Κοσμος

Ινδία: Δύο χρόνια από την τρομοκρατική επίθεση στην Πουλουάμα

Από το 1989, το Πακιστάν υποδαυλίζει ισλαμικές εξεγέρσεις στην περιοχή με αποτέλεσμα μέχρι τώρα σχεδόν 70.000 νεκρούς

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Pulwama-attack-india-pakistan-kasmir-terrorist.jpg
Συγγενείς θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στην Πουλουάνα © EPA/SANAT KUMAR SINGH

Η τρομοκρατική ενέργεια που συγκλόνισε την Ινδία και τα προβλήματα με το Πακιστάν για το Κασμίρ.

Δύο χρόνια μετά το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στην Πουλουάμα της Ινδίας, οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή σε ολόκληρο στο ινδικό κρατίδιο Τζάμου και Κασμίρ, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

Στις 14 Φεβρουαρίου 2019, ένα κονβόι οχημάτων που μετέφερε ινδικό προσωπικό ασφαλείας στην εθνική οδό για την πόλη Σριναγκάρ δέχθηκε επίθεση από όχημα γεμάτο νιτρικό αμμώνιο που οδηγούσε βομβιστής αυτοκτονίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 40 Ινδοί αστυνομικοί. Ο νεαρός τρομοκράτης, ονόματι Αντίλ Αχμάντ Νταρ, ανήκε στην ισλαμιστική ομάδα Jaish-e-Mohammed που έχει έδρα το Πακιστάν. Παρότι το Πακιστάν καταδίκασε επισήμως για την επίθεση, το πολυαίμακτο επεισόδιο αποτέλεσε σοβαρό πλήγμα στις ήδη προβληματικές σχέσεις της Ινδίας με το Πακιστάν. 

kasmir-attack-india-islam.jpg
© Δυνάμεις του Ινδικού Στρατού στο σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης στο Κασμίρ © EPA/FAROOQ KHAN

Το Κασμίρ είναι αμφισβητούμενο έδαφος που διεκδικεί τόσο η Ινδία όσο και το Πακιστάν. Από το 1989, το Πακιστάν υποδαυλίζει ισλαμικές εξεγέρσεις στην περιοχή με αποτέλεσμα μέχρι τώρα σχεδόν 70.000 νεκρούς. Η κατάσταση έχει οξυνθεί από το 2016 όταν οι αρχές της Ινδίας σκότωσαν έναν δημοφιλή ισλαμιστή μαχητή, τον Μπουρχάν Γουάνι. Αλλά ήδη από το 2015, ισλαμιστές μαχητές πραγματοποιούσαν συχνές επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, σε μονάδες της πολεμικής αεροπορίας, σε ταξιαρχίες του ινδικού στρατού και στο κέντρο εκπαίδευσης commandos. Στις 14 Φεβρουαρίου 2019, το κονβόι 78 οχημάτων που μετέφερε πάνω από 2.500 μέλη της αστυνομίας έπεσε σε ενέδρα και η πακιστανική ισλαμική οργάνωση Jaish-e-Mohammed , poy ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, κυκλοφόρησε ένα βίντεο του 22χρονου Aντίλ Αχμάντ Νταρ, ο οποίος είχε ενταχθεί στην ομάδα ένα χρόνο νωρίτερα «επειδή υπέστη ξυλοδαρμό από την ινδική αστυνομία». Η οικογένειά του τον είχε δει τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2018, όταν μια μέρα έφυγε από το σπίτι του με ποδήλατο και δεν επέστρεψε ποτέ. Η ισλαμιστική οργάνωση απείλησε ότι θα επαναλάμβανε τα χτυπήματα κάθε χρόνο. Δυο χρόνια μετά την επίθεση δεν έχει εντοπιστεί η πηγή των εκρηκτικών ―300 κιλά― ενώ οι σχέσεις της Ινδίας με το Πακιστάν παραμένουν εξαιρετικά εύθραυστες: από το 2019, ο δασμός για όλα τα πακιστανικά εμπορεύματα που εισάγονται στην Ινδία έχει αυξηθεί σε 200%.

attack-kasmir-india-muslim.jpg
Κασμίρ: Ινδοί στρατιώτες σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην Σρίναγκαρ μετά την τρομοκρατική επίθεση © Yawar Nazir / Getty Images / Ideal Image

Την ημέρα της επετείου, στις 14 Φεβρουαρίου, ο Ινδός υπουργός άμυνας Rajnath Singh και ο κυβερνήτης του κρατιδίου Ουτάρ Πραντές Yogi Adityanath απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα της τρομοκρατίας και υπαινίχθησαν ότι το Πακιστάν πρέπει να απομονωθεί οικονομικά και διπλωματικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ