ΠΟΥ: Καμιά απόδειξη για διαρροή του ιού από κινεζικό εργαστήριο
«Εξαιρετικό σενάριο ταινίας αυτή η θεωρία»
Κίνα-ΠΟΥ-Covid-19: Η θεωρία περί διαρροής του νέου κορωνοϊού από κινεζικό εργαστήριο δεν κρίνεται αξιόπιστη
Ο επικεφαλής των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που ερευνούν στην Ουχάν της Κίνας για την προέλευση της πανδημίας του κορωνοϊού, φάνηκε σήμερα, σε συνομιλία που είχε με το Γαλλικό Πρακτορείο, να απορρίπτει τη θέση της διαρροής του νέου κορωνοϊού από εργαστήριο, την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικό σενάριο» ταινίας.
Ο Πίτερ Μπεν Εμπαρέκ είναι ένας από τους δέκα εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ που έφθασαν τον περασμένο μήνα στην Κίνα για να ερευνήσουν σχετικά με την εμφάνιση της Covid-19.
Η ομάδα μετέβη χθες, Τετάρτη, στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν - στην κεντρική Κίνα -, το οποίο κατηγορείται, ιδιαίτερα από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ότι άφησε να διαφύγει ο ιός από ένα από τα εργαστήριά του, κατά λάθος ή όχι.
Το Ινστιτούτο Ιολογίας είναι η πιο αμφιλεγόμενη εγκατάσταση που έχει επισκεφθεί η αντιπροσωπεία του ΠΟΥ.
«Αν αρχίσουμε να ακολουθούμε και να κυνηγάμε τα φαντάσματα εδώ κι εκεί, δεν θα φτάσουμε πουθενά», δήλωσε ο Μπεν Εμπαρέκ σε τηλεφωνική επικοινωνία από το Πεκίνο.
Πάντως η επίσκεψη στο Ινστιτούτο ήταν «ένας σημαντικός σταθμός για να καταλάβουμε από πού βγαίνουν αυτές οι ιστορίες», σύμφωνα μ' αυτό τον ειδικό στη διατροφική ασφάλεια.
Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν διαθέτει από το 2012 ένα εργαστήριο υψηλής ασφαλείας P3 (για παθογόνα επιπέδου 3) που μελετά πολυάριθμους ιούς, κυρίως τους κορονοϊούς.
Το ινστιτούτο διαθέτει επίσης ένα εργαστήριο P4 για ακόμη πιο επικίνδυνα παθογόνα. Πρόκειται για ένα εργαστήριο με ακόμη πιο ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, το οποίο μπορεί να φιλοξενεί στελέχη ιών όπως ο Έμπολα και το οποίο ο ΠΟΥ μπόρεσε να επισκεφθεί.
Ο Μπεν Εμπαρέκ λέει πως είχε με τους κινέζους συνομιλητές του «πολύ ειλικρινείς συνομιλίες», χρήσιμες «για να γίνει κατανοητή» η θέση τους σε «έναν ορισμένο αριθμό ισχυρισμών που είδαμε και διαβάσαμε στα μέσα ενημέρωσης».
Πριν παραδώσει τα καθήκοντά του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Μάικ Πομπέο είχε και πάλι κατηγορήσει στα μέσα Ιανουαρίου το Ινστιτούτο.
Ωστόσο καμιά απόδειξη δεν έχει μέχρι τώρα επιβεβαιώσει τις κατηγορίες.
Όλες αυτές οι συγκυρίες θα αποτελούσαν «εξαιρετικά σενάρια για ταινίες και σειρές», εκτιμά ο επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, ο οποίος υπόσχεται ωστόσο να «ακολουθήσει την επιστήμη και τα γεγονότα» για να καταλήξει σ' ένα οριστικό συμπέρασμα για την προέλευση της πανδημίας.
Η αντιπροσωπεία πρόκειται να ολοκληρώσει την αποστολή της στην Ουχάν την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Μπεν Εμπαρέκ.
«Δεν θα έχουμε πλήρεις απαντήσεις για την προέλευση του ιού, όμως θα είναι ένα καλό πρώτο βήμα», προειδοποίησε.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εκρήξεις σε Ντουμπάι, Ντόχα, Μανάμα και Ριάντ
Βρετανικά μαχητικά Typhoon απογειώθηκαν από τη βάση
Τι αποκαλύπτεται στα έγγραφα που δημοσιοποίησε τον Ιανουάριο το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης
Η χρονική σύμπτωση των στοιχημάτων με τις στρατιωτικές κινήσεις έχει προκαλέσει πολιτική αντίδραση
H γυναίκα έγινε viral όταν έκαψε φωτογραφία του με τσιγάρο
Στην Τεχεράνη αναλαμβάνει προσωρινό συμβούλιο τα καθήκοντα του
Η έρευνα για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη
Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τις συνθήκες
Κεντρικός πυλώνας είναι το Sovereign Grant
To παλάτι παίρνει αποστάσεις από τις κόρες του Άντριου
Σύμφωνα με νέο βιβλίο που ασχολείται με την εκλογή του περασμένου χρόνου
Ο πόλεμος έχει ως διακηρυγμένο στόχο την αλλαγή καθεστώτος. Ωστόσο, ως μέθοδος, δημιουργεί (άλλο ένα) επικίνδυνο προηγούμενο προσφυγής στη βία χωρίς νόμιμη αιτία
Το πλοίο επλήγη σε απόσταση περίπου 44,4 ναυτικών μιλίων βορειοδυτικά του Μουσκάτ
Η αμερικανοϊσραηλινή επίθεση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, με ορατό τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε έναν επώδυνο εμφύλιο πόλεμο με αβέβαια κατάληξη
Η διακοπή των εμπορικών ροών μέσω των Στενών του Ορμούζ θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες
«Η βοήθεια που περιμένατε έφτασε» λέει απευθυνόμενος στους Ιρανούς
Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας
Πόσο βαθιά θα επηρεάσει την επόμενη φάση της ιρανικής εξουσίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.