Κοσμος

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Τι συζήτησαν Μπλίνκεν-Δένδιας

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Στέιτ Ντιπάρτμεντ/©EPA/MIKE THEILER

Για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο μίλησαν στο τηλέφωνο ο Νίκος Δένδιας και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Για το πώς μπορούν να ενισχυθούν περισσότερο οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, συζήτησαν μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας με τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκο Δένδια και τον Αμερικανό ομόλογό του πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021.

Όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων θα στηριχθεί πάνω στα θεμέλια που έχουν τεθεί στον Στρατηγικό Διάλογο Ουάσιγκτον-Αθήνας, στις δραστηριότητες του σχήματος 3 + 1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ), καθώς και στη στενή συνεργασία που έχει επιτευχθεί στον τομέα της άμυνας και της ενεργειακής διαφοροποίησης με στόχο την προώθηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Επιπλέον, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι ο Άντονι Μπλίνκεν χαιρέτισε τη συνεχή ηγεσία της Ελλάδας στην προώθηση της Διατλαντικής και Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως σημειώνεται, «οι υπουργοί Εξωτερικών επιβεβαίωσαν την ιστορική σημασία της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ».

Τέλος, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε την υποστήριξή του για τις συνεχιζόμενες διερευνητικές επαφές που διεξάγονται μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας, ενώ συνεχάρη την Ελλάδα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ