Πολιτικη & Οικονομια

Κυριάκος Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες

Η Ελλάδα ήταν αυτή που επεδίωξε να επανεκκινήσει ο διάλογος με την Άγκυρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα συζητά με την Τουρκία μόνο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφορά στα ελληνοτουρκικά, τις τουρκικές προκλήσεις και τη γενικότερη στάση που τηρεί η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η Ελλάδα ήταν εκείνη που επεδίωξε να ξεκινήσουν πάλι οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία.

Όπως είπε για τα ελληνοτουρκικά, στόχος της Ελλάδας παραμένει να επιλυθούν οι διαφορές με την Άγκυρα με βάση τα όσα προβλέπονται στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία έχει συμφέρον να σταματήσει τις προκλήσεις και να συζητήσει με την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι το μόνο θέμα που βρίσκεται στο τραπέζι προς επίλυση είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

«Η χώρα μας για πρώτη φορά έφυγε από το δόγμα της θεωρητικής επίκλησης του Διεθνούς Δικαίου και απέδειξε στην πραξη πως μπορεί να επιλύσει διαφορές χτίζοντας συμμαχίες, αλλά και την άμυνά της. Φυλάμε τα σύνορά μας με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και τόνισε: «Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα συζητήσει περί γκρίζων ζωνών ή αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας. Έχω την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης επίλυσης της διαφοράς μας με την Τουρκία. Δεν είναι ούτε προς το συμφέρον της Τουρκίας να εξακολουθήσει την προκλητικότητά της. Ελπίζω πως το 2021 θα είναι καλύτερο έτος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διάλογος μόνο για την ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία 

«Η κυβέρνησή μας επεδίωξε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, θέτοντας συγκεκριμένο πλαίσιο» αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και διευκρίνισε: «Να μην υπάρχει καμία δραστηριότητα εντός ελληνικής ΑΟΖ και με αντικείμενο συζήτησης την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο». «Καλύτερα να συζητούμε εντός συγκεκριμένου πλαισίου παρά να μη συζητάμε» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα ελληνοτουρκικά.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ανακοινώσει ότι στις 25 Ιανουαρίου 2021 αρχίζουν ξανά οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Πρόκειται για τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, με ελληνική αντιπροσωπεία να μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία επιμένει η συζήτηση να γίνει με «ανοικτή ατζέντα», η οποία θα περιλαμβάνει από την αποστρατικοποίηση νησιών μέχρι την κατάσταση στη Θράκη.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ