Κοσμος

Εμπορική συμφωνία ΕΕ - Μ. Βρετανίας - Πώς αντέδρασε η Ευρώπη

Πότε συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Βουλή των Κοινοτήτων

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Brexit - Εμπορική συμφωνία ΕΕ με Ηνωμένο Βασίλειο: Νταλίκα μπροστά από κοντέινερ σε λιμάνι της Μεγάλης Βρετανίας
Brexit - Εμπορική συμφωνία ΕΕ με Ηνωμένο Βασίλειο: Νταλίκα μπροστά από κοντέινερ σε λιμάνι της Μεγάλης Βρετανίας © EPA/NEIL HALL

Πλατιά χαμόγελα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την εμπορική συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία, με τη Μέρκελ να χαρακτηρίζει «σημαντικό εταίρο» το Ηνωμένο Βασίλειο.

Διάχυτη είναι η ικανοποίηση στην Ευρώπη για την ιστορική εμπορική συμφωνία ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit.

Το ιστορικό deal που ρυθμίζει τις διμερείς σχέσεις στο εμπόριο και την ασφάλεια μεταξύ άλλων, επετεύχθη λίγα 24ωρα πριν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ενιαία αγορά.

Η ιστορική εμπορική συμφωνία για να τεθεί σε ισχύ πρέπει να εγκριθεί απ' όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωκοινοβούλιο και τη Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο. Το τελευταίο, όπως ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον, συνεδριάζει στις 30 Δεκεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών - μελών της ΕΕ (COREPER) συνεδριάζουν αύριο Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020, ανήμερα των Χριστουγέννων, στις 10.30 το πρωί για να ξεκινήσουν την εξέταση της εμπορικής συμφωνίας. Ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών Μισέλ Μπαρνιέ θα τους ενημερώσει αναλυτικά για τα όσα προβλέπονται στο κείμενο της συμφωνίας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρέτισε την εμπορική συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Βρυξελλών, σημειώνοντας ότι θα την αναλύσει λεπτομερώς προτού αποφασίσει αν θα την εγκρίνει ή όχι, μέσα στο 2021.

Η συμφωνία «μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας νέας εταιρικής σχέσης», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Σώματος, Νταβίντ Σασόλι. Ταυτόχρονα, όμως, εξέφρασε τη λύπη του επειδή οι μακρόχρονες διαπραγματεύσεις και το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε η συμφωνία την τελευταία στιγμή δεν αφήνουν χρόνο ώστε να διενεργεί ο πρέπων κοινοβουλευτικός έλεγχος πριν από το τέλος του έτους.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αναλύσει τώρα τη συμφωνία λεπτομερώς προτού αποφασίσει αν θα δώσει τη συγκατάθεσή του, με το νέο έτος. Θα ενεργήσουμε με υπευθυνότητα για να ελαχιστοποιήσουμε την αναστάτωση στους πολίτες και να αποτρέψουμε το χάος ενός σεναρίου χωρίς συμφωνία» πρόσθεσε.

Εμπορική συμφωνία ΕΕ - Μεγάλης Βρετανίας μετά το Brexit: Άνδρας ψαρεύει με φόντο το λιμάνι του Felixstowe στην Αγγλία -ένα από τα πιο πολυσύχναστα που υποδέχεται κοντέινερ από την ΕΕ
Εμπορική συμφωνία ΕΕ - Μεγάλης Βρετανίας μετά το Brexit: Άνδρας ψαρεύει με φόντο το λιμάνι του Felixstowe στην Αγγλία -ένα από τα πιο πολυσύχναστα που υποδέχεται κοντέινερ από την ΕΕ © EPA/NEIL HALL

Το «πράσινο φως» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι αναγκαίο ώστε να τεθεί επισήμως σε ισχύ η συμφωνία.

Μέρκελ για εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τη Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit - Η πρώτη δήλωση

Από τη μεριά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «ιστορική» την εμπορική συμφωνία των Βρυξελλών με το Λονδίνο, που εξασφαλίζει μια ομαλή μετάβαση στη μετά Brexit εποχή.

«Με τη συμφωνία αυτή βάζουμε τα θεμέλια για ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας. Η Μεγάλη Βρετανία και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει ένας σημαντικός εταίρος για την Γερμανία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμφωνία είναι ιστορικής σημασίας τόνισε η Μέρκελ.

Άνγκελα Μέρκελ και Μπόρις Τζόνσον σε παλαιότερη συνάντηση για το Brexit - Μεγάλη Βρετανία και ΕΕ έκλεισαν ιστορική εμπορική συμφωνία
Άνγκελα Μέρκελ και Μπόρις Τζόνσον σε παλαιότερη συνάντηση για το Brexit - Μεγάλη Βρετανία και ΕΕ έκλεισαν ιστορική εμπορική συμφωνία © EPA/Filip Singer

Και πρόσθεσε ότι το κείμενο της συμφωνίας θα εξεταστεί γρήγορα. Το ομοσπονδιακό Υπουργικό Συμβούλιο της Γερμανίας θα συνεννοηθεί τηλεφωνικά την ερχόμενη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020 για να καταλήξει σε επίσημη τοποθέτηση. «Είμαι πολύ σίγουρη ότι θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα» τόνισε.

Εμανουέλ Μακρόν για συμφωνία με Μεγάλη Βρετανία: «Ήταν απαραίτητη»

«Η ενότητα και η σθεναρή στάση της Ευρώπης απέδωσε» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για το ιστορικό deal της ΕΕ με τη Μεγάλη Βρετανία για τη μετά Brexit εποχή.

«Η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι απαραίτητη για την προστασία των πολιτών μας, των αλιέων μας, των παραγωγών μας. Θα διασφαλίσουμε ότι αυτό συμβαίνει» έγραψε στο Twitter. Και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη προχωρά και μπορεί να κοιτάξει το μέλλον, ενωμένη, κυρίαρχη και ισχυρή».

Σημειώνεται ότι ο Μακρόν ήταν από την αρχή θιασώτης μιας «σκληρής γραμμής» στις διαπραγματεύσεις Βρυξελλών-Λονδίνου, ιδίως στο θέμα της αλιείας (σ.σ. ζήτημα που απασχολεί άμεσα τη Γαλλία και ένα από τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις μέχρι να επιτευχθεί η τελική συμφωνία).

«Σας ευχαριστώ Μισέλ Μπαρνιέ για την επιμονή σας και την αφοσίωσή σας να υπερασπιστείτε τα συμφέροντα των Ευρωπαίων και την ενότητά τους. Χάρη σε εσάς και (την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέδειξε τη δύναμή της» συμπλήρωσε στην ανάρτησή του ο Μακρόν.

Χαμόγελα σε Βέλγιο, Ιταλία και Ολλανδία για την εμπορική συμφωνία ΕΕ - Μεγάλης Βρετανίας

Την ίδια στιγμή Βέλγιο, Ιταλία και Ολλανδία χαιρέτισαν την επίτευξη της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της ΕΕ.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο δήλωσε πως η συμφωνία προσφέρει την δυνατότητα διατήρησης μιας ισχυρής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο και «παρέχει κρίσιμες εγγυήσεις για δίκαιο ανταγωνισμό με τις εταιρείες μας».

«Στο τέλος, υπάρχει μόνο ένα πράγμα που έχει σημασία για μένα: η διασφάλιση της καλύτερης δυνατής προστασίας για τα οικονομικά συμφέροντα του Βελγίου. Πρέπει να προστατεύσουμε τις βελγικές εταιρείες μας από τον αθέμιτο βρετανικό ανταγωνισμό» τόνισε σε ανακοίνωσή του.

«Με αυτήν τη συμφωνία, μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας τις έντονες συνομιλίες των τελευταίων τεσσάρων ετών. Τώρα μπορούμε να εργαστούμε για την οικοδόμηση μιας νέας, ισχυρής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, που υπήρξε ανέκαθεν ένας ιστορικός εταίρος της χώρας μας. Είναι πλέον καιρός να κοιτάξουμε το μέλλον» ανέφερε επίσης.

Μισέλ Μπαρνιέ, ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών για την εμπορική συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit
Μισέλ Μπαρνιέ, ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών για την εμπορική συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit © EPA

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε χαρακτήρισε «καλά νέα» τη συμφωνία Βρυξελλών - Λονδίνου, σημειώνοντας πως η Μεγάλη Βρετανία θα παραμείνει ένας κεντρικός εταίρος και σύμμαχος της ΕΕ και της Ιταλίας.

«Τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των ευρωπαϊκών και επιχειρήσεων και πολιτών είναι διασφαλισμένα» ξεκαθάρισε ο Κόντε με μήνυμά του στο Twitter.

Για «εξαιρετικά νέα» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Ικανοποίηση από Ντέιβιντ Κάμερον και Τερέζα Μέι - Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί της Μεγάλης Βρετανίας χαιρετίζουν την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ

Οι πρώην πρωθυπουργοί της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι και Ντέιβιντ Κάμερον, που είχαν παίξει κομβικό ρόλο στο Brexit, χαιρέτισαν μια «πραγματικά ευπρόσδεκτη» εμπορική συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η εμπορική συμφωνία είναι πραγματικά ευπρόσδεκτη. Ένα αναγκαίο βήμα για την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης με την ΕΕ ως φίλοι, γείτονες και εταίροι» έγραψε στο Twitter ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε προκηρύξει το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016.

Η Τερέζα Μέι, η οποία τον διαδέχτηκε στην εξουσία και παραιτήθηκε στη συνέχεια επειδή το Κοινοβούλιο δεν είχε εγκρίνει τη συμφωνία εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ που η ίδια είχε διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους, υπογράμμισε: «Η συμφωνία έφερε εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις και συνέβαλε να διατηρηθεί η ροή του εμπορίου».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ