Σχοινάς - Κορωνοϊός: Ορατό το τέλος αλλά δεν έχει φτάσει ακόμη
«Κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού»
«Το τέλος της πανδημίας είναι ορατό αλλά δεν έχει φτάσει ακόμη», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Νέα σειρά δράσεων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύο ημέρες πριν από την τηλεδιάσκεψη των ηγετών των κρατών-μελών με θέμα τη νόσο COVID. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι «η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του ιού και η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων δεν μας αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Τώρα,περισσότερο από ποτέ πρέπει να υπάρξει εκ νέου αποφασιστικότητα από την Ευρώπη να δράσει μαζί με ενότητα, συντονισμό και επαγρύπνηση. Οι προτάσεις μας σήμερα στοχεύουν στην προστασία περισσότερων ζωών και μέσων διαβίωσης αργότερα και στην ανακούφιση του βάρους των ήδη πιεσμένων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και των εργαζομένων».
«Έτσι θα βγει η ΕΕ από την κρίση. Το τέλος της πανδημίας είναι ορατό αν και δεν έχει φτάσει ακόμη», σημείωσε.
Η Κομισιόν, σύμφωνα με ανακοίνωση της, καλεί τα κράτη-μέλη έως τον Μάρτιο του 2021, τουλάχιστον το 80% των ατόμων άνω των 80 ετών και το 80% των επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής μέριμνας σε κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να εμβολιαστούν. Μέχρι το καλοκαίρι του 2021, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού.
Παράλληλα, ο επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού τρόπου Ζωής υπογράμμισε ότι «όσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται, η καταγραφή και η αμοιβαία αναγνώριση εμβολιασμού έχουν μεγάλη σημασία», επισημαίνοντας ότι «τα πιστοποιητικά εμβολιασμού επιτρέπουν την ύπαρξη ενός μητρώου για το ιστορικό εμβολιασμού κάθε πολίτη έτσι ώστε να υπάρχει η σωστή ιατρική ακολουθία».
«Μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση σχετικά με έμπιστα, βάσιμα και επαληθεύσιμα πιστοποιητικά θα επιτρέψουν στους πολίτες να χρησιμοποιούν τα μητρώα τους σε άλλα κράτη-μέλη. Θα ανοίξουν την πόρτα επίσης σε άλλες χρήσεις για να αρθούν οι περιορισμοί» σημείωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Προσέθεσε ότι «τα πιστοποιητικά εμβολιασμού πρέπει να είναι καταγεγραμμένα. Θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών στην ΕΕ».
Η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να συνεχίσουν να εφαρμόζουν φυσικές αποστάσεις, να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές, να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση, να συντονίσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, να αυξήσουν τα τεστ και την ιχνηλάτηση επαφών και την αλληλουχία γονιδιώματος για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο από νέες μεταλλάξεις του ιού. Καθώς τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκε ανοδική τάση στους αριθμούς κρουσμάτων, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να υποστηριχθούν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και να αντιμετωπιστεί η «κόπωση COVID» τους επόμενους μήνες, επιταχύνοντας τους εμβολιασμούς σε όλους τους τομείς, βοηθώντας τους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
H Επιτροπή έχει διευκρινίσει πως το βραβείο δεν είναι μεταβιβάσιμο.
Παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές της Γαλλίας
H ακτογραμμή έχει υποχωρήσει δραματικά
Όλοι τους φέρεται να παραδέχτηκαν, χωρίς αντιρρήσεις, όσα τους καταλογίζονται
«'Ολες οι επιλογές» παραμένουν στο τραπέζι της αμερικανικής πλευράς
Ο 24χρονος είχε αποφύγει να εμφανιστεί στο δικαστήριο για περίπου έναν χρόνο
Μέσω διπλωματίας επιχειρούν οι ΗΠΑ να σταματήσουν την καταστολή των διαδηλωτών
Αντιμέτωπος με 20ετή φυλάκιση για επίθεση στην κόρη του προπονητή του
Κοινή συνέντευξη Τύπου με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Όλα ξεκίνησαν όταν πρόφερε λανθασμένα το όνομα του πρωθυπουργού της Αλβανίας
Η Διεθνής Ομοσπονδία εκφράζει θλίψη και ζητά προστασία των εθελοντών εν μέσω γενικευμένων ταραχών
Λόγω των ρωσικών επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές
Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη για την εμφάνιση του ματιού του, χαρακτηρίζοντάς το ως ακίνδυνο
Πρόκειται για το έκτο πλοίο που μπαίνει στο στόχαστρο του Τραμπ
O πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών
Σύμφωνα με επίσημη αναφορά των ελβετικών αρχών για την φονική φωτιά
Φόβοι για διατάραξη της ροής πετρελαίου μέσω του Στενού του Ομάν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.