Κοσμος

Μάικ Πενς και Ντόναλντ Τραμπ: Ράγισε το γυαλί στη σχέση τους

Η εισβολή στο Καπιτώλιο έχει προκαλέσει την οργή του απερχόμενου αντιπροέδρου

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Μάικ Πενς δεν θέλει να βλέπει μπροστά του τον Ντόναλντ Τραμπ μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο και την απαράδεκτη στάση που κράτησε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Ως τη «σταγόνα» που ξεχείλισε το ποτήρι στις σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τον Μάικ Πενς παρουσιάζουν αμερικανικά ΜΜΕ την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Η προκλητική και απαράδεκτη στάση του Τραμπ όταν υποστηρικτές του είχαν «μπουκάρει» στο Καπιτώλιο, προκαλώντας ζημιές και βανδαλισμούς, έχει εξοργίσει τον Πενς.

Καθώς οι φωνές πληθαίνουν για να ξεκινήσει η διαδικασία για την άμεση αποπομπή του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο βάσει των όσων προβλέπονται στην 25η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, ο Μάικ Πενς συνεχίζει να κερδίζει πόντους με τη γενικότερη στάση του κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Καπιτώλιο. Την ώρα που ο Τραμπ αποθέωνε τους διαδηλωτές που έκαναν γυαλιά καρφιά και βανδάλιζαν αίθουσες στο Καπιτώλιο, ο Μάικ Πενς οργάνωσε την άμεση αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης, προκειμένου να μπει τέλος στο χάος και να επιστρέψει η ηρεμία στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Αυτός ήταν που έδωσε την εντολή αναπτυχθούν δυνάμεις της Εθνοφρουράς στην Ουάσινγκτον, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Κρίστοφερ Μίλερ. Με τον Ντόναλντ Τραμπ να «χαϊδεύει» τα αυτιά των διαδηλωτών, ο Πενς βγήκε μπροστά και ξεκαθάρισε ότι «η επίθεση στο Καπιτώλιο δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και όσοι εμπλέκονται θα προσαχθούν, εξαντλώντας τα περιθώρια του νόμου».

Η σχέση των δύο πολιτικών είχε περάσει από πολλά σκαμπανεβάσματα κατά τη διάρκεια της επεισοδιακής θητείας του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, με το μεταξύ τους χάσμα να μεγαλώνει και να μικραίνει. Στον απόηχο των δραματικών γεγονότων στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο απερχόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ φρόντισε με μια κίνηση γεμάτη συμβολισμό να διαχωρίσει και επίσημα τη θέση του, βγάζοντας από το προφίλ του στο Twitter τον Ντόναλντ Τραμπ.

Με ανάρτησή του, μάλιστα, στο Twitter, ο Πενς ευχαρίστησε την αστυνομία που προστάτευσε όσους βρίσκονταν στο Kαπιτώλιο την ώρα της εισβολής μαινόμενων οπαδών του Nτόναλντ Τραμπ. Ταυτόχρονα ανέβασε φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται ο ίδιος με την ασφάλεια του Καπιτωλίου, τη στιγμή που οι άνδρες της ασφαλείας του τον φυγάδευσαν από το σημείο.

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Έξαλλος ο Μάικ Πενς με τον Ντόναλντ Τραμπ

Αντικρίζοντας τις απίστευτες εικόνες ντροπής από την εισβολή στο Καπιτώλιο, ο Μάικ Πενς δεν μπορούσε να συγκρατήσει την οργή του.

«Έπειτα από όλα όσα έκανα γι' αυτόν!» φώναξε έξαλλος, όπως εξομολογείται ο στενός του φίλος και γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών Τζέιμς Ίνχοφ. «Γνωρίζω τον Μάικ Πενς από πάντα. Δεν τον έχω δει ποτέ τόσο θυμωμένο. Είχα μια μακρά συνομιλία μαζί του. Ήταν πολύ αναστατωμένος μαζί του» ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Tulsa World της Οκλαχόμα όπου εκλέγεται.

Σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» αναφέρει ότι οι σχέσεις των δύο ανδρών είχαν μπει στον «πάγο», καθώς πλησιάζε η ψηφοφορία στο Κογκρέσο για την έγκριση του τελικού αποτελέσματος στις αμερικανικές εκλογές 2020, η οποία και διεκόπη όταν «μπούκαρε» ο όχλος, με τον Τραμπ να έχει τον ρόλο του «ηθικού αυτουργού».

Παρά τις έντονες πιέσεις του Τραμπ να ανατρέψει το «παράνομο» -όπως δεν σταματά να επαναλαμβάνει ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος- αποτέλεσμα, ο Πενς είχε φροντίσει να διαχωρίσει τη θέση του.

Ντόναλντ Τραμπ και Μάικλ Πενς - Η εισβολή στο Καπιτώλιο ήταν το οριστικό τέλος στη μεταξύ τους πολιτική συνεργασία © EPA

Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το παιχνίδι είχε τελειώσει, σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να κάνει αυτό που του ζητούσε ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας, καθώς ο ρόλος του αντιπροέδρου στη συγκεκριμένη συνεδρίαση είναι κυρίως «τελετουργικός».

«Δημιούργησα αυτόν τον τύπο, τον έσωσα από πολιτικό θάνατο και με μαχαίρωσε πισώπλατα» φέρεται να φώναζε ο Τραμπ σε μια σκηνή που έρχεται να προστεθεί στα πολλά και δραματικά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021, που σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν αποτελούν «μια από τις σκοτεινότερες στιγμές» στην αμερικανική ιστορία.

Μάικ Πενς: Πόσο πιθανό είναι να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ για λίγες ημέρες - Πώς μπορεί να φύγει ο Τραμπ

Πλέον, ο Μάικ Πενς θα ακολουθήσει τη δική του πολιτική πορεία, την ώρα που ο Τραμπ δεν αποκλείεται πλέον να μην είναι αυτός που θα παραδώσει και επίσημα την εξουσία στον Μπάιντεν, όταν γίνει η αλλαγή ενοίκου στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου 2021.

Η Νάνσι Πελόζι, επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, έστειλε την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 «τελεσίγραφο» στον Πενς να κινήσει τη διαδικασία μέσω της 25ης Τροπολογίας. Σε διαφορετική περίπτωση, το Κογκρέσο θα αναλάβει δράση για να παραπέμψει (ξανά) τον Τραμπ με απώτερο στόχο να τον καθαιρέσει αυτές τις λίγες ημέρες που του απομένουν μέχρι να φύγει και επίσημα από την προεδρία, έχοντας «αμαυρώσει» τη θητεία του.

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ένας από τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ που εισέβαλε στο κτίριο, με το πόδι στο γραφείο και το κινητό ανά χείρας © EPA/JIM LO SCALZO

Αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να απομακρυνθεί ένας Αμερικανός πρόεδρος από τη θέση του. Πρώτον, η επίκληση της 25ης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος. Δεύτερον, η παραπομπή του, ακολουθούμενη από μια καταδίκη στη Γερουσία. Και στα δύο αυτά σενάρια, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πένς αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας έως την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν.

Ο «Βίκινγκ» ένας από τους εισβολείς στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ © EPA/JIM LO SCALZO

Η 25η Τροπολογία, που επικυρώθηκε το 1967 και υιοθετήθηκε στον απόηχο της δολοφονίας του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι το 1963, αφορά την προεδρική διαδοχή και ανικανότητα. Το εδάφιο 4 αναφέρεται σε καταστάσεις όπου ο πρόεδρος είναι ανίκανος να εκτελέσει τα καθήκοντά του αλλά δεν αποχωρεί οικειοθελώς από τη θέση του. Οι νομοθέτες της 25ης Τροπολογίας είχαν εμφανώς στόχο αυτή να εφαρμόζεται όταν ένας πρόεδρος κρίνεται ανίκανος λόγω σωματικής ή ψυχικής ασθένειας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ορισμένοι ακαδημαϊκοί έχουν επίσης ισχυριστεί ότι μπορεί να εφαρμοστεί και πιο ευρέως και για έναν πρόεδρο που είναι «επικίνδυνα ακατάλληλος» για τη θέση αυτή, όπως στην περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις