Κοσμος

Τζο Μπάιντεν: Ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ (εικόνες, βίντεο)

Υποσχέθηκε «ενότητα» στην πρώτη του ομιλία - Η στιγμή που φθάνει στον Λευκό Οίκο - Η Lady Gaga τραγούδησε τον εθνικό ύμνο

62224-137655.jpg
Newsroom
29’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον
Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον © EPA/SAUL LOEB

«Η Δημοκρατία νίκησε» είπε ο Τζο Μπάιντεν που ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον, με την Καμάλα Χάρις να ορκίζεται αντιπρόεδρος.

Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Πλέον, βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, μαζί με τη σύζυγό του, Τζιλ, έχοντας διασχίσει πεζός τα τελευταία μέτρα μέχρι την προεδρική κατοικία.

Η τελετή ξεκίνησε λίγο μετά τις 18.00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, με το κρύο να είναι τσουχτερό και νιφάδες χιονιού να πέφτουν στην αμερικανική πρωτεύουσα, που θύμιζε «φρούριο» λόγω των χιλιάδων μελών της Εθνοφρουράς που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο των αυστηρών πρωτοκόλλων ασφαλείας.

Είχαν προηγηθεί δυο σύντομες ομιλίες γερουσιαστών και η ερμηνεία του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ από τη Lady Gaga. Η Jennifer Lopez ερμήνευσε το «This is your land» και το «America is beautiful» και αμέσως μετά έγινε η ορκωμοσία του 46ου προέδρου των ΗΠΑ. Συγκλονιστική η Amanda Gorman, η 22χρονη νεαρή ποιήτρια που απήγγειλε το ποιήμα «The Hill we climb» και εμφανίστηκε με σκουλαρίκια του Έλληνα σχεδιαστή Νίκου Κούλη.

Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ σε μία τελετή διαφορετική από όλες τις προηγούμενες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και της πρόσφατης εισβολής των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

Τα μέτρα ασφαλείας στην Ουάσινγκτον είναι δρακόντεια. Ιστορία έγραψε η Καμάλα Χάρις ως η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και η πρώτη μαύρη Αμερικανίδα στο συγκεκριμένο ανώτατο πολιτικό αξίωμα στην αμερικανική ιστορία. Το βίντεο με τη στιγμή της ορκωμοσίας της κάνει τον γύρο των social media. Ηχηρή η απουσία του Ντόναλντ Τραμπ. Παρών ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΜΠΑΪΝΤΕΝ - ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ATHENSVOICE:

23.40 Η βασίλισσα Ελισάβετ συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν

Με επιστολή το ιδιωτικό συγχαρητήριο μήνυμα στον 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ από τη βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας, Ελισάβετ.

23.18 Στον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν - Έφθασε πεζός στην προεδρική κατοικία

Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έφτασε στον Λευκό Οίκο με την οικογένειά του, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του.

Με την στρατιωτική μπάντα και τη στρατιωτική πομπή να προηγείται, η λιμουζίνα που μετέφερε τον νέο πρόεδρο έφτασε στον Λευκό Οίκο, σε μια ομοσπονδιακή πρωτεύουσα που έμοιαζε με οχυρωμένο στρατόπεδο.

joe-biden-white-house-arrival.jpg

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος διέσχισε τα τελευταία μέτρα πεζός περιτριγυρισμένος από τη σύζυγό του Τζιλ, τα παιδιά και τα εγγόνια του.

President Joe Biden arrives at the White House

10.55 Κατάθεση στεφάνου από Τζο Μπάιντεν και Καμάλα Χάρις στο στρατιωτικό κοιμητήριο του Άρλινγκτον

Ο 78χρονος νέος πρόεδρος των ΗΠΑ απέτισε φόρο τιμής στους πεσόντες Αμερικανούς και χαιρέτισε στρατιωτικά, ενώ η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις στάθηκε προσοχή, με το χέρι στην καρδιά, κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Στη συνέχεια, μπήκαν όλοι, μαζί με τις συζύγους τους, τις πρώην πρώτες κυρίες Χίλαρι Κλίντον, Λόρα Μπους και Μισέλ Ομπάμα, στο μνημείο. Στο κοιμητήριο του Άρλινγκτον είναι θαμμένοι οι ήρωες των ΗΠΑ και δύο πρόεδροι, ο Τζον Φ. Κένεντι και ο Ουίλιαμ Χάουαρντ Ταφτ.

10.40 Viral τα πλεκτά γάντια του Bernie Sanders και η μακριά φούστα της Lady Gaga

«Talk of the town» με τον δικό του μοναδικό τρόπο έχει γίνει τις τελευταίες ώρες ο Bernie Sanders. Τα πλεκτά του γάντια με τα οποία εμφανίστηκε στην ορκωμοσία Μπάιντεν, σε συνδυασμό με το συνολικό outfit, ήταν η αφορμή για να γίνει «πάρτι» στα social media.

 

 

bernie-sanders-gloves-orkomosia.jpg

Από τα φαρμακερά σχόλια του Twitter δεν ξέφυγε και η Lady Gaga, με τη μακριά φούστα που φόρεσε για να... τηρούνται οι αποστάσεις για τον κορωνοϊό, όπως σχολίασε ένας χρήστης.

10.22 Ποια είναι η Amanda Gorman - Πώς έγινε η επιλογή να είναι αυτή που θα απαγγείλει το ποιήμα στην ορκωμοσία Μπάιντεν.

Ηλικίας μονάχα 22 ετών, η νεαρή γυναίκα, που κατάγεται από το Λος Άντζελες, απήγγειλε ένα ποίημά της με τίτλο «The hill we climb», μια αναφορά στον λόφο του Καπιτωλίου, όπου υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στην έδρα του αμερικανικού Κογκρέσου στις 6 Ιανουαρίου.

Το ποίημά της, το οποίο ολοκλήρωσε μετά την επίθεση, αναφέρεται σε μια «δύναμη που θα διαλύσει το έθνος μας, παρά θα το μοιραστεί». «Αυτή η προσπάθεια σχεδόν πέτυχε, όμως αν και η δημοκρατία μπορεί ενδεχομένως να καθυστερήσει, δεν μπορεί να εξαλειφθεί οριστικά». Η νεαρή ποιήτρια περιέγραψε τον εαυτό της ως «ένα αδύνατο μαύρο κορίτσι, απόγονη σκλάβων, την οποία μεγάλωσε μια ανύπαντρη μητέρα» και το οποίο βρέθηκε «να απαγγέλει» μπροστά από έναν πρόεδρο.

Η Αμάντα Γκόρμαν κέρδισε το πρώτο βραβείο ποίησης σε ηλικία 16 ετών και της απονεμήθηκε ο τίτλος της «καλύτερης νέαρής ποιήτριας» της χώρας, τρία χρόνια αργότερα, ενώ σπούδαζε κοινωνιολογία στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

10.10: Τα τρία έγγραφα που υπέγραψε μετά την ορκωμοσία του ο Τζο Μπάιντεν.

Η παράδοση που ξεκίνησε ο Ρόναλντ Ρήγκαν, το 1981. Πώς ο Ντόναλντ Τραμπ έσπασε το εθιμοτυπικό, με την απόφασή του να πάει στη Φλόριντα και να μην είναι παρών στην ορκωμοσία.

21.30 Amanda Gorman, η 22χρονη νεαρή ποιήτρια που συγκλόνισε στην ορκωμοσία Μπάιντεν - Έλληνα σχεδιαστή τα σκουλαρίκια που φορούσε

Η Amanda Gorman απήγγειλε το ποιήμα «The Hill We Climb» στην ορκωμοσία Μπάιντεν και συγκίνησε. Μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ενότητα στην τραυματισμένη Αμερική.

Σε ανάρτησή του, ο σχεδιαστής κοσμημάτων Νίκος Κούλης δήλωσε ευγνώμων «που επιλέξαμε με την Οπρα τα σκουλαρίκια από την Energy collection ως δώρο σε αυτήν την εξαιρετική γυναίκα, τη νεότερη ποιήτρια σε ορκωμοσία των ΗΠΑ».

Amanda Gorman, η 22χρονη ποιήτρια που συγκλόνισε στην ορκωμοσία Μπάιντεν - Φορούσε σκουλαρίκια του Έλληνα σχεδιαστή Νίκου Κούλη
Amanda Gorman, η 22χρονη ποιήτρια που συγκλόνισε στην ορκωμοσία Μπάιντεν - Φορούσε σκουλαρίκια του Έλληνα σχεδιαστή Νίκου Κούλη © EPA/Kevin Dietsch

21.20 Οι επίσημοι λογαριασμοί του Twitter @potus και @WhiteHouse παραδόθηκαν στον Τζο Μπάιντεν, τον 46ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι επίσημοι λογαριασμοί στο twitter της αμερικανικής προεδρίας παραδόθηκαν πριν λίγο στην νέα αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Τζο Μπάιντεν. Ο λογαριασμός @Potus στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης πλέον συνοδεύεται με φωτογραφία του Τζο Μπάιντεν με πρώτη ανάρτηση στον λογαριασμό του νέου προέδρου να είναι η δήλωση: «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο στην αντιμετώπιση των κρίσεων που αντιμετωπίζουμε. Γι 'αυτό, σήμερα, πηγαίνω στο Οβάλ Γραφείο για να πιάσω κατευθείαν δουλειά αναλαμβάνοντας θαρραλέα δράση για άμεση ανακούφιση στις αμερικανικές οικογένειες».

 

 

21.10 Ξένοι ηγέτες συγχαίρουν τον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις - Δεν κρύβουν την ανακούφισή τους που έφυγε ο Τραμπ.

Ελπίδα και ανακούφιση βγάζουν τα μηνύματα από τους ξένους ηγέτες στο Twitter για την ορκωμοσία Μπάιντεν. Οι ξένοι ηγέτες στέλνουν ευχές και συγχαρητήρια τόσο στον Τζο Μπάιντεν που ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ όσο και στην Καμάλα Χάρις, την πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί πλέον παρελθόν στον Λευκό Οίκο. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του πολλές «συμμαχίες» των ΗΠΑ δοκιμάστηκαν, όπως ανέφερε και ο Τζο Μπάιντεν στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος των ΗΠΑ μετά την ορκωμοσία του.

Ειδικά στην Ευρώπη οι αναστεναγμοί ανακούφισης δεν σταματούσαν, καθώς τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν live την ορκωμοσία Μπάιντεν. Μια νέα σελίδα για τις ΗΠΑ και τις σχέσεις της με πολλά κράτη του κόσμου ξεκινά -κάτι που προκύπτει και από τα μηνύματα των ξένων ηγετών που έστειλαν ευχές και συγχαρητήρια σε Μπάιντεν και Χάρις μετά την ορκωμοσία.

Ανάμεσα τους η πρόεδρος της Κομισιόν, ο πρόεδρος της Γερμανίας, πρωθυπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι πολλών κρατών, οι οποίοι χαιρέτισαν τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εκφράζοντας την «ανυπομονησία» τους να συνεργαστούν με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση. Συγχαρητήριο μήνυμα και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

20.50 Χαρακτηριστικές στιγμές από την ορκωμοσία Μπάιντεν (βίντεο)

Τα 7 βίντεο με χαρακτηριστικές στιγμές από τα ιστορικά γεγονότα στην Ουάσινγκτον: Από την ορκωμοσία Μπάιντεν και την παρουσία του πρώην αντιπροέδρου Μάικ Πενς μέχρι την παθιασμένη ερμηνεία της Lady Gaga που είπε τον εθνικό ύμνο και τη συγκλονιστική Τζένιφερ Λόπεζ που έστειλε μήνυμα για «δικαιοσύνη».

20.35: Τελευταία τυπική πράξη της ανάληψης καθηκόντων από τον Τζο Μπάιντεν

Ο νικητής στις αμερικανικές εκλογές 2020, ο άνθρωπος που έβγαλε από τον Λευκό Οίκο τον Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε το έγγραφο με το οποίο γίνεται ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

19.45 Η πρώτη ανάρτηση της Καμάλα Χάρις ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ μετά την ορκωμοσία της

kamala-harris-anartisi-twitter.jpg

19.25 Τα συγχαρητήρια του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Τζο Μπάιντεν και Καμάλα Χάρις μετά την ορκωμοσία στην Ουάσινγκτον - Το μήνυμα στο Twitter

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με μήνυμά του στο Twitter έδωσε συγχαρητήρια στον 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και την πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρο, Καμάλα Χάρις, αμέσως μετά την ορκωμοσία τους στην Ουάσινγκτον.

 

 

19.20 Τζο Μπάιντεν - Το μήνυμα αγάπης στη σύζυγό του, Τζιλ

«Σε αγαπώ Τζιλ και δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ευγνώμων που σε έχω δίπλα μου σε αυτό το ταξίδι» έγραψε στο Twitter ο Τζο Μπάιντεν για τη σύζυγό, του.

 

 

19.18 Η 22χρονη Amanda Gorman διαβάζει το ποιήμα «The Hill We Climb» στην ορκωμοσία Μπάιντεν

amanda-gorman-orkomosia-biden.jpg

18.55 Η πρώτη ομιλία του Τζο Μπάιντεν ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ - «Ενότητα για να σταματήσει η βία και ο διχασμός» 

Στην πρώτη ομιλία του ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι «αυτή είναι η ημέρα της Αμερικής, η ημέρα της Δημοκρατίας».

Ο Μπάιντεν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην «ενότητα», λέξη την οποία επανέλαβε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναγνωρίζοντας ότι οι δυνάμεις της βίας και του διχασμού είναι «ισχυρές» και αποτελούν μια «πραγματικότητα». Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι θα είναι «πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς».

«Στόχος μου να ενώσω την Αμερική, να λειτουργήσουμε μαζί ενωτικά, να βάλουμε στην άκρη φοβίες, εξτρεμισμούς, μόνο με το πνεύμα της ενότητας θα πετύχουμε πολλά, θα σβήσουμε λάθη του παρελθόντος, θα βοηθήσουμε τα παιδιά μας, μόνο αν δώσουμε ασφάλεια και υγείας σε όλους, μόνο τότε θα κάνουμε την Αμερική έναν τόπο ειρήνης. Η Ιστορία μας ήταν μια Ιστορία μαχών, απόκτησης ισότητας. Υπήρχε δαιμονοποίηση, υπήρχε ρατσισμός» τόνισε.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά του Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνοντας: «Αναδύεται ένας πολιτικός εξτρεμισμός, η λευκή υπεροχή, η εσωτερική τρομοκρατία που θα την αντιμετωπίσουμε και θα τη νικήσουμε». Μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε: «Θα υπερασπιστώ το Σύνταγμα, τη Δημοκρατία και την Αμερική». Και απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους Αμερικανούς για «ενότητα όχι διχασμό» και για «φως όχι σκοτάδι».

joe-biden-omilia-proedrow.jpg

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε: «Αυτή είναι η μέρα των ΗΠΑ, είναι η μέρα της Δημοκρατίας, είναι μέρα ελπίδας, μία μέρα ιστορική, μία μέρα για το παρόν και το μέλλον. Σήμερα, είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε όχι μόνο την προσπάθειά μας αλλά και τη μέρα της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία είναι πολύτιμη, η Δημοκρατία είναι τα πάντα. Εδώ που κάποιες μέρες είδαμε βία, είπα ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη μετάβαση στον νέο πρόεδρο, θα συνεχίσουμε με τολμηρά βήματα, έτσι ώστε να μπορέσουμε το έθνος που όλοι γνωρίζουμε. Ευχαριστώ τους προκατόχους μου, ευχαριστώ τους προηγούμενους ηγέτες που είναι εδώ μαζί μας. Μόλις ορκίστηκα, όπως έχουν κάνει οι προκάτοχοί μου»,ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ» ανέφερε.

biden-proedros-orkistike.jpg

Και πρόσθεσε: «Έχουμε ακόμα πολλά να διορθώσουμε, πολλά να αλλάξουμε, αλλά και πολλά να κερδίσουμε. Ένας ιός που εμφανίζεται μια φορά στα 100 χρόνια, μας ταλαιπωρεί. Εκατομμύρια δουλειές έχουν χαθεί. Έχουν πεθάνει περισσότεροι από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Δίνουμε αγώνα επιβίωσης. Μας απειλούν ο εξτρεμισμός, η τρομοκρατία. Χρειαζόμαστε ενότητα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Θα δώσω όλη μου την ψυχή για τον σκοπό όλης της Αμερικής».

 

 

18.48 Ορκίστηκε ο Τζο Μπάιντεν, 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ

joe-biden-orkos-orkomosia.jpg

biden-orkistike-proedros.jpg

 

 

18.44 Η Τζένιφερ Λόπεζ ερμηνεύει το τραγούδι «Τhis land is your land»

Η Τζένιφερ Λόπεζ, κατά τη διάρκεια του τραγουδιού της, χαιρέτισε το πλήθος στο ακροατήριο στα ισπανικά, εκφωνώντας μήνυμα υπέρ της ελευθερίας για όλους.

jennifer-lopez-orkomosia-biden-.jpg

jennifer-lopez-orkomosia-biden.jpg

Jennifer Lopez performs at Joe Biden's inauguration

18.40 Ορκίστηκε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ η Καμάλα Χάρις.

Είναι η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και η πρώτη μαύρη Αμερικανίδα στο συγκεκριμένο ανώτατο αξίωμα της χώρας

kamala-harris-orkizetai.jpg

Kamala Harris takes oath of office, sworn in as Vice-President of the United States

18.36 H Lady Gaga τραγούδησε τον εθνικό ύμνο στην ορκωμοσία Μπάιντεν.

lady-gaga-ethnikos-imnos.jpg

orkomosia-biden-lady-gaga.jpg

lady-gaga-orkomosia-biden.jpg

lady-gaga-orkomosia-biden-ethnikos-imnos.jpg

Lady Gaga singing the National Anthem at the 2021 Biden inauguration

18.18 Ο Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του, Τζιλ, μπήκαν στον χώρο της τελετής για την ορκωμοσία

joe-biden-orkomosia-.jpg

joe-biden-orkomosia-kapitolio.jpg

 

 

18.10 Η Καμάλα Χάρις και ο σύζυγός της, Νταγκ Έμχοφ, μπήκαν στον χώρο της τελετής για την ορκωμοσία

Η Καμάλα Χάρις, η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και η πρώτη μαύρη Αμερικανίδα στο συγκεκριμένο ανώτατο αξίωμα έφθασε στον χώρο όπου θα γίνει σε λίγα λεπτά η ορκωμοσία Μπάιντεν. Στο πλευρό της ο σύζυγός της, Νταγκ Έμχοφ.

kamala-harris-orkomosia-biden.jpg

kamala-harris-orkomosia-biden2.jpg

WATCH: Vice President-elect Kamala Harris arrives at U.S. Capitol for inauguration ceremony

18.03 Ο Μάικ Πένς και η σύζυγός του, Κάρεν, έφθασαν στον χώρο όπου γίνεται η τελετή ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν.

Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, και η σύζυγός του, Κάρεν, έφθασαν στον χώρο της τελετής για την ορκωμοσία Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον. Ηχηρή η απουσία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έφυγε νωρίτερα από τον Λευκό Οίκο, αφήνοντας πίσω του μια επιστολή για τον Τζο Μπάιντεν. 

mike-pence-orkomosia-biden.jpg

Vice President Mike Pence arrives at Joe Biden's inauguration

17.50 Μπαράκ Ομπάμα και Μισέλ, Τζωρτζ Μπους και Λόρα, Μπιλ Κλίντον και Χίλαρι - Έφθασαν στο Καπιτώλιο για την τελετή της ορκωμοσίας

obama-orkomosia-biden.png

Barack Obama, Michelle Obama arrive at Biden Inauguration

bous-orkomosia-biden.png

bill-clinton-orkomosia-biden.png

17.40 Στο Καπιτώλιο ο Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ

joe-biden-orkomosia.jpg

Joe Biden, Kamala Harris Arrive At The Capitol On Inauguration Day | MSNBC

17.30 Απειλή για βόμβα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Αναστάτωση προκλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Το κτίριο βρίσκεται απέναντι από το Καπιτώλιο. Πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρξε προειδοποίηση για βόμβα. Αυξημένη η παρουσία της Εθνοφρουράς.

17:17 Oμπάμα για Μπάιντεν: Φίλε μου, αυτή είναι η στιγμή σου


17:00 To tweet του Μπάιντεν λίγο πριν την ορκωμοσία

Ο Τζο Μπάιντεν έγραψε σήμερα στο Twitter ότι μια «καινούρια ημέρα» ανατέλλει στην Αμερική, λιγότερο από τρεις ώρες πριν από την ορκωμοσία του διαδεχόμενος τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Μια καινούρια ημέρα στην Αμερική», έγραψε σε ένα τουίτ ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα ανήμερα της μεταβίβασης της εξουσίας.

Αφού παραστεί σε μια λειτουργία στην Ουάσινγκτον συνοδευόμενος από τους επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να μεταβεί στο Καπιτώλιο προκειμένου να ορκιστεί προς το μεσημέρι (τοπική ώρα).

16:54 Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε μια επιστολή για τον Τζο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε μια επιστολή στον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν προτού αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζαντ Ντίρι, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, λίγο μετά την αναχώρησή του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που αρνείται να αποδεχθεί την ήττα του για περισσότερους από δύο μήνες, δεν έχει συγχαρεί μέχρι στιγμής τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του.

Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ αποχώρησαν από τον Λευκό Οίκο
Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ αποχώρησαν από τον Λευκό Οίκο © EPA/STEFANI REYNOLDS/ POOL

Η επιστολή που άφησε στο Οβάλ Γραφείο για τον διάδοχό του αποτελεί παράδοση στις ΗΠΑ.

«Δεν είμαστε προσωρινοί κάτοχοι αυτής της θέσης», είχε γράψει πριν από τέσσερα χρόνια ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Αυτή η θέση μας καθιστά προστάτες των θεσμών και των δημοκρατικών παραδόσεων όπως το κράτος δικαίου, τη διάκριση των εξουσιών, την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων για τα οποία οι πρόγονοί μας πολέμησαν», συμπλήρωνε.

16:43 Το tweet της Κάμαλα Χάρις λίγες ώρες πριν την τελετή

«Είμαι εδώ σήμερα χάρη στη γυναίκα που ήταν εδώ πριν από εμένα»


16:30 H μεγάλη ημέρα μόλις ξεκίνησε για τον Μπάιντεν

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ παρευρίσκονται στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ματθαίου του Αποστόλου στην Ουάσιγκτον. Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ και η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι είναι μεταξύ εκείνων που παρευρίσκονται επίσης στον ναό.


Ο κ. Μπάιντεν είναι ο δεύτερος Ρωμαιοκαθολικός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, ακολουθώντας τον συνάδελφο Δημοκρατικό Τζον Φ Κένεντι. Ο καθεδρικός ναός ήταν ο χώρος για την κηδεία του Κένεντι μετά τη δολοφονία του το Νοέμβριο του 1963.

16:10 Τραμπ: Θα επιστρέψω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο

Τις τελευταίες στιγμές της προεδρίας του, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τα «τέσσερα καταπληκτικά χρόνια» που πέρασε τον Λευκό Οίκο, κατά την διάρκεια σύντομης ομιλίας του στην Βάση Αντριους.

Ντόναλντ Τραμπ και Μελάνια Τραμπ αναχωρούν από τον Λευκό Οίκο

Ο απερχόμενος πρόεδρος δεν θα υποδεχθεί τον Τζο Μπάιντεν στην αμερικανική προεδρία, αλλά ευχήθηκε καλή τύχη στην νέα αμερικανική κυβέρνηση.

«Θα επιστρέψω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», είπε απευθυνόμενος στους οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί για να παρευρεθούν στην αποχαιρετιστήρια τελετή στην Βάση Αντριους.

Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ αναχωρούν από τον Λευκό Οίκο
Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ © EPA/STEFANI REYNOLDS/ POOL

Παρόντα, τα μέλη της οικογένειάς του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιβιβασθεί στην συνέχεια για το τελευταίο του ταξίδι με το Air Force One, που θα το μεταφέρει στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο στην Φλόριντα.

15:20  Ο Ντόναλντ Τραμπ αναχώρησε από τον Λευκό Οίκο

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναχώρησε από τον Λευκό Οίκο επιβαίνοντας στο Marine One, το ελικόπτερο του Σώματος των Πεζοναυτών τον οποίο είχε προσγειωθεί στον κήπο του Λευκού Οίκου για να τον παραλάβει, λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία.

Κατευθυνόμενος προς το ελικόπτερο μαζί με τη σύζυγό του, ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε στους δημοσιογράφους για τα «πολλά επιτεύγματά» του στην αμερικανική προεδρία και πρόσθεσε ότι η Μελάνια «αγαπά τον αμερικανικό λαό».


Ο Τραμπ κατευθύνεται προς τη Βάση Αντριους στο Μέριλαντ για να παρευρεθεί στην αποχαιρετιστήρια τελετή. Στην συνέχεια, θα αναχωρήσει για το θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο στην Φλόριντα.

Θα βρίσκεται πολύ μακριά από την Ουάσινγκτον, όταν ο Τζο Μπάιντεν θα ορκίζεται πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

14:30 Λίγες ώρες πριν την ορκωμοσία Μπάιντεν - Όσα πρέπει να ξέρουμε για την τελετή

Τζο Μπάιντεν - Κάμαλα Χάρις
Τζο Μπάιντεν - Κάμαλα Χάρις © Drew Angerer/Getty Images)

 «Ορκίζομαι να εκτελέσω πιστά (τα καθήκοντα) του Γραφείου του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και θα το κάνω όσο καλύτερα μπορώ, να διατηρήσω, να προστατεύσω και να υπερασπιστώ το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών». Μόλις εκφωνήσει αυτά τα λόγια, ο Τζο Μπάιντεν θα πάρει τη θέση του ως 46ος πρόεδρος και η βασική τελετή ορκωμοσίας θα ολοκληρωθεί. Η Καμάλα Χάρις θα γίνει αντιπρόεδρος μόλις ορκιστεί και αυτή, κάτι που συνήθως συμβαίνει λίγο πριν την ορκωμοσία του προέδρου. 

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν
© EPA/PATRICK SEMANSKY / POOL

Το «National Mall», το οποίο οδηγεί στο Μνημείο Λίνκολν στο Καπιτώλιο, θα είναι κλειστό για το κοινό. Είναι εκεί όπου εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί συγκεντρώνονται παραδοσιακά για να χαιρετήσουν τον νέο πρόεδρό τους. Αυτή τη φορά ένα «πεδίο λαβάρων» με σχεδόν 200.000 σημαίες θα εκπροσωπήσει τους πολίτες που δεν μπόρεσαν να έλθουν.

Προετοιμασία για την ορκωμοσία Μπάιντεν
Προετοιμασία για την ορκωμοσία Μπάιντεν © Stephanie Keith/Getty Images

Η Εθνοφρουρά στους δρόμους

Περισσότερα από 20.000 μέλη της εθνοφρουράς περιπολούν ένοπλα. Συρματοπλέγματα έχουν υψωθεί και τσιμεντένια μπλοκ έχουν στηθεί για να προστατεύσουν μνημεία, όπως ο Λευκός Οίκος και το Καπιτώλιο, ή για να αποκλείσουν ολόκληρους (οδικούς) άξονες.

 

Η αμερικανική αστυνομία πολλαπλασίασε τις προειδοποιήσεις και δήλωσε πως οι απειλές για νέες ένοπλες επιθέσεις εκ μέρους ακροδεξιών ομάδων είναι αληθινές. Θα είναι σε πλήρη επιφυλακή καθόλη τη διάρκεια αυτής της ιστορικής ημέρας.

Οι κυβερνήτες του Μέριλαντ, του Νέου Μεξικού και της Γιούτα έχουν κηρύξει τις Πολιτείες τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η Καλιφόρνια, η Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν, η Βιρτζίνια, η Ουάσινγκτον και το Ουισκόνσιν συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που ενεργοποιούν την  Εθνική  Φρουρά, ενώ  το Τέξας θα κλείσει το Καπιτώλιο της Πολιτείας από το Σάββατο μέχρι και την ημέρα της ορκωμοσίας.

Η Εθνοφρουρά στους δρόμους

Η έντονη στρατιωτική παρουσία στην Ουάσινγκτον κάνει την πόλη να μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη, σχολιάζουν οι Financial Times. Την ίδια ώρα η δήμαρχος της Ουάσιγκτον κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 21 Ιανουαρίου, μία μέρα μετά την ορκωμοσία δηλαδή.

Μετά την ορκωμοσία ο παραδοσιακός λόγος

Μετά την ορκωμοσία του, ο Τζο Μπάιντεν θα εκφωνήσει τον παραδοσιακό λόγο της εγκατάστασής του στον προεδρικό θώκο, και θα επιμείνει στην ανάγκη συμφιλίωσης των Αμερικανών.

ΗΠΑ - Εκλογές 2020
ΗΠΑ - Εκλογές 2020 © EPA/Robert Deutsch / POOL

Το απόγευμα προβλέπεται να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο κοιμητήριο του Άρλινγκτον μαζί με τρεις από τους προκατόχους του και τις συζύγους τους: τον Τζορτζ Μπους και τη σύζυγό του Λόρα, το ζεύγος Κλίντον, τον Μπαράκ και τη Μισέλ Ομπάμα.

Στην επιστροφή, η πομπή του 46ου Αμερικανού προέδρου θα σταματήσει μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον Λευκό Οίκο και ο Τζο Μπάιντεν θα βαδίσει μέχρι τη νέα του κατοικία.

Ο Τομ Χανκς παρουιαστής της τελετής

Ο δημοφιλής Αμερικάνος ηθοποιός Tom Hanks θα είναι ο παρουσιαστής της ειδικής εκπομπής «Celebrating America» («Γιορτάζοντας την Αμερική) μέσω της οποίας οι Biden και Harris θα απευθυνθούν στο έθνος. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 20.30 το βράδυ και θα μεταδοθεί από όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, αλλά και από το διαδίκτυο. Στο σόου θα εμφανιστούν διάσημοι καλλιτέχνες όπως ο John Legend, οι Foo Fighters, ο Jon Bon Jovi, ο Bruce Springsteen, η Demi Lovato, ο Justin Timberlake και άλλοι.


«Έχω την τιμή να συμμετέχω στην τελετή της ορκωμοσίας του προέδρου, μαζί με τόσους απίστευτος ανθρώπους», έγραψε ο Jon Bon Jovi στο Twitter αναφερόμενος στην παρουσία του στην ειδική εκπομπή που είναι προγραμματισμένη προς τιμήν του νέου πλανητάρχη, συνοδεύοντας το σχόλιό του με μια φωτογραφία, στην οποία ο ίδιος εικονίζεται δίπλα στο ζεύγος Biden.

Lady Gaga και Τζένιφερ Λόπεζ επί σκηνής

Οι σταρ Lady Gaga και Τζένιφερ Λόπεζ θα βρεθούν επί σκηνής, μαζί και με άλλους, κατά την τελετή της ορκωμοσίας του κ. Μπάιντεν. Η Lady Gaga θα τραγουδήσει την «Αστερόεσσα Σημαία» (Star-Spangled Banner), τον αμερικανικό εθνικό ύμνο, και θα ακολουθήσει μια μουσική εμφάνιση από την Τζένιφερ Λόπεζ.

14: 10 BBC: Μια αναδρομή στα τέσσερα ταραχώδη χρόνια του Τραμπ, σε ένα βίντεο


13:48 Από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ματθαίου του Ευαγγελιστή, αρχίζει η μεγάλη ημέρα για τον Μπάιντεν

Ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος και η σύζυγός του, Τζιλ, πέρασαν τη νύχτα στο Μπλερ Χάουζ, την επίσημη κατοικία των ξένων προσκεκλημένων της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Λευκό Οίκο, στην άκρη της Πλατείας Λαφαγιέτ. Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ματθαίου του Ευαγγελιστή, του προστάτη των δημοσίων λειτουργών, όπου θα παρακολουθήσει τη λειτουργία.

Τζο και Τζιλ Μπάιντεν
Τζο και Τζιλ Μπάιντεν © EPA/SHAWN THEW

13: 26: H Lady Gaga μέσα στο Καπιτώλιο - Η Τζένιφερ Λόπεζ με την Εθνοφρουρά

H Lady Gaga θα τραγουδήσει σήμερα τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ στην τελετή ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, και για αυτό τον λόγο βρίσκεται από χθες στην Ουάσινγκτον και επισκέφθηκε το Καπιτώλιο.

Δημοσιεύοντας την παρακάτω φωτογραφία στα κοινωνικά δίκτυα η Lady Gaga έγραψε: «Προσεύχομαι αύριο να είναι μια μέρα ειρήνης για όλους τους Αμερικανούς. Μια μέρα για αγάπη, όχι μίσος. Μια μέρα για αποδοχή και όχι φόβο. Μια μέρα για να ονειρευόμαστε τη μελλοντική μας ευτυχία ως χώρα. Ένα όνειρο που δεν έχει βία, ένα όνειρο που παρέχει ασφάλεια στις ψυχές μας. Με αγάπη, από το Καπιτώλιο».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lady Gaga (@ladygaga)


Η Τζένιφερ Λόπεζ, η οποία θα συμμετάσχει, μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, στο φαντασμαγορικό σόου που θα ακολουθήσει, φωτογραφήθηκε «περήφανη με τους γενναίους άντρες της εθνοφρουράς», και ανέβασε τη σχετική φωτογραφία στο instagram.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jennifer Lopez (@jlo)


13:20 Έτοιμα τα 17 διατάγματα: O Μπάιντεν ξηλώνει την πολιτική Τραμπ

Ο Τζο Μπάιντεν θα εκδώσει αμέσως μετά την είσοδό του στον Λευκοί Οίκο 17 προεδρικά διατάγματα που θα καταργούν σημαντικά μέτρα του Ντόναλντ Τραμπ, με σημαντικότερα την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καΙ στην συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα 

Τζο Μπάιντεν
Τζο Μπάιντεν © EPA/JIM LO SCALZO

Επιπλέον, θα υπογράψει πράξη για την διακοπή των εργασιών οικοδόμησης του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και της χρηματοδότησής του από τον αμυντικό προϋπολογισμό, πολιτική που προκάλεσε οξείες πολιτικές και δικαστικές διαμάχες κατά τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν θα υποβάλει στο Κονγκρέσο νομοσχέδιο για την μετανάστευση , προσφέροντας σε 700.000 ανθρώπους που έφθασαν ως παιδιά παράτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τους Dreamers, και σε άλλους παράτυπους μετανάστες δυνατότητα υπηκοότητας υπό όρους και προϋποθέσεις.

13:12 Αποχαιρετηστήριο tweet του Πενς

Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ο οποίος σε αντίθεση με τον Τραμπ, θα βρίσκεται στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, ανέβασε αποχαιρετηστήριο  tweet με φωτογραφίες, στις οποίες πουθενά δεν εικονίζεται ο Τραμπ.


 12:20 Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως τον νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας

Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν θα συνεχίσει να αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ως τον πρόεδρο του πετρελαιοπαραγωγού κράτους της Λατινικής Αμερικής, ανήγγειλε χθες Τρίτη ο Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια ακρόασης στην αμερικανική Γερουσία για την έγκριση του διορισμού του στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών.

guaido.jpg
Χουάν Γκουαϊδό / © EPA/Miguel Gutierrez

Ο κ. Μπλίνκεν ανέφερε πως η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα προσπαθήσει να κάνει «πιο αποτελεσματικά στοχευμένες» τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον στη χώρα, που έχουν σκοπό να εξαναγκάσουν σε παραίτηση τον σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος διατηρεί τον έλεγχο.

12:10 Τραμπ φέρεται να συζητά το ενδεχόμενο να ιδρύσει νέο κόμμα (WSJ)

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συζήτησε με συνεργάτες του τις τελευταίες ημέρες το ενδεχόμενο να ιδρύσει νέο πολιτικό κόμμα, δήλωσαν ενημερωμένες πηγές στην εφημερίδα The Wall Street Journal.

Ο κ. Τραμπ φέρεται να εξέτασε το σενάριο σε συζητήσεις με συνεργάτες του και κοντινά του πρόσωπα την τελευταία εβδομάδα, κατά το δημοσίευμα της WSJ.

Θα προτιμούσε να βαφτίσει το νέο σχήμα «Patriot Party» («Πατριωτικό Κόμμα»), σύμφωνα με τις πηγές της Τζέρναλ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος βρίσκεται τελευταία στα μαχαίρια με μέρος της ηγετικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων, ιδίως με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του GOP στη Γερουσία, τον Μιτς Μακόνελ. Ο τελευταίος προσάπτει στον κ. Τραμπ ευθύνες για την αιματηρή εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου.

Δημοσκοπήσεις θέλουν τον απερχόμενο πρόεδρο, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται σήμερα, να διατηρεί υψηλή δημοτικότητα στη βάση των Ρεπουμπλικάνων.

 Ντόλαντ Τραμπ
Ντόλαντ Τραμπ © EPA/CHRIS KLEPONIS / POOL

Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να σχολιάσει.

Δεν είναι σαφές πόσο σοβαρά εννοεί ο Ντόναλντ Τραμπ να ιδρύσει νέο κόμμα, εγχείρημα που θα προϋπέθετε τεράστιες επενδύσεις και πόρους. Πάντως διαθέτει ευρεία βάση, μέρος της οποίας δεν συμμετείχε στα εσωκομματικά των Ρεπουμπλικάνων πριν από το 2016, θυμίζει η Τζέρναλ.

Γενικά, τα επιλεγόμενα «τρίτα» κόμματα ουδέποτε διαδραμάτισαν μείζονα ρόλο στα αμερικανικά πολιτικά πράγματα ή εκλογικές αναμετρήσεις στις ΗΠΑ. Εάν ο κ. Τραμπ προχωρούσε πράγματι, θα βρισκόταν αντιμέτωπος με τους Ρεπουμπλικάνους, καθώς θα απευθυνόταν πρωτίστως στο συντηρητικό πολιτικό ακροατήριο, το οποίο μονοπωλούν ως σήμερα.

11:45 Ο Τραμπ έδωσε χάρη στον Μπάνον και τον Λεβαντόφσκι

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απένειμε χάρη στον πρώην συνεργάτη του Λευκού Οίκου Στιβ Μπάνον στο πλαίσιο ενός κύματος απονομών χάριτος και μετατροπών ποινών που εξέδωσε τις τελευταίες ώρες της προεδρίας του, όμως δεν έδωσε χάρη στον εαυτό του ούτε σε μέλη της οικογένειάς του ή στον δικηγόρο του, τον Ρούντι Τζουλιάνι.

Στιβ Μπάνον
© EPA/Chris Kleponis

«Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ απονέμει χάρη σε 73 πρόσωπα και μετατρέπει τις ποινές 70 άλλων», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Λευκό οίκο.

Ο Μπάνον, 66 ετών, ο οποίος ήταν σημαντικός σύμβουλος του Τραμπ στην εκστρατεία του το 2016 για την προεδρία, κατηγορήθηκε πέρυσι ότι εξαπάτησε τους υποστηρικτές του προέδρου σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει κεφάλαια από ιδιώτες για την κατασκευή του τείχους που ήθελε ο πρόεδρος στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Ο ίδιος δηλώνει αθώος.

«Ο Μπάνον υπήρξε ένας σημαντικός ηγέτης στο συντηρητικό κίνημα και είναι γνωστός για την πολιτική οξύνοιά του» προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είχαν συμβουλεύσει τον Τραμπ να μην δώσει χάρη στον Μπάνον, η οποία είχε ωστόσο προαναγγελθεί από πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

11:40 Δήλωση Σαρλ Μισέλ πριν την ορκωμοσία Μπάινεν

Το σοκ που προκάλεσε η επίθεση στο Καπιτώλιο τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σαρλ Μισέλ μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ορκωμοσία του Τζον Μπάιντεν και την παρούσα πολιτική κατάσταση.

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ
O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ © EPA/STEPHANIE LECOCQ

«Η σκοτεινιά της βίας δε θα επισκιάσει το φως της δημοκρατίας» σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ και υπογράμμισε ότι η αμερικανική δημοκρατία απέδειξε τη δύναμη και την ανθεκτικότητά της. «Ελπίζω ότι θα είναι ημέρα ειρηνικής μετάβασης», ανέφερε προσθέτοντας ότι θα είναι κάτι παραπάνω από μία μετάβαση, είναι ημέρα να αλλάξουν οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ-ΕΕ. Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε στα κοινά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ. Ο Σαρλ Μισέλ επισήμανε ότι δεν θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας οι διαφορές που υπάρχουν, παρολαυτά αυτά που ενώνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες με την ΕΕ είναι πολύ μεγαλύτερα συμπλήρωσε.

11:30 Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιε για Μπάιντεν

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν «είναι μήνυμα επούλωσης για ένα διχασμένο έθνος» ενώ χαρακτήρισε «ιστορικό επίτευγμα» την ορκωμοσία της Καμάλα Χάρις ως πρώτης γυναίκας Αντιπροέδρου.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν © EPA/JOHN THYS / POOL

Σχετικά με τα γεγονότα στο Καπιτώλιο, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν υπογράμμισε το σοκ που υπέστησαν όλοι σημειώνοντας ότι η ρητορική μίσους και οι ψευδείς ειδήσεις είναι επικίνδυνες για τη δημοκρατία.

11:01 Tραμπ: Διέταξε αποχαρακτηρισμό εγγράφων για Ρωσία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ώρες πριν εγκαταλείψει το Οβάλ Γραφείο, διέταξε τον αποχαρακτηρισμό ενός φακέλου εγγράφων, που σχετίζονται με την έρευνα που πραγματοποίησε το FBI για τη Ρωσία, η οποία οδήγησε sτην πραγματοποίηση μιας μακρόχρονης εισαγγελικής έρευνας για την προεκλογική του εκστρατεία το 2016.

Ο Τραμπ, ήθελε εδώ και πολύ καιρό να αποδείξει ότι οι Δημοκρατικοί επεδίωξαν να χρησιμοποιήσουν την έρευνα αυτή, για να τον απομακρύνουν από την εξουσία, ενώ ανέφερε σε ένα υπόμνημα, ότι κάποια σημεία του φακέλου των εγγράφων αφαιρέθηκαν, ώστε να καταστεί δυνατή η δημοσιοποίησή τους.

09:00 Το YouTube «παγώνει» για άλλη μία εβδομάδα το κανάλι του Τραμπ 

Η πλατφόρμα του YouTube (που ανήκει στην Google) ανακοίνωσε πριν λίγες ώρες ότι η αναστολή της λειτουργίας του καναλιού του Ντόναλντ Τραμπ θα παραταθεί για τουλάχιστον μία εβδομάδα.   «Λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες σχετικά με πιθανές βίαιες ενέργειες, στο κανάλι του Ντόναλντ Τζ. Τραμπ δεν θα μπορούν να μεταφορτωθούν νέα βίντεο ούτε να γίνονται απευθείας μεταδόσεις βίντεο για μια περίοδο άλλων τουλάχιστον επτά ημερών», ανέφερε η δημοφιλέστερη πλατφόρμα οπτικοακουστικού υλικού στο διαδίκτυο σε μήνυμά της που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο.  

Τραμπ - Μπάιντεν
Τραμπ - Μπάιντεν © EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Τα σχόλια θα συνεχίσουν να είναι απενεργοποιημένα επ' αόριστον κάτω από τα βίντεο του καναλιού.   Αρχικά, το YouTube αδρανοποίησε τη 13η Ιανουαρίου τον λογαριασμό του απερχόμενου ενοίκου του Λευκού Οίκου, που είχε 2,77 συνδρομητές, για επτά ημέρες. Η πλατφόρμα είχε επίσης κατεβάσει βίντεο που οι διαχειριστές του έκριναν ότι παραβίαζε τους όρους χρήσης της υπηρεσίας για τη ρητή απαγόρευση υποκίνησης βίας.

08:55 Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Ουάσινγκτον

Σε «ασφυκτικό κλοιό» βρίσκεται η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς απομένει ένα μόλις 24ωρο από την τελετή ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η είσοδος στην πρωτεύουσα, αλλά και η πρόσβαση στην ευρύτερη περιοχή καθίσταται σχεδόν αδύνατη, αφού αξιωματούχοι ανακοίνωσαν το κλείσιμο πολλαπλών γεφυρών που συνδέουν την Ουάσινγκτον με τη Βιρτζίνια, μειώνοντας τις διαδρομές μεταξύ της πρωτεύουσας και των κατοικημένων προαστίων, μεταδίδει το CNNi.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Ουάσινγκτον
Αμερικανοί στρατιώτες © Stephanie Keith/Getty Images / ideal images

Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία και το υπουργείο Μεταφορών της Βιρτζίνια, σε ορισμένες από τις γέφυρες θα επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για την έξοδο από την πρωτεύουσα. Επιπλέον, περιορίζεται η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή, με λιγότερα δρομολόγια τρένων και των δημόσιων συγκοινωνιών. Το οδικό δίκτυο κοντά στο Καπιτώλιο, τον Λευκό Οίκο και το National Mall, είναι κλειστό. Συρματοπλέγματα έχουν υψωθεί και τσιμεντένια μπλοκ έχουν στηθεί για να προστατεύσουν μνημεία.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Ουάσινγκτον
© Nathan Howard/Getty Images / ideal image

Η φετινή τελετή ορκωμοσίας δεν θα μοιάζει με καμιά άλλη στην Ουάσιγκτον, τόσο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, με τους Αμερικανούς να έχουν κληθεί να μείνουν στα σπίτια τους, και να παρακολουθήσουν εικονικά την τελετή ορκωμοσίας του 46ου προέδρου των ΗΠΑ, αλλά και υπό το φόβο ένοπλων επιθέσεων, μετά τη φονική εισβολή της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

Προετοιμασία για την ορκωμοσία Μπάιντεν
Προετοιμασία για την ορκωμοσία Μπάιντεν © Stephanie Keith/Getty Images

Η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα έχει μεταμορφωθεί σε οχυρωμένο στρατόπεδο. Περισσότερα από 25.000 μέλη της Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους και περιπολούν ένοπλα.

Δώδεκα μέλη της Εθνοφρουράς απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά που τους είχαν ανατεθεί ενόψει της ορκωμοσίας, μετά τον έλεγχο που διεξάγει το FBI για διασυνδέσεις μελών των υπηρεσιών ασφαλείας με εξτρεμιστικά κινήματα, ανακοίνωσαν σήμερα Αμερικανοί αξιωματούχοι του Πενταγώνου.

 Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Ουάσινγκτον

Ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανέφερε πως ο έλεγχος ήταν ευρύτερος και δεν αφορούσε αποκλειστικά διασυνδέσεις με εξτρεμιστικές ομάδες.

Ένα μέλος της Εθνοφρουράς απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του μετά από ανησυχητικά γραπτά μηνύματα και ένα άλλο μέλος είχε αναφερθεί σε μια τηλεφωνική γραμμή για πληροφορίες, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο στρατηγός Ντάνιελ Χόκανσον, ο οποίος ηγείται του Γραφείου της Εθνοφρουράς.

Την Κυριακή, ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας Κρις Μίλερ είπε ότι το FBI βοηθά τον στρατό στον έλεγχο περισσότερων από 25.000 μελών της Εθνοφρουράς που έχουν αναπτυχθεί στην Ουάσινγκτον για να βοηθήσουν στην προστασία του Καπιτωλίου. Ο έλεγχος αυτός έχει ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα. Το FBI εξετάζει επίσης αν κάποιος από τους ταραξίες που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου υπηρετεί σε υπηρεσία ασφαλείας.

Την περασμένη εβδομάδα, η Εθνοφρουρά της Βιρτζίνια ανακοίνωσε ότι ο Τζέικομπ Φράκερ, δεκανέας στην τοπική Εθνοφρουρά, ο οποίος ήταν εκτός υπηρεσίας στις 6 Ιανουαρίου, κατηγορείται για συμμετοχή στις βίαιες ταραχές στο Καπιτώλιο.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε ήδη προβλέψει για τη διεξαγωγή μιας σε μεγάλο βαθμό εικονικής τελετής ορκωμοσίας ώστε να μην μετατραπεί σε τεράστια εστία μόλυνσης από την COVID-19.

Ο ερχομός του νέου προέδρου θα είναι λοιπόν περισσότερο από ποτέ μια τηλεοπτική στιγμή. Μετά την ορκωμοσία του, ο Τζο Μπάιντεν θα εκφωνήσει τον παραδοσιακό λόγο εγκατάστασής του στον θώκο στον οποίο θα επιμείνει στην ανάγκη συμφιλίωσης των Αμερικανών.

Η σταρ της μουσικής Lady Gaga θα τραγουδήσει την «Αστερόεσσα Σημαία» (Star-Spangled Banner), τον αμερικανικό εθνικό ύμνο, και θα ακολουθήσει μια μουσική εμφάνιση από τη Λατίνα βεντέτα Τζένιφερ Λόπεζ.

Το απόγευμα, προβλέπεται να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο κοιμητήριο του Άρλινγκτον μαζί με τρεις από τους προκατόχους του και τις συζύγους τους: τον Τζορτζ Γ. Μπους και τη σύζυγό του Λόρα, τον Μπιλ και τη Χίλαρι Κλίντον, τον Μπαράκ και τη Μισέλ Ομπάμα.

Στον δρόμο της επιστροφής, η πομπή του 46ου Αμερικανού προέδρου θα σταματήσει μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον Λευκό Οίκο και ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να πάει με τα πόδια μέχρι τη νέα του κατοικία.

Μπορεί τότε να ανακοινώσει τις πρώτες προεδρικές αποφάσεις του, το περίγραμμα των οποίων έχει ήδη δώσει, με μια σειρά διαταγμάτων ώστε να δώσει μια πρώτη ώθηση.

Στη θέση των συνηθισμένων παραδοσιακών χορών και των μουσικών παραστάσεων, η βραδιά θα περάσει στην τηλεόραση, με μια ειδική εκπομπή που θα παρουσιάσει ο Τομ Χανκς και στην οποία θα μιλήσουν ο Τζο Μπάίντεν και η Κάμαλα Χάρις.

01:00 Τραμπ: Η τελευταία ομιλία πριν φύγει από τον Λευκό Οίκο

Για τελευταία φορά ως 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ απευθύνθηκε στο αμερικανικό έθνος ο Ντόναλντ Τραμπ. 

Η αποχαιρετιστήρια ομιλία του στους Αμερικανούς ήταν μαγνητοσκοπημένη και μεταδόθηκε από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ορκωμοσία Μπάιντεν.

Μιλώντας την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε τους Αμερικανούς «να προσευχηθούν» για την επιτυχία της επόμενης κυβέρνησης, του Τζο Μπάιντεν. «Αυτήν την εβδομάδα θα ορκιστεί μια νέα κυβέρνηση και προσευχόμαστε να καταφέρει να διατηρήσει την Αμερική σε ασφάλεια και ευημερία» ανέφερε.

 

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας τον απολογισμό της θητείας του, υπερηφανεύτηκε ότι «ένωσε» τον κόσμο απέναντι στην Κίνα και δεν προκάλεσε κανέναν πόλεμο στα τέσσερα χρόνια που παρέμεινε στο αξίωμα αλλά αντίθετα φρόντισε να περιοριστεί η αμερικανική στρατιωτική παρουσία σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Farewell Address of President Donald J. Trump

Το «ευχαριστώ» στη Μελάνια Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς - Τι είπε για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Στην 20λεπτη ομιλία του, λίγες ώρες πριν φύγει από τον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε την Μελάνια Τραμπ, όλη του την οικογένεια και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Παράλληλα, ευχαρίστησε όλους τους συμβούλους και τους συνεργάτες του αλλά και τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και φυσικά τον αμερικανικό λαό που τον ανέδειξε στο προεδρικό αξίωμα.

Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ
Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ © EPA/KEVIN DIETSCH / POOL

Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε ξεχωριστή αναφορά στα δραματικά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021, όταν μαινόμενοι υποστηρικτές του «μπούκαραν» στο Καπιτώλιο και ξεκίνησαν βανδαλισμούς. Οι εικόνες από την εισβολή στο Καπιτώλιο έκαναν τον γύρο του κόσμου, με τον Τζο Μπάιντεν, Δημοκρατικούς αλλά και Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές και βουλευτές να κάνουν λόγο για εικόνες που ντρόπιασαν την Αμερική.

Εισβολή στο Καπιτώλιο
© EPA/VARIOUS

«Ολοι τρομοκρατηθήκαμε με την επίθεση στο Καπιτώλιο. Η πολιτική βία δεν μπορεί ποτέ να γίνει ανεκτή» τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος θα προσευχηθεί στην ορκωμοσία

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος προσκλήθηκε από την Προεδρική Επιτροπή να προσευχηθεί στην ψηφιακή προσευχή που θα γίνει στο πλαίσιο των εορτασμών για την προεδρική ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν. Ο νέος πρόεδρος θα συμμετέχει στη ψηφιακή εκδήλωση που θα διοργανωθεί από τον Εθνικό Καθεδρικό Ναό της Ουάσιγκτον. Η συγκεκριμένη διαθρησκευτική λειτουργία είναι μια παράδοση που χρονολογείται από την ορκωμοσία του Τζορτζ Ουάσιγκτον, του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ. Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος θα εκπροσωπήσει τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό και θα προσευχηθεί για τους πιστούς των ΗΠΑ.

Σχολιάζοντας τη συμμετοχή του, ο κ. Ελπιδοφόρος ανέφερε ότι «είναι ξεχωριστή τιμή να έρθουμε σε επαφή με άλλους θρησκευτικούς ηγέτες από όλη την χώρα και να προσευχηθούμε στον ελεήμων και στοργικό Θεό μας για τον νέο μας πρόεδρο και την νέα μας αντιπρόεδρο. Αυτή η σεβάσμια παράδοση είναι ένα παράδειγμα για το πως μπορούμε να ενωθούμε ως έθνος προσευχόμενοι για τους εκλεγμένους ηγέτες μας. Συμμετέχοντας στις μεσιτείες μας με άλλους Αμερικανούς διαφορετικών πεποιθήσεων και παραδόσεων, επιβεβαιώνουμε τον ουσιαστικό χαρακτήρα της αμερικανικής δημοκρατίας ως τόπου ελευθερίας συνείδησης και πίστης. Ας προσευχηθούμε όλοι για την υγεία και την επιτυχία του νέου προέδρου και της αντιπροέδρου μας, ώστε η χώρα μας να επουλωθεί και να ενωθεί».

Απών ο Τραμπ

Απών από την τελετή θα είναι ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα βρίσκεται στο κλαμπ του στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριδα, σπάζοντας την παράδοση μιας ειρηνικής και πολιτισμένης μεταβίβασης της εξουσίας.

Την πρόθεσή του να μην παρευρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας γνωστοποίησε λακωνικά σε ένα από τα τελευταία του tweet προτού ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης αναστείλει επ΄αόριστον τον λογαριασμό του.

Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα είναι παρών στην ορκωμοσία του Μπάιντεν.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ