- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ελλάδα και Τουρκία σε διερευνητικές επαφές: Οι πρώτες αντιδράσεις
Πώς βλέπουν την επανέναρξη του διαλόγου ΗΠΑ και Ευρώπη
Οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία ξεκίνησαν και αυτή είναι η πρώτη αποτίμηση σε Αθήνα, Άγκυρα, Ουάσινγκτον, Βρυξέλλες και Βερολίνο.
Οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία κράτησαν 3,5 ώρες περίπου. Ο 61ος γύρος πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 στην Κωνσταντινούπολη.
Ευρώπη και ΗΠΑ χαιρετίζουν την επανέναρξη του διαλόγου μετά από μια περιόδο κλιμακούμενης έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο με το Oruc Reis.
Ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών θα γίνει στην Αθήνα. Αναφερόμενος στην επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, «που είναι και το αντικείμενο αυτών των διερευνητικών». Και πρόσθεσε ότι «η θωράκιση της Ελλάδας ποτέ δεν αποτέλεσε κίνδυνο για κάποια άλλη χώρα, αντιθέτως, ήταν πάντα ένας παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επισημαίνουν ότι τέθηκαν επί τάπητος η περαιτέρω διεύρυνση των εξαιρετικών διμερών σχέσεων, η συνεργασία στον αμυντικό τομέα και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης ξεκαθάρισε πως «οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις», επισημαίνοντας: «Στόχος είναι να πιάσουμε το νήμα από το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016. Να εξετάσουμε αν υπάρχει σημείο σύγκλισης για να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε διαπραγματεύσεις για το ένα και μοναδικό θέμα που μας απασχολεί: Αυτό της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».
Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στην Κωνσταντινούπολη ήταν ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης. Απέναντι του βρισκόταν ως επικεφαλής της τουρκικής αποστολής ο Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργός Εξωτερικών της γείτονος. Στην ελληνική αντιπροσωπεία για τις διερευνητικές επαφές -που ξεκίνησαν πάλι για πρώτη φορά μετά το 2016- συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.
Την ώρα, πάντως, που η Αθήνα ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι το μοναδικό θέμα υπό συζήτηση είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία δείχνει ότι επιθυμεί να μπουν περισσότερα θέματα στο τραπέζι. Αυτό προκύπτει, από τη δήλωση του Ιμπραχίμ Καλίν, εκπροσώπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών.
H ΕΡΤ μετέδωσε ότι η τουρκική αντιπροσωπεία έθεσε μεταξύ άλλων στους Έλληνες συνομιλητές της θέματα όπως:
- Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών
- «Γκρίζες» ζώνες στο Αιγαίο
- Εναέριος χώρος και παραβιάσεις
- Μηχανισμός για το προσφυγικό - μεταναστευτικό.
Τουρκία για διερευνητικές επαφές - Πρώτη αντίδραση από την πλευρά Ερντογάν - Η ανάρτηση Καλίν
«Πέρασαν 4,5 χρόνια από τις τελευταίες διερευνητικές εντολές μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας που επανεκκίνησαν στην Κωνσταντινούπολη σήμερα» έγραψε ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Twitter.
«Υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας, είναι πιθανό να λύσουμε κάθε πρόβλημα, συμπεριλαμβανομένου και του Αιγαίου και έχουμε τη θέληση να το κάνουμε. Η ειρήνη στην περιοχή και η σταθερότητα είναι προς των συμφέρον όλων» προσθέτει στην ανάρτησή του που συνοδεύεται από τη φωτογραφία των δύο αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη για τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.
Τουρκικός Τύπος για διερευνητικές επαφές και επανέναρξη διαλόγου με την Ελλάδα
Η Daily Sabbah, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές από την Τουρκία, έγραψε ότι τα δύο κράτη συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις, τα πιθανά επόμενα βήματα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται σήμερα.
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu σημειώνει πως η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών αναμένεται να συμβάλει θετικά στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. «Οι συζητήσεις τα τελευταία χρόνια εξακολούθησαν παραμένουν σε συμβουλευτικό πολιτικό επίπεδο, αλλά δεν έθεσαν ποτέ συγκεκριμένο πλαίσιο.
» Οι ηγέτες της Τουρκίας έχουν δηλώσει επανειλημμένως πως η Άγκυρα υπήρξε πάντοτε υπέρμαχος της επίλυσης χρόνιων προβλημάτων στην περιοχή σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, την καλή γειτονία, τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση» μετέδωσε.
Ικανοποίηση στις ΗΠΑ για τις διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία - Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, σήμερα, και τη δέσμευση των δύο κυβερνήσεων σε αυτήν τη διαδικασία.
» Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο» επισημαίνεται στην ανάρτηση που έκανε ο Νεντ Πράις, ο νέος εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Πρώτη αντίδραση από ΕΕ για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
Σημαντικό βήμα χαρακτήρισε νωρίτερα την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών της Ελλάδας με την Τουρκία ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί ο διάλογος.
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν ότι το θέμα της Τουρκίας τέθηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Ζοζέπ Μπορέλ και Χάικο Μάας (Γερμανός ΥΠΕΞ) ενημέρωσαν για τις επαφές που είχαν με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Κύριο συμπέρασμα από τις επαφές τους ήταν ότι διαφάνηκε διάθεση από την Τουρκία για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Σε αυτή την προσπάθεια φαίνεται να οφείλεται η διακοπή στην παρούσα φάση των προκλητικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο και η επανέναρξη του διαλόγου μέσω των διερευνητικών επαφών. Παράλληλα, η Άγκυρα δείχνει να έχει θετική διάθεση και για εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και την επανέναρξη των συνομιλιών.
Αυτή η στάση της Τουρκίας αποτιμάται θετικά σε επίπεδο ΕΕ, ωστόσο υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα από αυτήν την «επίθεση φιλίας», για την οποία οι Βρυξέλλες αναμένουν να δουν συγκεκριμένα βήματα με συνέχεια, συνέπεια και σε βάθος χρόνου.
«Είναι καλό να μη σχολιάσουμε από έξω μια διαδικασία που τώρα ξεκινάει» ανέφερε από τη μεριά της η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Κομισιόν επέβαλε το πρώτο πρόστιμο βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν τη δικαστική οδό
Εξειδικευμένος ιστότοπος για θέματα τέχνης απέδωσε το περιστατικό στην κακή κατάσταση των σωληνώσεων
Σε εκτενή του συνέντευξη στην εφημερίδα Sunday Times
Το απαξιωτικό σχόλιο που έκανε προ δεκαπέντε ετών ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Warner
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία - Δεν συνδέεται με τρομοκρατία το περιστατικό
Αναστάτωση στο βρετανικό αεροδρόμιο - Τι δηλώνει η Μητροπολιτική Αστυνομία
Ο επικίνδυνος ρωσικός γεωπολιτικός επεκτατισμός δεν περιορίζεται στην Ανατολική Ουκρανία
Δημοφιλές νυχτερινό κέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες - Οι περισσότεροι εγκλωβίστηκαν στο υπόγειο
Το να αποδίδουμε τη ρωσική επεκτατικότητα στη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ουκρανίας δεν στοιχειοθετεί ισορροπημένο επιχείρημα.
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.