- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Στην τελική ευθεία η δίκη του Ντ. Τραμπ
Η ψηφοφορία στη Γερουσία ενδέχεται να γίνει ακόμη και σήμερα
Οι γερουσιαστές καλούνται να αποφασίσουν αν ο Τραμπ υποκίνησε την επίθεση των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο - Στην τελική ευθεία η δίκη
Η δεύτερη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία ενδέχεται να ολοκληρωθεί ακόμη και σήμερα, με τους διχασμένους γερουσιαστές να καλούνται να αποφασίσουν αν ο πρώην πρόεδρος υποκίνησε την επίθεση των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, σε μια ύστατη προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία, μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Ο Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμφθηκε δύο φορές και ο πρώτος που δικάζεται αφού έχει πλέον αποχωρήσει από το αξίωμα. Εάν κριθεί ένοχος, η Γερουσία μπορεί να ψηφίσει για να του απαγορεύσει να διεκδικήσει ξανά οποιοδήποτε ομοσπονδιακό αξίωμα. Η καταδίκη του ωστόσο μοιάζει απίθανη, αφού τουλάχιστον 17 Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να ψηφίσουν εναντίον του, ώστε, μαζί με τις ψήφους των 50 Δημοκρατικών γερουσιαστών, να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων του Σώματος.
Η Γερουσία πρόκειται να συνεδριάσει ξανά στις 10.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας) και δεν αποκλείεται αργότερα το απόγευμα να γίνει η ψηφοφορία.
Η δίκη αυτή έριξε φως στον κίνδυνο που διέτρεξαν βουλευτές και γερουσιαστές στις 6 Ιανουαρίου, όταν οι υποστηρικτές του Τραμπ που διαδήλωναν στην Ουάσινγκτον εισέβαλαν στο Καπιτώλιο. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο χάος που ακολούθησε.
Στα βίντεο από κάμερες ασφαλείας που προβλήθηκαν στη δίκη φαίνεται ότι ο όχλος έφτασε επικίνδυνα κοντά στους εκλεγμένους αντιπροσώπους που προσπαθούσαν να εκκενώσουν τη Γερουσία και τη Βουλή.
Μεταξύ των στόχων του πλήθους ήταν και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος είχε αρνηθεί να παρέμβει και να σταματήσει τη διαδικασία επικύρωσης της νίκης του Τζο Μπάιντεν. Ο Τραμπ επέκρινε τον Πενς, με ανάρτησή του στο Twitter, γράφοντας ότι του λείπει το «θάρρος», λίγη ώρα αφότου ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τόμι Τάμπερβιλ του είπε ότι ο αντιπρόεδρος απομακρύνθηκε από το Καπιτώλιο για τη δική του ασφάλεια.
Οι δικηγόροι του Τραμπ έδωσαν αντικρουόμενες απαντήσεις την Παρασκευή, όταν ρωτήθηκαν αν ο Τραμπ γνώριζε ότι ο Πενς κινδύνευε όταν έκανε την ανάρτηση. Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές είπαν επίσης ότι έχουν ακόμη ερωτηματικά για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο πρώην πρόεδρος στα επεισόδια.
«Το ζήτημα είναι ποια ήταν η πρόθεση του (σ.σ. τέως) προέδρου, σωστά; Μόνο ο πρόεδρος μπορεί να το απαντήσει. Και ο πρόεδρος επέλεξε να μην το κάνει», είπε στους δημοσιογράφους ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μπιλ Κάσιντι, προσθέτοντας ότι δεν έχει αποφασίσει πώς θα ψηφίσει.
Ο Τραμπ αρνήθηκε να καταθέσει στη δίκη του.
Οι Δημοκρατικοί κατήγοροι-βουλευτές υποστήριξαν στη δίκη ότι ο Τραμπ έθεσε το πλαίσιο για τη βίαιη επίθεση, μέσω των επαναλαμβανόμενων, αστήρικτων ισχυρισμών του περί νοθείας στις εκλογές. Όπως είπαν, ο ίδιος κάλεσε το πλήθος στην Ουάσινγκτον, του έδωσε εντολή να βαδίσει στο Καπιτώλιο και δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει τα βίαια επεισόδια, που μεταδίδονταν ζωντανά από την τηλεόραση.
Οι συνήγοροί του από την άλλη θεωρούν ότι οι δηλώσεις του Τραμπ καλύπτονται από το Σύνταγμα, που προστατεύει την ελευθερία του λόγου.
«Δεν ξέρω, αυτή τη στιγμή, πόσοι άλλαξαν άποψη», είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Θιουν.
Έως και 10 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές ενδέχεται να ψηφίσουν υπέρ της ενοχής του Τραμπ, σύμφωνα με έναν εργαζόμενο στη Γερουσία. Και πάλι όμως δεν συγκεντρώνονται οι απαιτούμενες 67 ψήφοι. Η στάση που θα τηρήσει ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο Σώμα, ο Μιτς Μακόνελ, ο οποίος είχε επικρίνει τον Τραμπ, παραμένει ερωτηματικό.
Η πρώτη δίκη του Τραμπ, πριν από έναν χρόνο, τελείωσε με την απαλλαγή του από τη Γερουσία που τότε ήταν υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων. Ο Τραμπ παραμένει δημοφιλής στους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους και κάποιοι από αυτούς δηλώνουν οργισμένοι επειδή οι αιρετοί αξιωματούχοι του κόμματος δεν στήριξαν την προσπάθειά του να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει σωτηρία για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Ήρθε η ώρα να το γκρεμίσουμε και να ξαναρχίσουμε από την αρχή», είπε ο Άνταμ Σίλβα, από τη Βόρεια Καρολίνα. Όπως είπε, αφού το Κογκρέσο επικύρωσε τη νίκη του Μπάιντεν, ο ίδιος δηλώνει πλέον ότι δεν συνδέεται με κανένα κόμμα.
Αφού οι δύο πλευρές ολοκλήρωσαν την παρουσίαση των επιχειρημάτων τους στη Γερουσία, μπορούν τώρα να καλέσουν μάρτυρες να καταθέσουν. Μέχρι στιγμής ωστόσο, ούτε οι κατήγοροι ούτε οι συνήγοροι του Τραμπ έχουν δείξει ότι προτίθενται να κάνουν κάτι τέτοιο.
Στη συνέχεια, οι δύο ομάδες θα έχουν στη διάθεσή τους δύο ώρες η καθεμία για να παρουσιάσουν τις καταληκτικές δηλώσεις τους. Ο συνήγορος του Τραμπ Μπρους Κάστορ έχει πει ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει μόνο το μισό χρόνο που του αναλογεί.
Αυτό σημαίνει ότι η ψηφοφορία για την καταδίκη ή την απαλλαγή του Τραμπ μπορεί να διεξαχθεί ακόμη και σήμερα το απόγευμα.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το νεογέννητο είναι υγιέστατο, ενώ παρακολουθείται αδιάλειπτα
«Το Netflix έχει ήδη αποκτήσει πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
H πρόσφατη ειρηνευτική συμφωνία του Τραμπ κρέμεται από μια κλωστή
«Είναι μια εποχή βιαιότητας, ατιμωρησίας και αδιαφορίας», δήλωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε στη σκηνή τρεις φορές
Παραμένουν όμηροι άλλοι 165
Στα 3 δισ. δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Το χρονικό της άγριας δολοφονίας
Όσα είπε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η Κομισιόν επέβαλε το πρώτο πρόστιμο βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν τη δικαστική οδό
Οι οικογενειακές διακοπές που κατέληξαν σε τραγωδία
To ρεκόρ του νεότερου γκραν μετρ στην ιστορία εξακολουθεί να ανήκει στον Αμπιμάνιου Μίσρα, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο σε ηλικία 12 ετών
Εξειδικευμένος ιστότοπος για θέματα τέχνης απέδωσε το περιστατικό στην κακή κατάσταση των σωληνώσεων
Σε εκτενή του συνέντευξη στην εφημερίδα Sunday Times
Το απαξιωτικό σχόλιο που έκανε προ δεκαπέντε ετών ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Warner
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία - Δεν συνδέεται με τρομοκρατία το περιστατικό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.