- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Χαμόγελα στην Τουρκία για τις πολιτικές εξελίξεις στη Λιβύη
Τι είναι και πώς λειτουργεί ο μηχανισμός προσωρινής εκτελεστικής εξουσίας
Η Τουρκία χαιρετίζει τον μηχανισμό προσωρινής εκτελεστικής εξουσίας που συμφωνήθηκε για την «επόμενη» ημέρα στη Λιβύη.
Η Τουρκία εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που αναμένεται ότι θα επιτρέψει την εγκαθίδρυση μιας προσωρινής εκτελεστικής εξουσίας στη Λιβύη.
«Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε και από το χρονοδιάγραμμα με στόχο να διεξαχθεί αυτή η διαδικασία μέσα στις συντομότερες προθεσμίες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Οι συμμετέχοντες στον ενδο-λιβυκό πολιτικό διάλογο ενέκριναν την Τρίτη έναν μηχανισμό επιλογής των μελλοντικών ηγετών της μετάβασης μέχρι τις εκλογές, που προβλέπεται να γίνουν τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Αποστολή Υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη.
Η συμφωνία αφορά την εγκαθίδρυση «μιας ενοποιημένης εκτελεστικής αρχής», την ώρα που η χώρα είναι διαιρεμένη ανάμεσα σε δύο Αρχές, την κυβέρνηση της Τρίπολης, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και υποστηρίζεται από την Τουρκία, και μια εξουσία την οποία ενσαρκώνει ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης.
«Η Τουρκία, η οποία αποδίδει σημασία στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ενότητα της Λιβύης, ελπίζει ότι η δομή της προσωρινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας θα συγκροτηθεί το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε το τουρκικό υπουργείο.
Κρίνοντας πως είναι «απαραίτητο» να «μη διακοπούν και πάλι» οι προσπάθειες καλών υπηρεσιών που καταβάλλονται από την Αποστολή Υποστήριξης του ΟΗΕ, η τουρκική διπλωματία σημειώνει πως παρακολουθεί «με ανησυχία τη σταθεροποίηση της στρατιωτικής παρουσίας και των παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός από παράνομους παράγοντες στη χώρα».
Η Τουρκία, κύριος υποστηρικτής της κυβέρνησης της Τρίπολης στη σύγκρουση στη Λιβύη, «θα συνεχίσει να υιοθετεί μια εποικοδομητική προσέγγιση» και να «συνεργάζεται με αποφασιστικό τρόπο με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης», τονίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Εμφύλιος στη Λιβύη - Η κατάπαυση του πυρός, η έναρξη διαλόγου και το κρίσιμο δημοψήφισμα για το Σύνταγμα
Η τουρκική στρατιωτική υποστήριξη επέτρεψε στις δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης να απωθήσουν τον Ιούνιο 2020 μια επίθεση που είχαν εξαπολύσει τον Απρίλιο του 2019 οι δυνάμεις του Χαφτάρ για να καταλάβουν τη λιβυκή πρωτεύουσα.
Τα δύο στρατόπεδα συμφώνησαν τον Οκτώβριο σε κατάπαυση του πυρός και επανήλθαν στην οδό του διαλόγου με την ενθάρρυνση του ΟΗΕ.
Εκτός από τον μηχανισμό για την εγκαθίδρυση μιας προσωρινής εκτελεστικής εξουσίας, οι συμμετέχοντες στον ενδολιβυκό πολιτικό διάλογο, οι οποίοι συνεδριάζουν στην Αίγυπτο, συμφώνησαν την Τετάρτη στη διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα πριν από τις εκλογές που θα διεξαχθούν στη Λιβύη τον Δεκέμβριο του 2021.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Σάντσεθ μετατρέπει τη σύγκρουση με την Ουάσιγκτον σε εργαλείο πολιτικής επιβίωσης
Έκκληση της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Παιδιού μετά το πολύνεκρο πλήγμα σε σχολείο
Στήριξη του Παρισιού στη Μαδρίτη μετά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για κυρώσεις
Μεγάλες σειρές πυραύλων και drones Shahed
Σε θετικό έδαφος οι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά το διήμερο πτωτικό σερί - Υποχώρηση των τιμών στην ενέργεια
Το σκάφος φέρεται να δέχθηκε επίθεση από υποβρύχιο
Αναμένεται να ταφεί στην ιερή πόλη Μασχάντ από όπου καταγόταν
Έπεσε στην επαρχία Χατάι - «Έχουμε δικαίωμα απάντησης» προειδοποιεί η Άγκυρα
ΟΙ ιταλικές φρεγάτες είναι εφοδιασμένες με πυραύλους Aster 30, με ακτίνα δράσης 100 χιλιομέτρων.
Μία από αυτές έστειλε εκατοντάδες ανθρώπους στο νοσοκομείο
Aπό τον Μοσαντέκ στον Αγιατολάχ
Εντοπίστηκε ύποπτο αντικείμενο κοντά στον Λίβανο
Αβεβαιότητα για τις επόμενες ημέρες
Οι αντιδράσεις, οι απειλές και η συγγνώμη
Η συγκέντρωση της ιρανικής ηγεσίας έπεισε ΗΠΑ και Ισραήλ να προχωρήσουν σε άμεση στρατιωτική δράση
Ταξιδιωτική οδηγία από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο - Απομακρύνει προσωπικό
Καταπλέουν γερμανικά και βρετανικά πολεμικά πλοία
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το Ναυτικό των ΗΠΑ είναι έτοιμο να συνοδεύσει πετρελαιοφόρα μέσω της κρίσιμης ναυτιλιακής οδού
Η αμφιλεγόμενη διαδοχή και οι πιθανές εσωτερικές αντιδράσεις
Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής διέκοψαν ζωντανή μετάδοση του CNN στο Τελ Αβίβ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.