Κοσμος

Ελγίνεια μάρμαρα: «Πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα»

Ο πρώην διαχειριστής του Βρετανικού Μουσείου θέλει να κάνει στροφή προς τα εκθέματα από την Αφρική

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γλυπτά του Παρθενώνα
Γλυπτά του Παρθενώνα © EPA / FACUNDO ARRIZABALAGA

«Τα Ελγίνεια μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα», λέει πρώην διαχειριστής του Βρετανικού Μουσείου

O σερ Άντονι Γκόρμλεϊ, γλύπτης και πρώην διαχειριστής του Βρετανικού Μουσείου, καλεί το Βρετανικό Μουσείο να βγάλει τις αφρικανικές αρχαιότητες από τα υπόγεια και να επιστρέψει στην Ελλάδα τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μουσείο πρέπει επιτέλους να ξεπεράσει την «εμμονή του με την κλασική αρχαιότητα» και να αναδείξει άλλες περιόδους της ιστορίας και ευρήματα από άλλες περιοχές, που μέχρι στιγμής έχει «παρερμηνεύσει» ή «αναδείξει ελάχιστα».

O σερ Άντονι Γκόρμλεϊ μίλησε στο περιοδικό, «British Archaeology», υποστηρίζοντας: «Θα επέστρεφα τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα με μεγάλη χαρά. Θεωρώ ότι οι γκαλερί στις οποίες φυλάσσονται εμπνέουν ελάχιστα το κοινό. Στο μουσείο εκπροσωπούμε άλλες περιοχές με λάθος τρόπο. Έχουμε συνωστίσει όλα τα ευρήματα από την Αμερική, βόρεια και νότια, σε μια μόνο αίθουσα, με τα ευρήματα από το Μεξικό να είναι τοποθετημένα ξεχωριστά σε μία άλλη».

«H πλουσιότερη συλλογή υφασμάτων δεν είναι ορατή»

«Επιπλέον, το μουσείο διαθέτει την πλουσιότερη συλλογή υφασμάτων από όλο τον κόσμο που υπάρχει- και όμως, αυτή δεν είναι ορατή. Στο υπόγειό μας έχουμε παραπεταμένα πολλά ευρήματα από την Αφρική. Πρόκειται για μια ανηθικότητα της μετα-αποικιοκρατικής εποχής», σχολίασε.

Μετά και από τις δηλώσεις του Σερ Γκόρμλεϊ, εκπρόσωποι του μουσείου δήλωσαν στον Τύπο ότι: «Το Βρετανικό Μουσείο έχει ξεκινήσει ένα εκτενές σχέδιο αναβάθμισης, το οποίο συμπεριλαμβάνει τόσο εργασίες για την ανακαίνιση και  ενίσχυση των υποδομών του, όσο και την ανακατάταξη και νέα ερμηνεία όλων των εκθεμάτων και των συλλογών που διαθέτει».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ