε με ταχύτητα σχεδόν 14 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο.

meteoritis2.png

Το πέτρωμα έχει δημιουργηθεί από ανθρακούχο χονδρίτη και πρόκειται για ένα από τα πλέον πρωτόγονα και άθικτα υλικά του ηλιακού συστήματος ενώ περιέχει οργανικό υλικό και αμινοξέα, τα συστατικά της ζωής, σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

H Δρ Ashley King, ερευνήτρια στον τομέα της καινοτομίας στο Τμήμα Επιστημών της Γης του Μουσείου και ένας από τους πρώτους ανθρώπους που είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν το κομμάτι του μετεωρίτη, δήλωσε ότι ήταν «ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα». Μάλιστα σύμφωνα με το Μουσείο, το θραύσμα ανακτήθηκε τόσο γρήγορα και σε τόσο καλή κατάσταση, που μοιαζει με εκείνα που έρχονται από τις διαστημικές αποστολές.

 

«Σχεδόν όλοι οι μετεωρίτες έρχονται σε μας από αστεροειδείς, τα υπόλοιπα δομικά στοιχεία του ηλιακού συστήματος που μπορούν να μας πουν πώς σχηματίστηκαν πλανήτες όπως η Γη. Η ευκαιρία να είμαστε ένας από τους πρώτους ανθρώπους που βλέπουν και μελετούν έναν μετεωρίτη που ανακτήθηκε σχεδόν αμέσως μετά την πτώση είναι το όνειρο που έγινε πραγματικότητα.» είπε h Ashley King. 

Ο διαστημικός βράχος, υποστηρίζει το μουσείο, είναι παρόμοιος με το δείγμα που έφερε πρόσφατα στη Γη η ιαπωνική αποστολή Hayabusa2. Άλλα θραύσματα του μετεωρίτη, «μαύρες πέτρες», σωροί μικροσκοπικών πετρωμάτων ή ακόμη και σκόνη θα μπορούσαν να ανακαλυφθούν στη συνέχεια της έρευνας.

Mε πληροφορίες από guardian

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ