Κοσμος

Τζώρτζια - Επαναληπτικές εκλογές: Προηγείται ο Ντέιβιντ Περντιού

Τα στοιχεία πριν την ολοκλήρωση της καταμέτρησης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επαναληπτικές εκλογές στην Τζώρτζια
Επαναληπτικές εκλογές στην Τζώρτζια © EPA / ERIK S. LESSER

Επαναληπτικές εκλογές στη Τζώρτζια: Ποιος προηγείται με καταμετρημένο το 96% των ψήφων - Γιατί είναι κρίσιμο το αποτέλεσμα.

Με περίπου 3.000 ψήφους διαφορά προηγείται του αντιπάλου του ο Ρεπουμπλικανός Ντέιβιντ Περντιού, του Δημοκρατικού αντιπάλου του, Τζον Όσοφ, στις επαναληπτικές εκλογές της Τζώρτζια για δύο έδρες στη Γερουσία. 

Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων ο Δημοκρατικός Ράφαελ Γουόρνοκ προηγείτο με το 50,2% των ψήφων έναντι της γερουσιάστριας Κέλι Λέφλερ (49,8%).

Οι αναμετρήσεις αναμένονταν πολύ αμφίρροπες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας.

Η καταμέτρηση των ψήφων στις αναμετρήσεις για τις δύο έδρες στη Γερουσία της πολιτείας Τζόρτζια θα σταματήσει στη διάρκεια της νύχτας και θα επαναληφθεί το πρωί (τοπική ώρα), και περισσότερα θα είναι γνωστά μέχρι το μεσημέρι για τα αποτελέσματα στις πολύ αμφίρροπες εκλογές, δήλωσε στο CNN ο υπουργός Εσωτερικών της πολιτείας Μπραντ Ράφενσπεργκερ.

«Πιθανόν θα κάνουν ένα διάλειμμα εδώ, νομίζω, μέσα στην επόμενη ώρα. Θα προσπαθήσουν να κάνουν όση περισσότερη δουλειά γίνεται απόψε... Τουλάχιστον, να καταγράψουν ακριβώς πόσα ψηφοδέλτια υπάρχουν και στη συνέχεια να σκανάρουν όσα γίνεται αύριο. Ας ελπίσουμε πως μέχρι το μεσημέρι θα έχουμε μια καλύτερη ιδέα για το πού βρισκόμαστε», είπε.

Το κρίσιμο αποτέλεσμα 

Στραμμένα στην Τζώρτζια των ΗΠΑ είναι τα βλέμματα, καθώς καταμετρώνται οι ψήφοι για τις επαναληπτικές εκλογές με διακύβευμα το πώς θα κυβερνήσει ο Τζο Μπάιντεν, όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ.

Οι Δημοκρατικοί έχουν εξασφαλίσει τον έλεγχο στη Βουλή των Αντιπροσώπων και εφόσον κερδίσουν τις δύο θέσεις στην Τζώρτζια, τότε θα ελέγχουν και τη Γερουσία.

Μια τέτοια εξέλιξη, όπως μετέδωσε το BBC, λύνει τα χέρια του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα μπορεί με άνεση να περνά σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η οικονομία χωρίς οι Ρεπουμπλικάνοι να μπορούν να μπλοκάρουν κάποιο νομοσχέδιο. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν έστω τη μία από τις δύο έδρες στην Τζώρτζια, τότε ο Τζο Μπάιντεν θα βιώσει καταστάσεις αντίστοιχες με εκείνες που αντιμετώπισε ο Μπαράκ Ομπάμα στη δεύτερη προεδρική του θητεία στις ΗΠΑ. Θα θεωρείται «lame duck», καθώς -πρακτικά- δεν θα μπορεί να πάρει ουσιαστικές αποφάσεις.

Οι κάλπες για τις επαναληπτικές εκλογές στην Τζώρτζια άνοιξαν στις 07.00 το πρωί της Τρίτης 5 Ιανουαρίου 2021, τοπική ώρα (14.00, ώρα Ελλάδας). Οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών Τζον Όσοφ και Ράφαελ Γουόρνοκ δίνουν μάχη στήθος με στήθος με τους απερχόμενους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές Ντέιβιντ Περντιού και Κέλι Λέφλερ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ