Κοσμος

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος αναζητά «παραστροναύτη»

Αιτήσεις για θέσεις αστροναυτών και από άτομα με κινητικές δυσκολίες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο διευθυντής του ESA
Ο διευθυντής του ESA © EPA / Raul Caro

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος: Αιτήσεις για θέσεις αστροναυτών και από άτομα με αναπηρίες - Ο στόχος να ενταχθούν «παραστροναύτες» στις αποστολές.

Στην ανεύρεση νέων αστροναυτών προσανατολίζεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) και για πρώτη φορά αναζητά υποψήφιους με κάποια αναπηρία. 

Για δύο μήνες, από τον Μάρτιο έως και τον Μάιο, ο ESA θα δεχτεί αιτήσεις από υποψήφιους για τέσσερις έως έξι θέσεις αστροναυτών και επιθυμεί η διαδικασία να είναι όσο ανοικτή γίνεται, ώστε να συμπεριλάβει και ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες. Μάλιστα ζήτησε από τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή να τη συμβουλεύσει κατά τη διαδικασία επιλογής.

«Για να το ξεκαθαρίσουμε, δεν ψάχνουμε ένα διαστημικό τουρίστα που συμβαίνει να έχει επίσης κάποια αναπηρία. Το συγκεκριμένο άτομο θα κάνει μια κανονική διαστημική αποστολή, συμμετέχοντας σε όλες τις επιστημονικές και άλλες διαδικασίες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό», ανέφερε ο δρ Ντέιβιντ Πάρκερ, διευθυντής του προγράμματος ρομποτικών και επανδρωμένων πτήσεων της ESA, σύμφωνα με το BBC.

Μάλιστα, η ESA ενθαρρύνει ανθρώπους με αναπηρία στα κάτω άκρα ή με περιορισμένη ανάπτυξη να υποβάλουν αίτηση. Στόχος της είναι οι «παραστροναύτες» να γίνουν πραγματικότητα κάποια στιγμή στο μέλλον, έστω κι αν αυτό πάρει κάποιο χρόνο.

Την ίδια ώρα, η ESA έχει ως στόχο να αυξήσει τον αριθμό των γυναικών στις τάξεις της, αφού μέχρι και σήμερα, μόνο μία γυναίκα, η Σαμάνθα Κριστοφορέτι υπηρετεί ως Ευρωπαία αστροναύτης.

Στις προϋποθέσεις για την υποβολή αιτήσεων, οι υποψήφιοι/ες πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον μεταπτυχιακό τίτλο (μάστερ) στις φυσικές επιστήμες, ιατρική, μηχανική, μαθηματικά ή επιστήμη των υπολογιστών ή να έχουν εμπειρία πιλότου, ενώ πρέπει να μιλάνε καλά αγγλικά και να γνωρίζουν μια δεύτερη γλώσσα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ