Κοσμος

Φουκουσίμα-10 χρόνια μετά: Το πόρισμα για εκπομπές ραδιενέργειας

«Δεν εντοπίστηκε καμία αρνητική συνέπεια στην υγεία»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φουκουσίμα
Φουκουσίμα © EPA / KIMIMASA MAYAMA

Φουκουσίμα: Τι δείχνει νεότερο πόρισμα για την καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου και την εκπομπή ραδιενέργειας δέκα χρόνια μετά.

Σήμερα, δέκα χρόνια μετά την καταστροφή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της επιτροπής ερευνητών του ΟΗΕ, σύμφωνα με το οποίο οι εκπομπές ραδιενέργειας δεν είχαν αρνητικές συνέπειες στην υγεία. 

Το πόρισμα της Επιτροπής επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα προηγούμενης έκθεσης του 2013, που ανέφερε ότι «καμία αρνητική συνέπεια για την υγεία των κατοίκων της Φουκουσίμα που να μπορεί να συνδεθεί απευθείας με την έκθεση στην ραδιενέργεια δεν έχει διαπιστωθεί». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΗΕ, το νέο πόρισμα «μία βελτιωμένη και πιο στέρεη αξιολόγηση των επιπέδων και των συνεπειών της ακτινοβολίας που οφείλεται στο δυστύχημα».

Επιπλέον, η Επιτροπή θεωρεί ότι η μεγάλη αύξηση του αριθμού των περιστατικών καρκίνου του θυρεοειδούς στα παιδιά που εκτέθηκαν αποδίδεται στην βελτίωση των διαγνωστικών τεχνικών που «αποκάλυψαν ανωμαλίες που δεν είχαν εντοπισθεί στο παρελθόν».

Έπειτα από το σεισμό μεγέθους 9 βαθμών και το τσουνάμι που ακολούθησε, η καταστροφή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα προκάλεσε στις 11 Μαρτίου 2011 την εκπομπή υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, τα ύδατα και το έδαφος στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού, 220 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Τόκιο. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και περί τις 19.000 έχασαν την ζωή τους εξαιτίας της φυσικής καταστροφής.

Η καταστροφή της Φουκουσίμα είναι το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα μετά την καταστροφή του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ το 1986 στην Ουκρανία, όπου παρουσιάσθηκε αύξηση των περιστατικών καρκίνου του θυρεοειδούς.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ