Ιταλία: Σταδιακή διεύρυνση για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης
Πώς εκφράζονται τα κόμματα της χώρας
Ιταλία: Διεύρυνση για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης - Τα πρώτα μηνύματα από τις συναντήσεις του Μάριο Ντράγκι.
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του εντολοδόχου πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων της χώρας, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για σταδιακή διεύρυνση της πολιτικής στήριξης στην προσπάθεια σχηματισμού νέας κυβέρνησης.
Ήδη η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος, μέσω του γραμματέα της, Νικόλα Τζινγκαρέτι, έκανε γνωστό ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά ζήτησε να μην συμπεριληφθεί, η Λέγκα, στην κυβερνητική πλειοψηφία. Σχεδόν την ίδια στάση επέλεξε να κρατήσει και η αντιπροσωπεία της Ιταλικής Αριστεράς, ενώ το κόμμα Ζωντανή Ιταλία του Ματέο Ρέντσι (το οποίο προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης Κόντε) υποσχέθηκε «άνευ όρων» στήριξη στην νέα προσπάθεια.
Η επικεφαλής των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε ότι το κόμμα της δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση, αλλά πρόσθεσε ότι «μπορεί, ενδεχομένως, να δώσει ένα χέρι βοήθειας», αξιολογώντας, κατά περίπτωση, τα διάφορα μέτρα που θα προταθούν.
Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, παρ' όλο που η επίσημη συνάντηση με τον Μάριο Ντράγι έχει οριστεί για αύριο, έστειλε μήνυμα συνεργασίας. Ο ίδιος ο Σαλβίνι δήλωσε ότι καλό θα ήταν να εξασφαλιστεί η στήριξη όλων ων κομμάτων, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η Λέγκα ενδιαφέρεται για την υπουργοποίηση στελεχών της.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αύριο Σάββατο αναμένεται να εξακριβωθεί ποια στάση θα κρατήσει, τελικά, το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Αρχικά ο ιδρυτής του, Μπέπε Γκρίλο, απέκλεισε κάθε συνεργασία με τον Ιταλό τεχνοκράτη, εντολοδόχο πρωθυπουργό. Στην συνέχεια, όμως, ο υπουργός Εξωτερικών και στέλεχος του κινήματος Λουίτζι Ντι Μάιο, υποστήριξε ότι «πρέπει να υπερισχύσει το αίσθημα ευθύνης». Έως τώρα, αυτή φαίνεται να είναι και η θέση της πλειοψηφίας των «πεντάστερων» βουλευτών και γερουσιαστών. Μένει να διαπιστωθεί αν οι τρεις μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις της χώρας (Δημοκρατικό Κόμμα και Πέντε Αστέρια από την μία και Λέγκα από την άλλη) θα δεχθούν τελικά, να πάρουν μέρος στην ίδια κυβέρνηση και να συνεργαστούν αποδοτικά, ή αν ο Ντράγκι θα βρεθεί αντιμέτωπος με βέτο και αρνήσεις, οι οποίες αναμένεται να δυσκολέψουν την όλη προσπάθειά του.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παραμένουν άγνωστα τα προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν οι δασμοί
Υπεξαίρεσε 3 εκατομμύρια από την κοινή τους επιχείρηση για την ερωμένη του
Οι ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να καταβάλουν τις απαιτούμενες αποζημιώσεις σε μια τέτοια περίπτωση
Απόφαση Μακρόν για γαλλικό προξενείο, μήνυμα στήριξης στην αυτονομία της Γροιλανδίας
Οι αρχές έχουν ξεκινήσει επιχείρηση εντοπισμού, με τη συμμετοχή πάνω από 100 δασικών υπαλλήλων
Ένα ακόμα επεισόδιο στο «σήριαλ»
Στον Λευκό Οίκο η ηγέτιδα της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης
Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στις 9 Ιανουαρίου, ημέρα εθνικού πένθους για την Ελβετία στη μνήμη των 40 νεκρών
Εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενεπλάκη ελεύθερος σκοπευτής
Aπέναντι στις πιέσεις που, όπως υποστηρίζει, ασκεί η Ρωσία
Σκληρή γλώσσα από τον αμερικανό ηθοποιό προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Ενώ τα κρατικά μέσα δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις απώλειες των δυνάμεων ασφαλείας
Η Mattel παρουσιάζει την πρώτη Barbie στο φάσμα του αυτισμού, ενισχύοντας τη συμπερίληψη στα παιχνίδια
Στο ΥΠΕΞ στην Τεχεράνη κλήθηκαν διπλωμάτες από Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Γαλλία για διάβημα διαμαρτυρίας
«H ήττα του κακού πλησιάζει», δήλωσε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης
Αν δεν υπάρξει ένδειξη ζωής για δύο συνεχόμενες ημέρες, αποστέλλεται ειδοποίηση σε πρόσωπο ανάγκης
Χιλιάδες Ιρανοί κατέκλυσαν τους δρόμους μετά από κάλεσμα του Πεζεσκιάν
Μπορούσε να αναγνωρίσει κινέζικους χαρακτήρες, γράμματα και αραβικούς αριθμούς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.