Κοσμος

Ορκωμοσία Μπάιντεν: Απομάκρυναν 12 μέλη της Εθνοφρουράς

Για πιθανές διασυνδέσεις με ακροδεξιά εξτρεμιστικά κινήματα - Σαρωτικοί έλεγχοι από το FBI

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μέλη της Εθνοφρουράς μετακινούνται στην Ουάσινγκτον μία ημέρα πριν από την ορκωμοσία Μπάιντεν
Μέλη της Εθνοφρουράς μετακινούνται στην Ουάσινγκτον μία ημέρα πριν από την ορκωμοσία Μπάιντεν © EPA/JUSTIN LANE

Στα 12 έφθασαν τα μέλη της Εθνοφρουράς που αποδεσμεύτηκαν από τα καθήκοντά τους στην ορκωμοσία Μπάιντεν μετά τον έλεγχο του FBI για διασυνδέσεις με ακροδεξιούς.

Η αρχή έγινε με δύο μέλη της Εθνοφρουράς που απομακρύνθηκαν άμεσα και δεν θα συμμετάσχουν στην ορκωμοσία Μπάιντεν.

Πλέον, όπως μετέδωσε το Reuters, ο αριθμός αυτός ανέβηκε στους 12. Το FBI έκρινε ότι τα 12 μέλη της Εθνοφρουράς δεν μπορούν να βρίσκονται στους χώρους της τελετής.

Ειδικότερα, απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά που τους είχαν ανατεθεί ενόψει της ορκωμοσίας του 46ου προέδρου των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των σαρωτικών ελέγχων από το FBI για πιθανές διασυνδέσεις με ακροδεξιά εξτρεμιστικά κινήματα. Η νευρικότητα στην Ουάσινγκτον είναι μεγάλη, με τις μυστικές υπηρεσίες να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο υποστηρικτών του Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια στην αμερικανική πρωτεύουσα, η οποία θυμίζει φρούριο. Περισσότερα από 20.000 μέλη της Εθνοφρουράς έχουν μεταφερθεί και αναπτυχθεί, με τα πρωτόκολλα ασφαλείας να είναι πολύ αυστηρά και να περιλαμβάνουν μέχρι και ελεύθερους σκοπευτές.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του πως ο έλεγχος ήταν εξονυχιστικός και δεν αφορούσε αποκλειστικά διασυνδέσεις με εξτρεμιστικές ομάδες.

Ένα μέλος της Εθνοφρουράς απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του μετά από «ανησυχητικά γραπτά μηνύματα» και ένα άλλο μέλος είχε αναφερθεί σε μια τηλεφωνική γραμμή για πληροφορίες, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο στρατηγός Ντάνιελ Χόκανσον, ο οποίος ηγείται του Γραφείου της Εθνοφρουράς.

Ορκωμοσία Μπάιντεν: Σαρωτικοί έλεγχοι του FΒΙ στα μέλη της Εθνοφρουράς που βρίσκονται στην Ουάσινγκτον

Την Κυριακή, ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας Κρις Μίλερ είπε ότι το FBI βοηθά τον στρατό στον έλεγχο περισσότερων από 25.000 μελών της Εθνοφρουράς που έχουν αναπτυχθεί στην Ουάσινγκτον για να βοηθήσουν στην προστασία του Καπιτωλίου. Ο έλεγχος αυτός έχει ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα. Το FBI εξετάζει επίσης αν κάποιος από τους ταραξίες που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου υπηρετεί σε υπηρεσία ασφαλείας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ