Κοσμος

«Τσεσμέ»: Η Τουρκία το έστειλε ξανά στο Αιγαίο

Πού βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Τσεσμέ», το τουρκικό ερευνητικό πλοίο πλέει κοντά στη Λήμνο
«Τσεσμέ», το τουρκικό ερευνητικό πλοίο πλέει κοντά στη Λήμνο © marinetraffic.com

Το «Τσεσμέ» επιστρέφει στο Αιγαίο για να συνεχίσει τις έρευνες σε θαλάσσια περιοχή κοντά στη Λήμνο, η οποία έχει δεσμευτεί με τουρκική NAVTEX.

Με προορισμό τη θαλάσσια περιοχή στο Αιγαίο που έχει δεσμευτεί με την τουρκική NAVTEX, κινείται το πλοίο «Τσεσμέ».

 Λίγο πριν από τις 14.00 μετά το μεσημέρι της Παρασκευής 26 Φεβρουαρίου 2021, το «Τσεσμέ» συνέχιζε την πορεία του.

Σημειώνεται ότι ένα 24ωρο νωρίτερα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο είχε επιστρέφει στη Σμύρνη, χωρίς η Άγκυρα να διευκρινίσει τους λόγους της αποχώρησής του από τη θαλάσσια περιοχή στο Αιγαίο.

Η τουρκική NAVTEX αφορά διεθνή ύδατα κοντά στη Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο και τη Σκύρο.

Προκλητικός Ακάρ: «Η Ελλάδα δεν συμπεριφέρεται ως καλός γείτονας»

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν συμπεριφέρεται ως καλός γείτονας, επαναφέροντας τους ισχυρισμούς για παρενόχληση του «Τσεσμέ», από ελληνικά μαχητικά.

Σε δηλώσεις του αναφορικά με την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», ο Τούρκος υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη και άξια να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στη «γαλάζια Πατρίδα», συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Σχολιάζοντας τα περί παρενόχλησης του «Τσεσμέ» από ελληνικά μαχητικά, ο Ακάρ σημείωσε: «Η απαραίτητη απάντηση δόθηκε». Και πρόσθεσε: «Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι αυτή η στάση δεν αρμόζει στις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ από τα δικαιώματά μας. Είμαστε αποφασισμένοι και άξιοι να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας στη "Γαλάζια μας πατρίδα", συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου».

Και κατέληξε: «Η ναυτική άσκηση συνεχίζεται με επιτυχία. Ενεργούμε όχι μόνο για τη δική μας ασφάλεια αλλά και την ασφάλεια των φιλικών και αδελφικών χωρών όπως απαιτεί η ευθύνη του πολιτισμού μας».

Δένδιας για Τουρκία: «Η Ελλάδα δεν θα γίνει το "σκυλί του Παβλόφ" της Άγκυρας

Από τη μεριά του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, έστειλε νέο σαφές μήνυμα στην Άγκυρα.

«Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση και η Τουρκία δεν θα πετύχει να δημιουργήσει στην ελληνική εξωτερική πολιτική σύνδρομο του σκυλιού του Παβλόφ» ανέφερε.

Και σημείωσε με νόημα: «Η Ελλάδα αντιδρά όταν και όπως πρέπει, όχι όταν το επιθυμεί η Τουρκία. Είναι ευτυχές το γεγονός ότι το σύνολο του πολιτικού κόσμου ανέγνωσε τον ευκρινή και απλοϊκό τουρκικό σχεδιασμό».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ